keresés a lovardák között

Adás-vételi vizsgálat - Sportlógyógyász Kft.
 


Tovább a Sportlógyógyász oldalára:
Adás-vételi vizsgálat >>

Ló vásárlásakor mindig van valamennyi kockázat. Annak érdekében, hogy tudjuk mekkora kockázatot vállalunk és ne érjenek meglepetések, minden ló vásárlónak javasolni szoktam, hogy kérjen meg egy tapasztalt állatorvost adás-vételi vizsgálat elvégzésére. Az adás-vételi  vizsgálat nem csak egy sántaságvizsgálat és nem az a célja, hogy egy lovat megbuktasson vagy átengedjen a vizsgán. A vizsgálat célja, hogy segítse a vásárlót a kockázatok felmérésében és megkönnyítse a döntéshozatalt.

Az általam végzett adás-vételi vizsgálat részekre van osztva a BEVA (Brit Lógyógyász Szövetség) által ajánlott módon:

1. lépés: Fizikális klinikai vizsgálat (szem, szív, tüdő, száj stb.)
2. lépés: Felvezetés lépésben, ügetésben kemény talajon, hajtási próbák
3. lépés: Vizsgálat futószáron, lovas alatt, esetleg kocsiban
4. lépés: A lovat rövid ideig pihentetjük
5. lépés: Végső felvezetés kemény talajon, lépésben, ügetésben

A továbbiakban a fentieken kívül, ha szükséges, kiegészítő műszeres vizsgálatokat végzünk.

Kiegészítő vizsgálatok:

A normál vizsgálatokon felül néha kiegészítő vizsgálatokat is javasol az állatorvos, amennyiben a fenti ötlépéses vizsgálat után talált elváltozás(oka)t tovább szeretnénk vizsgálni. Némely esetekben a kiegészítő vizsgálatok a normál vizsgálatok részét képezik:

  • röntgen
  • ultrahang vizsgálat
  • endoszkópos vizsgálat
  • vérvizsgálat

Ma Magyarországon általában az első két lépés vizsgálatait, valamint röntgen vizsgálatokat végeznek. Én a teljes ötlépéses vizsgálati módszert javaslom, hiszen nagyon sok, a végső döntést meghatározó információ csak a lovas alatti próbán világosodik meg.

Engedjen meg egy példát:
Díjló:
 sántaságmentes, egyenes vonalon, futószáron is meggyőzően mozog. Röntgen során a lábvégekről 16-24 darab felvétel készül, minden megfelelő, nincs klinikai elváltozás.

Felmerülhet, hogy egy esetlegesen hátfájós, kereszttájéki fájdalommal rendelkező ló nem mutat érzékenységet a fizikális vizsgálat során, de a lovas alatti vizsgálat során egy tapasztalt sportló állatorvos észreveszi azokat az apró jeleket, amelyeket egy ilyen, akár magas szinten képzett ló is mutathat.

A vizsgálat során vérvételre is sor kerül, amit 6 hónapos időtartamra tárolunk. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a ló bármilyen gyógyszeres kezelés hatása alatt állt a vizsgálat idején, lehetőségünk van a vér utólagos analízisére.

A végső döntést mindig a vásárló hozza meg. Az állatorvos csak tanácsot tud adni a döntés meghozatalához. Ha a leendő tulajdonos valamiben nem biztos, valami nem egyértelmű, inkább kérdezzen kétszer az állatorvostól, mintsem elhamarkodott döntést hozzon.
Amennyiben az eladó ló a Sportlógyógyász Kft. kliense és a kérdéses ló előzetes kezelésben részesülhetett, a vásárló tájékoztatása minden esetben nagyon fontos. Ezután a vásárló dönthet másik állatorvos felkéréséről.

A vizsgálat eredménye minden esetben a vizsgálatot kérő (vásárló) tulajdona. Az eladóval az eredmények közlése csak a vásárló beleegyezésével történhet, ugyanúgy nem vitatható meg bármely más vásárlóval sem.
A vizsgálatról minden esetben vizsgálati jegyzőkönyv készül.

A vizsgálat során készült röntgen, ultrahang felvételek a Sportlógyógyász Kft. tulajdonát képezik. A vásárló minden esetben másolatot kap, amennyiben a vizsgálatról kiállított számlát időben kiegyenlítette.

Javaslatok, mielőtt adás-vételi vizsgálatra kerülne sor:

  • egy képzett lovas, edző is lássa a lovat és adjon tanácsot
  • a megfelelő iratok vizsgálata, tulajdoni jogállás eldöntése
  • korábbi ellátásokról, kezelésekről kérjen írásban információt az eladótól

Megfelelő körülmények a vizsgálatok elvégzésére:

  • sötét(íthető) istálló a szemvizsgálat elvégzéséhez,
  • kemény talajú terület, ahol a felvezetés megtörténhet,
  • lovaspálya, ahol lovaglásra, próbára kerülhet sor.
Kérem, bármilyen ló adás-vételi vizsgálatával, állatorvosi kérdésekkel keressen bátran, bizalommal.

ELÉRHETŐSÉGEK:

Sportlógyógyász Kft.

Országos működési terület
Kecskeméti székhellyel

Dr. Kis János Krisztián
+36 30 90-81-904
janoskisvet@gmail.com
www.sportlogyogyasz.hu

 

 Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés