keresés a lovardák között


Biztonságos lovaglás hőségben is

A lovaglás egy viszonylag magas baleseti kockázattal járó sport és hobbi tevékenység, ezért a megfelelő biztonsági felszerelés viselése elengedhetetlen egy lovas számára. Az ideális felszerelés nem csak kényelmes és biztonságos, de elég mozgásteret is biztosít, megfelelően illeszkedik a lovasra és strapabíró.

Kobak

A kobak nem csak a versenyzők kiváltsága, minden lovas biztonsági felszereléséhez hozzá kell, hogy tartozzon.

Az ideális kobak három, illetve négy ponton rögzített, jól illeszkedik a lovas fejére, állítható állszíjjal és stabil kapoccsal rendelkezik. A megfelelően beállított kobak nem csúszkálhat a lovas fején sem lovaglás közben, sem egy esetleges eséskor. Fontos, hogy a kobak megfeleljen a CE EN1384-es biztonsági Európai Uniós szabványnak. Ezt általában a kobak belsejében jelzik is a gyártók.

Sokan úgy gondolják, hogy a kerékpáros sisak is megfelelő védelmet nyújt lovaglás során, de sajnos tévednek. A kerékpározáshoz használt fejvédők lovagláshoz nem elég biztonságosak, mivel könnyebbek és kevésbé ellenállóak, mint a kobakok. A lovas egyrészt sokkal magasabbról esik le, mint egy kerékpáros, másrészt a lovas fejét egy – esetleg patkolt – pata is eltalálhatja, amivel a kerékpáros fejvédők tervezésénél és készítésénél nem számolnak.

Tereplovagláskor különösen kellemetlen – sőt veszélyes lehet – ha a fák lelógó ágai beleakadnak, vagy belefúródnak a kerékpáros sisak viszonylag nagy szellőzőnyílásaiba. A kerékpáros sisak viselete persze egyértelműen biztonságosabb, mint fedetlen fővel lovagolni, de a legjobb megoldás a megfelelő kobak beszerzése.


És persze ne feledd, hogy egyetlen fejfedő sem véd megfelelően, ha nincs megfelelően rögzítve!

Kobakok a Lovas Piactéren >>

Védőmellény

Kezdő lovasok, ugrólovasok, military versenyzők számára, illetve tereplovaglások alkalmával a védőmellény használata is ajánlott, ami eséskor megvédi a csigolyákat és a gerincet a sérülésektől. A mellénynek szorosan kell illeszkednie a lovas felsőtestéhez, ne legyen túl nagy és biztosítson elegendő mozgásteret.

A védőmellény életet menthet, ezért nem mindegy, hogy milyet viselsz. Military-, és tereplovagláshoz az EN 13158-200, az EN 13158-2009, vagy a BETA C.E. LEVEL 3 szabványnak megfelelő mellény az előírás. Vásárláskor érdemes ezeket a jelzéseket a keresni a csomagoláson, vagy magán a védőmellényen.

Védőmellények és gerincvédők a Lovas Piactéren >>

Annak ellenére, hogy az első lovaglóórákra egy kényelmes farmer és sportcipő is megfelelő viselet, a lovaglónadrág és a lovaglócipő, vagy lovaglócsizma is a biztonsági felszerelések részét képezik.

Lovaglónadrág

Az angol stílusú lovaglónadrág szorosan rásimul a lovas lábára és elasztikus. Varrásai úgy vannak kialakítva, hogy sehol ne törjék fel a lovast. A térden, vagy akár a teljes ülőfelületen elhelyezett rátétek a részben a biztosabb ülést szolgálják, másrészt pedig tartósabbá teszik a lovaglónadrágot.

Lovaglónadrágok a Lovas Piactéren >>

Lovaglócsizma, lovaglócipő

A megfelelő lovaglócsizma, vagy lovaglócipő viselete segíti a biztos ülést és a helyes lábtartást, megakadályozza a kengyelek elcsúszását.

Ezek a lovasok számára kialakított lábbelik megakadályozzák, hogy a lovas lába eséskor belecsússzon és beleakadjon a kengyelbe. A lovaglócsizma jó alternatívája lehet egy pár erős lovaglócipő hopilettel, vagy akár chaps-szel kombinálva.

Lovaglócsizmák a Lovas Piactéren >>
Lovaglócipők a Lovas Piactéren >>

Ezek természetesen csak a legalapvetőbb lovas biztonsági felszerelések, amelyek egyetlen lovas szekrényéből sem hiányozhatnak, hiszen lóháton is a Te biztonságod az első.

2013.07.23. Horosz Enikő, Lovasok.hu


Kapcsolódó cikkek:

Védd a kobakod! >>

A lovas öltözet >>
 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés