keresés a lovardák között

Terápiás kezelések - Sportlógyógyász Kft.
Modern terápiás kezelések röviden, érthetően: melyik mire jó?

Az állatorvos-tudomány rohamos fejlődésével és az ez által elérhető új terápiás lehetőségek sorával egyre nehezebb lépést tartani. 

 

Fontos tudni, hogy a regeneratív terápia legfőbb célja, hogy megőrizzük a gyógyítandó szövet (ez lehet ín, szalag vagy csont) minden alapvető funkcióját (mint pl. rugalmasság és mozgathatóság) megközelítve az eredeti állapotot erőben és elaszticitásban, valamint törekszünk lehetőség szerint a hegesedés nélküli gyógyulásra. 

A versenyző, illetve az aktív tréningben tartott lovak a modern kori fokozott igénybevételtől nagyon könnyen lesérülhetnek, akár egész pályafutásukat fenyegető ín- és szalagsérüléseket szenvedhetnek. A sérült ín- és szalagszövetek regenerációja rendkívül nehézkes és hosszadalmas, sokszor csak hegszövettel képesek gyógyulni. A problémát az okozza, hogy ezen szövetekben kevés regenerációra hajlamos sejt található, valamint vérellátásuk korlátozott, a hegszövet kevésbé rugalmas, mint a környező egészséges ín vagy szalag, ezért az újabb sérülésnek még nagyobb az esélye. Jó hír, hogy a sérült lovak kezelésére ma már több lehetőség nyílik, mint valaha.

Vannak olyan specifikus sejtek, amik a sérült szöveteket hivatottak újraépíteni. Oda kell figyelni, hogy a sérült szövetek megtartsák az eredeti szilárdságukat és rugalmasságukat. Ügyelni kell a heveny gyulladás csökkentésére, ami késleltetheti a gyógyulást. Ki kell dolgozni egy praktikusan megvalósítható rehabilitációs programot, aminek segítségével kontrollált mozgásban tartjuk a lovat, hogy fenntartsuk a szövetek normál funkcióit.

Őssejt kezelés

Az őssejt kezelés egyik célja, hogy a sérült ín vagy szalag struktúráját megpróbáljuk az eredetihez hasonló módon újjáépíteni. Számos sejttípus használható őssejt kezelésére: embrionális sejtek, placentai, köldökzsinóri vagy felnőtt állatból nyert sejtek. A leghatékonyabb sejttípusok a ló ínsérüléseire az úgynevezett mesenchymális őssejt típusok (MSCs).

Az őssejtek kétféle módon segíthetik a gyógyulást:

  • direkten, azzal, hogy szövetspecifikus sejtekké differenciálódnak a sérülés helyén,
  • vagy indirekt módon, szöveti hírvivő anyagokat szintetizálva, hogy csökkentsék a gyulladást és megakadályozzák a további sejtpusztulást. Továbbá részt vesznek a szövetépítésben és a gyógyulás koordinálásában.

Az őssejtek segítik a szövetszétesés megállítását, így az ín további degenerációját gátolják, és az általuk termelt növekedési faktorok, többek között a vérellátás megnövekedését is segítik. 

Hogyan?

Az őssejtek előállítása, (“tenyésztése”) zsírszövetből vagy csontvelőből történik, ugyanis mindkét szövettípusban található elég magvas, differenciálódásra képes sejt, amely még részt vehet a szövetregenerációban. Eleinte az ín- és szalagsérülések kezelésére a csontvelőből nyert sejteket használták. Csontvelősejtek a ló szegycsontjából vagy csípőcsontjából nyerhetők ki. 

A csontvelő-szuszpenzióból több hetes tenyésztés után érik el a megfelelő őssejt-koncentrációt. A zsírszövetben található őssejtekhez a faroktő mellett juthatunk hozzá. Az itt koncentráltan található őssejteket akár 48 órán belül fel lehet használni. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy az őssejt kezelésen átesett lovaknak jó esélyük van sportkarrierjük ugyanazon szinten való folytatására, mint sérülésük előtt.

Az őssejt kezelés nem feltétlenül gyorsítja a felépülést, de segíti visszaállítani az inak, szalagok eredeti struktúráját és funkcionalitását a kezelést követően.


 

Tovább a Sportlógyógyász oldalára:
Őssejt kezelés >>

PRP kezelés

Ez a kezelés többnyire lágyszöveti sérülések esetén, plasztikai sebészetben használt, de ízületi felhasználása is növekszik. A PRP olyan, saját vérből levett és lecentrifugált vérplazma, amely vérlemezkékben 2-8x dúsabb, mint a normál vér. A növekedési faktorokat és egyéb regenerációt elősegítő anyagokat tartalmazó vérlemezke-koncentrátumot a sérült területen alkalmazzuk. A vérlemezkék a keringő vérben található sejttípusok egyike a vörös- és a fehérvérsejtek mellett. Gyakorlatilag a vérlemezkéknek nincs sejtmagjuk, így “sejttöredékeknek” is hívhatjuk őket. A vérlemezkék a többi vérsejthez hasonlóan a vörös csontvelőben képződnek. Fő szerepük a vérzés helyén a véralvadás, - a vérzés megállítása - ezért a vérlemezkék több nagyon fontos növekedési faktort tartalmaznak. Definíció szerint a PRP egy olyan vérplazma, amelyben a vérlemezkék koncentráltabban megtalálhatók, mint a normál érték. 

Hogyan?

PRP-t többféleképpen lehet előállítani, erre több állatorvos által elérhető metódus van jelen a piacon. Az összes eljárás lényege, hogy a sérült állatból vért veszünk, amiben a vérlemezkéket koncentráljuk centrifugálás vagy filtráció útján. A PRP előállítása során steril körülményeket biztosítani szükséges az adott előállító cég leírása szerint, megelőzve ezzel a növekedési faktorok korai eltűnését a vérlemezkékből. A bemeneti pont(ok) nyírása és alapos tisztítása után – amire azért van szükség, hogy minél jobban le tudjuk redukálni az esetleges fertőzés kockázatát - a sérülés helyére injektáljuk be a PRP-t. A ló ezután 24 órát boksznyugalomban, befáslizva áll. Az állat további kontrollált mozgatása az állatorvos javaslatára minden esetben eltérő lehet.

Milyen sérülés esetén alkalmazható?

Számos kutatás azt mutatja, hogy a PRP segíti stimulálni a felületes ujjhajlító ín és az interosseus szalag sérüléseinek gyógyulását, valamint PRP-t használhatunk ízületi kezelésekre is, arthritis (ízületgyulladás) gyógyítására is.

Tovább a Sportlógyógyász oldalára:
PRP kezelés sportlónál >>

IRAP (Sportló ízületgyulladás kezelés)

Az ízületgyulladás a leggyakoribb okozója a sántaságnak, teljesítményromlásnak. Fiatal és idősebb állatok is érintettek lehetnek és szenvedhetnek sántaságtól, ami korai nyugdíjazáshoz is vezethet.

Arthritis esetén az ízületben gyulladásos folyamatok, úgynevezett gyulladásos kaszkád zajlik le, ami során gyulladásos mediátorok keletkeznek. Gyakran az ízületi tok membránjának gyulladása is jelen van, ami még több gyulladásos mediátort képez, ami az ízületi porcfelszínek sérüléseivel porckárosodáshoz vezet. A kezdeti ízületgyulladás sokszor a tulajdonos, lovas számára nem is észrevehető, és nem is minden esetben okoz kifejezett sántaságot.

Az IRAP egy új kezelési forma ízületgyulladásra. Az IRAP rendszerben a ló saját véréből a fehérvérsejteket segítségül hívva, gyulladás elleni mediátorokat, enzimeket produkálva a zajló degeneratív folyamatokat tudjuk megfékezni, leállítani. 

Hogyan?

Először vért veszünk az adott állattól egy speciális fecskendőbe, majd ezt 37 celsius fokon 24 órán keresztül inkubáljuk. Ezután a vért lecentrifugálva a szérumot szeparáljuk.

A gyulladásos ellenanyagokkal koncentrált szérumot
több 3-4 ml-es fecskendőben azonnal felhasználható, vagy lefagyasztva későbbi felhasználásra tároljuk. A szérum csak a donor ló számára használható fel és körülbelül egy évig tárolható fagyasztott állapotban.

A szérumot az ízületekbe visszainjektálva, a porcsejteken keresztül stimulálja az ott lezajló regenerációs folyamatokat. Ez az, ami megkülönbözteti az IRAP-et minden más interartikuláris (ízületi) kezeléstől.

Az IRAP-nek a gyulladás gátlásán, csökkentésén kívül szerepe van az ízületben zajló gyulladási folyamatok modifikációjában is. Az IRAP kezelés során javulástól függően a szérum elkészítése után hetente történő ízületkezelést alkalmazunk 3-5 alkalommal. Az IRAP kezelést olyan ízületekben érdemes végrehajtani, amely a sántaságvizsgálat során pozitívan reagált a helyi ízület érzéstelenítésre.

Mire jó?

Előnyös lehet Arthritis, esetleg atrhoroszkópiás műtétek utáni rehabilitációban is.

Tovább a Sportlógyógyász oldalára:
IRAP sportló ízületgyulladás kezelés >>

 

ELÉRHETŐSÉGEK:

Sportlógyógyász Kft.
Országos működési terület
Kecskeméti székhellyel

Dr. Kis János Krisztián
+36 30 90-81-904
janoskisvet@gmail.com

 Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés