keresés a lovardák között

Sántaságvizsgálat - Sportlógyógyász Kft.
A sántaság az egyik legnagyobb gondot okozó betegség egy sportló és lovasa számára. A sántaság mértéke, a probléma megjelenése nagyon különböző lehet: néha kisebb fokú, néha nem egyértelmű a sántaság; ezért válik szükségessé a sántaság vizsgálat elvégzése.

Sántaságvizsgálat

Példa: ugróló ferdén ugrik, rúg az ugrás fölött vagy bizonyos ugrásoknál ellenszegül;
díjló bizonyos feladatokat nem képes végrehajtani, vagy csak nem úgy dolgozik, ahogy az tőle megszokott.

Egy sántaságvizsgálat során nagyon fontos az előzmények pontos ismerete. Minden apró, jelentéktelennek tűnő részlet sokat számít az állapotfelmérés során. Ilyen például a patkolás változtatása, új felszerelés kipróbálása, vagy a lóval elvégzett munka minőségének és/vagy mennyiségének változtatása. Ezen kívül hasznos tudni a vizsgált ló előzetes betegségeit, múltbéli sántaságait és azok kezelésének menetét. Ezek azok az információk, melyeket segítségül hívunk a vizsgálat során egy komplex klinikai kép alkotásához és a megfelelő diagnózis felállításához.

A vizsgálat menete:

A sántaságvizsgálat fizikális vizsgálattal kezdődik, majd a lovat felvezettetjük először lépésben, ezt követően ügetésben egyenes vonalon, kemény talajon. Ezek után általában a hajlítási próbák következnek, majd az estek jelentős részében futószáron és/vagy lovas alatt is megfigyeljük a ló mozgását, mindhárom jármódban.

A következő lépés az úgynevezett vezetéses érzéstelenítés. Az érzéstelenítés során a végtagok érző idegei mentén meghatározott pontokba helyi érzéstelenítőt injektálunk. Esetenként közvetlenül az ízületeket is érzésteleníthetjük, így még pontosabb diagnózist állíthatunk fel. Az érzéstelenítést addig folytatjuk, ameddig a lovon érzékelhetően javulnak a sántaság tünetei, így a fájdalom helyét pontosan meghatározva dönthetünk a következő diagnosztikai módszer alkalmazásáról. Pl. röntgen, ultrahang.


Rendkívül fontosnak tartom a megfelelően alapos sántaságvizsgálatot és a fájdalom helyének elsődleges lokalizációját mielőtt műszeres vizsgálatokba kezdünk. Kihagyva az elsődleges vizsgálatot műszeres vizsgálatot végezni egy akár klinikai szempontból nem releváns testrészen időigényes és drága is lehet.

A műszeres vizsgálatokat minden esetben egy részletes sántaságvizsgálat előzi meg, mert csak így alkothatunk teljes képet és állíthatunk fel pontos diagnózist.

A vizsgálat befejeztével a tulajdonossal és a ló lovasával egyeztetünk, minden fennálló körülményt, szempontot figyelembe véve, minden lehetséges kezelési módot megtárgyalva közösen döntünk az állat további gyógykezeléséről.

Egyéb fontos tudnivalók:

Meggyőződésem, hogy egy mindenre kiterjedő klinikai vizsgálat az alapja a megfelelő diagnózis felállításának. Ennek megfelelően egy előzetes telefonbeszélgetés során igyekszünk összegyűjteni minden előéletre vonatkozó információt, ami alapján megállapítható a probléma összetettsége és a vizsgálat várható időtartama. Ez akár 3-4 órát is igénybe vehet, éppen ezért ezen időt előre leegyeztetjük, lefoglaljuk.

A sántaságvizsgálat során fokozott figyelmet fordítunk a biztonságra. Ennek érdekében, arra kérünk minden megrendelőt, hogy a lovon a vizsgálat alatt egy zablával ellátott kantár legyen. Abban az esetben, ha röntgenfelvételek készítésére is sor kerül, egy 18 éven felüli felnőtt jelenléte is szükséges.

A probléma feltárása folyamán hamarabb eredményre jutunk, ha a ló valóban sánta. Ez furcsán hangozhat, de a sántaság ideiglenesen javulhat vagy meg is szűnhet pár nap pihentetés után. Ezért javasoljuk az enyhe fokú sántaságot mutató lovakat könnyű munkában tartani, ameddig az állatorvos meg nem vizsgálja. Fontos továbbá, hogy a vizsgálat előtt 48 órával az állat ne kapjon fájdalomcsillapítót sem.

A SPORTLÓGYÓGYÁSZ KFT a mai kor legmodernebb diagnosztikai műszereivel és felszereléseivel rendelkezik. Szolgálatunk nagyon magas szakmai tudásával és hátterével igyekszik a páciensei javulását szolgálni.

Tovább a Sportlógyógyász oldalára:
Sántaság vizsgálat >>


ELÉRHETŐSÉGEK:

Sportlógyógyász Kft.
Országos működési terület
Kecskeméti székhellyel

Dr. Kis János Krisztián
+36 30 90-81-904
janoskisvet@gmail.com

Frissítve: 2014.07.09.Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés