keresés a lovardák között

A ló élettani paraméterei - Sportlógyógyász Kft.

Minden lótulajdonosnak, lótartónak célszerű tudnia a lovak élettani paramétereit. Lovainkat ismerve még könnyebben meg tudjuk állapítani, ha valami nincs rendjén. Az érkező állatorvosnak értékes információt nyújthatunk, valamint nagyban segíthetjük egy esetleges vészhelyzet elbírálásában és a további diagnózis felállításában.

Tovább a Sportlógyógyász oldalára:
Élettani paraméterek >>

 

Ezzel a kis összefoglalóval segíteni szeretném az élettani paraméterek ismeretének elsajátítását, így könnyebb lesz eldönteni, mikor van szükség állatorvosi beavatkozásra. Nagyon lényeges, hogy az élettani paramétereket helyesen vizsgáljuk, mérjük. Némely esetben egy kismértékű rosszullétnek tűnő állapot is lehet kritikus, ezért szükségszerű ezen paraméterek ismerete és a normál értékekről való meggyőződés. Azon tények, hogy egy ló nem eszik vagy iszik vagy éppen ezek ellentéte nem mindig mérvadó információ, hiszen egy súlyos beteg ló is lehet mindennek ellenére jó étvágyú.

Hőmérséklet

A legjobb, ha akkor is időről-időre megmérjük a lovunk hőmérsékletét, amikor az teljesen egészséges. A lovak hőmérséklete változhat az évszakok során: rendszerint télen alacsonyabb, nyáron vagy munka közben emelkedhet. Amikor mérjük lovunk hőmérsékletét, a fent említett tényezőket mindig érdemes figyelembe venni. Láz nem minden esetben utal súlyos betegségre, de ettől függetlenül fontos lehet az állatorvos tanácsát kérni. A hőmérséklet legpontosabb mérése rektálisan történik. Használhatunk digitális vagy analóg higanyos hőmérőt (le kell rázni), az utóbbit érdemes zsineggel a farokhoz rögzíteni. A lovat mindig ki kell kötni vagy egy másik személynek tartani. Célszerű a ló csípőszöglete mellé állni és nem közvetlenül mögé, hogy csökkentsük a rúgás veszélyét. A farkat félrehúzva dugjuk a lázmérőt a végbélnyílásba. Higany hőmérőket 2-3 percig, míg a digitális lázmérőt elég 1 percig benntartani.

Figyelem: mindig takarítsuk meg a lázmérőt használat után, főleg akkor, ha beteg lovon használtuk.

 
Felnőtt ló élettani paraméterei:
  • pulzusszám: 25 – 40/perc
  • légzésszám: 8 – 16/perc
  • rektális hőmérséklet: 37.0 – 38.5 °C
Újszülött csikó élettani paraméterei:
  • első pár napban magasabb a rektális hőmérséklet:
    38.0 – 39.5  °C
  • pulzusszám: 50 – 120/min
  •  

Pulzus

Normálisan 25-40/perc közötti értéket mérhetünk, ami a mellkas bal odali részén közvetlenül a könyök mögött észlelhető, hallható. Fitt sportlovak pulzusa lehet akár 20/perc körüli értéken is. A pulzust nyugalmi állapotban mérjük, egyes esetekben, pl. az ideges vérmérsékletű lovakét kicsit hosszabban, mint egy perc, alkalmat adva arra, hogy lenyugodjanak. A 40 feletti nyugalmi állapotban mért pulzus esetén érdemes állatorvoshoz fordulni.

Légzésszám

A normális felnőtt ló légzésszáma 8-12/min. A légzésszám mérése során figyelhetjük az orrnyílásokat vagy a mellkasi mozgásokat is. Ezen felül fontos a légzés jellemzőit is megfigyelni: van-e nehezített légzés, hangok jelenléte kilégzés vagy belégzés során, stb.

Nyálkahártya szín

A nyálkahártyákat legegyszerűbben az ajkak felhúzásával az ínyeken, vagy a szemhéj elmozdításával a kötőhártyán figyelhetjük meg. A normál nyálkahártya szín halvány vörös. Az ettől eltérő sötét, lilás-vörös, erezetesen belövellt, stb. szintén fontos információ lehet.

Kapilláris visszatelődési idő

Az íny megnyomása után annak színe normális esetben 1-2 mp alatt visszaáll. A visszafejlődési idő elhúzódása 3 mp-re vagy afelett már keringési problémára utalhat.

Bélhangok

Normál esetben a hasüreg mindkét oldalán hallhatunk bélhangokat. Kólika vagy más betegség esetén bélhangokat nem hallunk, vagy éppen ellenkezőleg, felgyorsult, hangosabb bélhangok  hallhatók.

Következtetés

Fontos, hogy az összes vagy lehető legtöbb fent említett tényezőt vizsgáljuk, hogy elbírálható képet kapjunk lovunkról. Egyetlen tényező akár magyarázhatja a többi eltérését is. pl. magas láz esetén a pulzus és légzésszám is megnő, valamint a bélhangok általában nem hallhatók.

FONTOS: ha valamiben nem biztos vagy bármely tényező aggodalomra ad okot, akkor mindenképp keresse fel állatorvosát!
Figyelem! Minden vizsgálatot saját felelősségre végez, ezért ezek gyakorlatát csak tapasztalt lótulajdonosoknak ajánlom.


ELÉRHETŐSÉGEK:

Sportlógyógyász Kft.

Országos működési terület
Kecskeméti székhellyel

Dr. Kis János Krisztián
+36 30 90-81-904
janoskisvet@gmail.com
www.sportlogyogyasz.hu

 Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés