keresés a lovardák között


Beszámoló a Lovas gyepgazdálkodás bemutatóról

A Szolnok határában megrendezett lovas gyepgazdálkodás bemutató résztvevői először megtekintettek néhány ritkaságszámba menő eredeti és fénymásolt gépkatalógust, műszaki kiskönyvet, melyek a régi lovas eszközöket és azok használatát mutatják be részletesen. Ezek a dokumentumok hatalmas értéket képviselnek, hiszen a régi eszközöket gyűjtők és felújítók számára nélkülözhetetlen – és sajnos máshol már fel nem lelhető – műszaki és használati információkat hordoznak.

Ezután közösen megnéztük a lovas munka során használatos lószerszámokat. Szó esett a szerszámok beszerzéséről, javításáról és ápolásáról is. Ezt követően került sor a lovas gyepgazdálkodási eszközök részletes műszaki bemutatására, beszerezhetőségük megtárgyalására, majd pedig gyakorlati kipróbálására (három nehéz félsodrott ló segítségével).

A képek kattintással nagyíthatóak!


Először a bemutatót tartó Ecseki András vágott le egy körülbelül 1000 m2-es gyepterületet a lovas fűkaszával, majd pedig a levágott fűből a kétfunkciós lovas rendsodró segítségével alakítottunk ki rendeket. A rendsodró azért kétfunkciós, mert a változtatható forgási irány függvényében a levágott füvet vagy összesodorja rendbe, vagy pedig szétteríti száradni. Mivel a rendsodró működtetése sokkal egyszerűbb, mint a nagy figyelmet és tapasztalatot igénylő fűkaszálás, így azt mindenki örömére a résztvevők saját maguk is kipróbálhatták.

A délutánba nyúló bemutató végére a résztvevők sok-sok hasznos információval, megválaszolt kérdéssel és a lovas rendsodrózás élményével lettek gazdagabbak.

Hegyesi József, 2012. május 27.


a rendezvény ajánlója:

Gyepgazdálkodás hagyományos lovas eszközökkel

Bemutató a lóvontatású gyepgazdálkodási eszközök és használatuk iránt érdeklődők számára

A bemutatót tartja: Ecseki András (lovas ember, lovaseszköz-gyűjtő)

Helyszín: Szolnok, Milléri főcsatorna mellett
Szolnokról Besenyszög felé kell menni a Mester utcán majd pedig a Besenyszögi utcán, a vasúti felüljáró után közvetlen jobbra kell fordulni, majd pedig a csatornán átívelő híd után egyből balra (útbaigazító táblák lesznek kirakva).

Új időpont: 2012. május 27. (vasárnap), 9:00-16:00

Témák:

  • a hagyományos lovas eszközök múltja, jelene és jövője
  • a gyepgazdálkodás eszközei
  • szükséges lószerszámok
  • lovas eszközök, szerszámok beszerzése
  • gyepgazdálkodási bemutató (lovas fűkasza, lovas rendsodró)

Részvételi díj: 3000 Ft/fő, mely tartalmazza a programon való részvételt és egy igazi, hagyományosan elkészített alföldi birkapörkölt ebédet

Lovas fűkasza

További információ és jelentkezés:
Hegyesi József, 06/20-5346487 telefonszámon vagy a joey183@gmail.com címen

Maximum 15 fő jelentkezését tudjuk fogadni (érkezési sorrendben). Áztató eső esetén a program elmarad.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés