keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Lovas Világjátékok 2018 – Marokkó is visszalépett

Az FEI bejelentette, hogy Marokkó is visszavonta a 2018-as Lovas Világjátékok rendezési jogára benyújtott pályázatát. Így már csak két város maradt versenyben: Bécs és Bromont. A végleges döntésre 2013 tavaszáig várni kell.

Lassacskán kezd kellemetlenné válni az FEI számára a 2018-as Világjátékok kapcsán kialakult ügy, hiszen lassan alig marad pályázó a versenysorozat megrendezésére. Eredetileg nyolc város volt érdekelt abban, hogy megszerezze a megrendezésre való jogot. Első körben ötre csökkent a számuk: Rabat (Marokkó), Budapest (Magyarország), Wellington (USA), Bromont (Kanada) és Bécs (Ausztria). Majd folytatódott a létszámcsökkenés: először Budapest lépett vissza, majd Wellington röviddel utána.

Most pedig Marokkó jelentette be, hogy mégsem szeretne pályázni a 2018-as Lovas Világjátékok rendezési jogára. Az ok Lalla Amina hercegnő augusztusi halála, akinek szívügye volt Marokkó pályázata. Így már csak két jelentkező maradt.

Az FEI főtitkára Ingmar de Vos továbbra is optimista: „Két erős pályázatunk van 2018-ra Kanadából és Ausztriából – és reméljük, hogy Marokkót ismét a pályázók között üdvözölhetjük 2022-re.”

Az eddigi megrendezett Lovas Világjátékok (1990 Stockholm, 1994 Den Haag, 1998 Róma, 2002 Jerez de la Frontera, 2006 Aachen és 2010 Kentucky) a nagy nézőérdeklődés ellenére továbbra is komoly gazdasági problémákkal küzdött, illetve küzd, eddig mindegyik rendezvény veszteséggel zárult. A megrendezés rendkívül költséges, a bevételek pedig szerények. A Lovas Világjátékok keretein belül nyolc szakág versenyeire kerül sor: díjlovaglás, díjugratás, lovastusa, négyesfogathajtás, távlovaglás, lovastorna, reining és para-díjlovaglás. A mintegy 550 lovas és 750 ló, 1600 médiaképviselő és 5500 önkéntes ellátása  pedig rendkívül komoly infrastruktúrát igényel.

2010-ben Kentucky-nak sem sikerült  veszteség nélkül zárnia a rendezvényt. A főszponzor Alltech három millió dolláros támogatása és az utolsó pillanatban kapott két millió dolláros kölcsön ellenére a rendezvény 1,3 millió dolláros veszteséggel zárt.

A következő Lovas Világjátékok 2014-ben kerülnek megrendezésre a Normandiában – ahol a kormány biztosítja a szükséges fedezetet és a rendezők nagy részben a már meglévő infrastruktúrára támaszkodhatnak.

A 2018-as Világjátékok ügyében az FEI tavaszi gyűlésén születik döntés.

2012.10.18. Deák Anette, Lovasok.hu
Forrás: FEI


Lovas Világjátékok 2018: Az USA is visszavonta pályázatát

Az FEI július 9-én jelentette be, hogy Magyarország után még egy pályázó visszavonta a 2018-as Lovas Világjátékok rendezési jogára benyújtott pályázatát: ezúttal az Egyesült Államok béli Wellington új városvezetése döntött a visszalépés mellett.

A kezdeti ötről így háromra csökkent a megrendezésre pályázók száma: június végén először Magyarország jelentette be, hogy mégsem szeretne pályázni a rendezési jogra, most az USA is visszalépett.

Wellington kilépését az ESP Sportiroda (Equestrian Sport Productions) hivatalosan is megerősítette. Az ok az új városvezetés hatalomra jutása, és az ezáltal megváltozott gazdasági és politikai prioritások. Az ESP elnöke, Michael Stone a következőképp nyilatkozott: „Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a 2010-es Világjátékok Kentuckyban milyen erős pozitív gazdasági hatásokkal bírt, de felelősséggel tartozunk a lakossággal, a lovassporttal és természetesen az FEI-vel szemben is – és nem szeretnénk feleslegesen pazarolni a pályázatban érintettek idejét.”

A versenyben maradt három pályázó: Rabat (Marokkó), Bromont (Kanada) és szomszédunk, Bécs (Ausztria).

Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás: FEI
2012.07.17.


Magyarország mégsem pályázik
a 2018-as Világjátékok megrendezésére

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) 2012. július 22-én hozta nyilvánosságra, hogy a Magyar Lovas Szövetség visszavonta a 2018-as Lovas Világjátékok rendezési jogára benyújtott pályázatát. Így már csak négy pályázó maradt a versenyben: Ausztria, Marokkó, Kanada és az USA.

A lemondás váratlanul érte az FEI-t, hiszen alig néhány nappal ezelőtt mutatták be a jelölt országokat – köztük hazánkat is.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke, levélben értesítette az FEI főtitkárát Ingmar de Vos-t, hogy Magyarország azonnali hatállyal visszavonul a Világjátékok megrendezéséért folyó pályázati procedúrából.

A döntést azzal indokolta, hogy Ausztria és Magyarország pályázatával két jelölt versenyezne ugyanazon régióból, hazánk visszalépésével Ausztria esélyeit szeretné növelni

„Természetesen nagyon szomorúak vagyunk, hogy elveszítettük a 2018-as magyar pályázatot, de elfogadjuk a Magyar Lovas Szövetség döntését és őszinte elismeréssel állunk Ausztria ilyen nagyvonalú támogatása előtt” nyilatkozta Ingmar de Vos.
A versenyben maradt négy jelölt: Rabat (Marokkó), Bromont (Kanada), Wellington (USA) és Bécs (Ausztria).

 Deák Anette, Lovasok.hu
Forrás: FEI
2012.06.23.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés