keresés a lovardák között

Új négy évszakos OTTO pálya átadása
 


Új négy évszakos OTTO pálya átadása a Halasi birtokon

Pécs mellett fekvő kis faluban Dinnyeberkiben, a település végén egy csodálatos kis völgy kapujában terül el a Halasi birtok.  Az arra járók nem is gondolnák, hogy a míves bontott tégla kerítés mögött, egy egyedülálló komplex funkcionalitású családi fészek húzódik. Itt a család legkisebbik tagjától a felnőttekig, mindenki megtalálja a hozzá közel álló kikapcsolódási, sportolási lehetőséget. A család nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra, a sportolásra. A ház körül úszómedence, füves teniszpálya, saját paint-ball pálya, vadaskert, és leghangsúlyosabb elemként a lovarda szolgálja a sportolást, kikapcsolódást. Halasi Olívia 15 éves ugrólovas, edzője pedig Sós Attila többszörös magyar bajnok, olimpikon díjugrató. Olíviának minden adott a sikeres szerepléshez és a gyors fejlődéshez. Fantasztikus nemzetközi szintű lovak, jó edző, a sportot maximálisan támogató, a díjugratást elkötelezetten pártoló családi háttér.

Olívia lovai a ház végében elhelyezett istállóban pihennek. Az istálló kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy a lovak kényelmét és nyugalmát semmi ne zavarja és a boxban ténylegesen fel tudjanak töltődni mire kezdődik a tréning és a maximális teljesítményt tudják nyújtani. Az istálló kívülről klinkertégla borítású, fafödémes, világos és a rekkenő kinti 35-40 fokos hőségben is kellemes hűvös klímájú. A boxok téglából falazott oldala is faborítást kapott, figyelve arra, hogy a faborítás alja ne érjen le a talajig, hanem pár centivel fölötte álljon meg, ezzel megakadályozva a faborítás aljának nedvesség hatására történő korhadását. A családi ház és az istálló épülete jól elválasztja egymástól a medenceteret, a kerti szaletlit, melyek a pihenést szolgálják és a lovas technológiai részt, ahol a sporttevékenység zajlik.

Eddig egy sima egyszerű homokos külső pálya állt rendelkezésre a lovagláshoz. Nagy eső után a szétázott pálya miatt ki kellett hagyni edzéseket, és télire a lovakkal el kellett költözni olyan helyre, ahol fedeles lovardában lehet tréningezni. A családi lovas komplexum fejlesztésének első lépése egy professzionális négy évszakos pálya építése volt. Halasi Károly, Olívia édesapja hazai és nemzetközi tapasztalatok, illetve referencia helyek megtekintését követően döntött az OTTO technológia mellett. Így Dinnyeberkiben, a kis falu végén, a festői környezetben fekvő magán lovardába az Alltec FEI Lovas Világjátékok hivatalos lovarda talaj szállítójától és annak magyarországi partnerétől a PannonExpert Kft-től rendelte meg a kültéri lovas pálya kivitelezését. A pálya átadásakor Sós Attila tesztelte a talajt. Amikor leszállt a lóról, az első kérdés az volt felé, hogy milyen volt rajta lovagolni? Érezted a különbséget? A válasza az volt:
„A különbséget szavakkal leírni nehéz, ezt érezni kell, de mindent elmond az, hogy a saját lovaimat is át fogom ide hozni, hogy ezen a talajon tudjak a lovaimmal edzeni!”

A talaj egyik nagy előnye, hogy a rugalmasságának, ütéscsillapításának köszönhetően a talajfogás pillanatában a lovak ízületeire sokkal kisebb, kb. 40%-kal kevesebb terhelés jut. A talajszerkezetnek köszönhetően, szűkebb fordulók lovagolhatóak, a pálya nem csúszik, gyorsabb tempó lovagolható.

De, hogy is néz ki ez a pálya?


A kép kattintással nagyítható!


A 31x61 m–es pálya alá többrétegű zúzottkő ágyazat került lefektetésre. A speciális taposóréteg alatt az OTTO gumi lemezek találhatóak, melyek az ütéscsillapítást, a csúszásgátlást és a 4 liter/m2 mennyiségű víz tárolását szolgálják, valamint a taposó réteg és a kavicságy közti elválasztó rétegként a homokkeverék és a kavics keveredését gátolják meg. A pálya a völgy aljában, de nem a legmélyebb ponton terül el. A domboldal felől kialakított teraszos tereplépcső a lejtőn lefolyó víz elvezetését szolgálja, ezáltal a pályát védve a ráfolyó víztől, valamint a természetes terepforma - melyet árnyas fák szegélyeznek -lelátóként is jól funkcionál. A völgy aljában egy patak folyik, melybe a pálya szivárgó rendszerén, a sziklákból kiépített vízelvezetőn át folyik el a csapadékvíz. A pálya alépítménye, szivárgó rendszere, és a kifolyási pontok részletes kiviteli tervek alapján készültek el. A kiviteli terveken a pálya környezete is részletesen ábrázolva lett. A megvilágítást a hosszanti oldalak mentén elhelyezésre kerülő 4-4 db pályavilágító lámpa biztosítja. A pálya nedvességtartalmának folyamatos biztosításáról automata öntözőrendszer gondoskodik. A pálya szegélye régi fa villanyoszlop rudakból lett kialakítva, mellyel a térvilágítás fa lámpaoszlopai is harmonizálnak. A lámpatartók és az öntözőfejek kitűzésénél figyelembe lett véve, hogy elférjen közvetlenül a pálya mellett a sövénykerítés, mely a teljes pályát körbefogja majd. A pálya alépítményénél használt zúzottkőből került kialakításra a pályához kapcsolódó akadálypark tároló terület. Ezáltal a kitörők és a rudak nem a földön fekszenek, hanem nagy szemnagyságú zúzottkő ágyon, biztosítva alulról is a fa szellőzését.

A kivitelezési munkák során közel 450 m3  zúzottkő, 250 m3 talajkeverék, és 1900 db OTTO perforált gumilemez, valamint 7470 kg OTTO Arena Tex adalékanyag, összesen közel 40 kamionnyi anyag került beépítésre. A cél, az első osztályú minőség volt, így minden pontosan a német technológiai előírások betartásával valósult meg.

A kivitelezési munkák során a folyamatos égszakadásoknak köszönhetően többször fel kellett függeszteni a pálya építését. A rövid idő alatt leeső nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően még a kivitelezés fázisában ellenőrizni és tesztelni tudtuk, hogy milyen gyorsan vezeti el a pálya a vizet.

Az OTTO rendszerű négy évszakos pályát követően további fejlesztések vannak kitűzve célul, melyeket a közeljövőben terveznek megvalósítani. A projekt teljes befejezését követően minden infrastuktúrális adottság rendelkezésére fog állni, hogy Olívia kedvenc lovaival, edzője segítségével egész évben a maximumot nyújtva tudjon felkészülni a versenyekre, melyhez sok sikert kívánok!

szöveg: Tasnádi Gábor építészmérnök
megjelent: Lovas Nemzet 2010. év augusztusi számban


OTTO Sport und Reitplatz GmbH

OTTO Sport und Reitplatz GmbH • Am Umspannwerk 6 • D-90518 Altdorf
Telefon: +49 (0) 9187 / 97 11-0 • Fax: +49 (0) 9187 / 44 36
www.ottosport.com  •  E-Mail: info@ottosport.de
Hivatalos Magyarországi Képviselő: PannonExpert Kft.
Kapcsolat: Tasnádi Gábor építészmérnök
www.pannonexpert.hu • Tel: +36 20 924 94 89  info@pannonexpert.hu

 


KapcsoLÓdó cikkek:


OTTO Sport Lovarda Talajrendszer »

OTTO talaj a Lausanne-i díjugrató versenyen »

Több mint 4 500 m2 OTTO négyévszakos pálya épült idén »

2013. év legnagyobb pályaépítése az OTTO cégnél »

Látogasd meg az OTTO standot a Lovas Világkupán »

„OTTO állja a próbát!” »

A Mercedes is az OTTO talajt választotta »

ReiTex lovardatalaj a FreeHorseStyle központban »

Professzionális lovaspályák az Otto Sportnál »

Box és közlekedő burkolatok az Otto Sportnál »

Bérelhető talajok az Otto Sportnál »

Fieracavalli – idén is OTTO Lovardatalajjal »

Akciók és kedvezményes ajánlatok az OTTO Sportnál »

3 új magyarországi OTTO technológiával épült lovaspálya »

Az OTTO cég új találmánya »

OTTO 4 évszakos lovaspálya Kecskeméten »

Az OTTO perforált gumiszőnyeg specialitásai »

OTTO lovaspálya talajok »

OTTO Hobby lovaspálya »

PannonExpert Kft. - Építészet a lovasvilágban »

Istálló, lovardatechnika »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés