keresés a lovardák között


Egyértelmű szabályok

Angliában az elmúlt szezon végén hatalmas felháborodást váltott ki a zsokék és néhány tréner részéről a frissen életbe léptetett ostorszabályozás. A síkversenyek során ez azt jelentette, hogy a zsoké a verseny egészében hetet üthetett lovára, míg a távoszlopon (azaz az utolsó 200 méteren) belül maximum ötöt. Aki ezt megszegte, azonnali eltiltásra számíthatott. Hatalmas patália keletkezett mindebből. Richard Hughes, többszörös nagydíjnyerő zsoké például azt mondta: addig nem lovagol, míg ez a szerinte ostoba szabály életben van. Nos, lassan kezdődik a síkszezon Európában is, így az elmúlt kedden, a British Horseracing Authority egyértelműen állást foglalt ebben a kérdésben és előrevetítette a büntetések mértékét is. Íme, a SkySport.com weboldalán megjelent cikk kivonata:

A szabályok:

 1. A meghatározott szám helyett nagyobb hangsúlyt kap az, hogy a lovas hogyan használja az ostort, és a versenybírák (steward-ok) saját belátásuk szerint ítélhetik meg ezt.
 2. Maradnak a jelenlegi számok: síkversenyen  az a lovas részesül büntetésben, aki 8 vagy annál több, míg az ugró versenyeken 9  vagy annál több alkalommal használja az ostorát. Ez (automatikusan) kiváltja a versenyintézőség felülvizsgálatát. Habár a megadottaktól eltérő használat automatikusan szabályszegést jelent, a versenybírák újranézik a versenyt és eldöntik, hogy tartsanak-e vizsgálatot.
 3. Annak eldöntésére, hogy a versenyintézőség tartson-e vizsgálatot, mérlegelik, hogy a lovas hogyan használta az ostort, különösen a verseny végén.
  Tényezők:
  • A mód, ahogyan az ostort használták, beleértve az erejét is
  • A cél, amelyre felhasználták
  • A távolság, ahol az ostort használták, és ez ésszerű volt-e és szükséges
  • És hogy a ló hogyan reagált
 4. Feltéve hogy összességében számolták az ostorhasználatot, a versenyintézőség figyelmen kívül hagyhatja az ostor túlzott használatát ha:
  • Azért használják, hogy a ló tartsa a helyezését vagy lovasa támogassa egy kihívásnak tűnő helyzet előtt a verseny utolsó szakaszában
  • Fenntartatja a ló fókuszát és koncentrációját
  • Hajtja a lovat, miközben észrevehetően „lóg”
  • Amikor ez az egyetlen világos kapcsolat a lóval
  • Ha hibázott a ló egy akadálynál
  • Korrigálja a lovat, ha kihagyja az akadályt
 5. Büntetések: ha egy lovas eggyel üt többet a megengedett szintnél, akkor két napos, ha kettővel akkor négy napos, ha pedig hárommal csap többet, akkor egy hetes felfüggesztést kaphat. Ezután minden extra használat miatt plusz 2 napos eltiltást kaphat a lovas.
 6. Az előző (korábban elkövetett) vétségeket nem szabad számításba venni a döntésnél. A 2-6 napos felfüggesztést külön fogják kezelni a 7 vagy több napostól.
 7. A visszaeső „jogsértőket” a fegyelmi testülethez fogják küldeni, ahol meghosszabbítják a büntetetésüket. Ha 6 hónap alatt öt, 2-6 napos büntetést kap a lovas, vagy négyszer kap 7 napos vagy hosszabb eltiltást, akkor kerül a bizottság elé.
 8. A fontosabb és nagyobb versenyeken a bírák elnézőbbek, hiszen kisebb bírságot szabnak ki, ami L 200 és L 10,000 között mozog. Azonban ez Ugróversenyeken 20,000 font vagy több, az alacsonyabb besorolású síkversenyeken 27,500 font vagy több is lehet. A versenybíró ugyanis mérlegelni fogja a vétség súlyosságát és a lovas megnyerhető nyereményét is.

Paul Bittar, a BHA ügyvezető igazgatója mondta:
„Az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy az ostorhasználat és annak szabályozása érzékeny téma maradt, nemcsak azoknak, akik ebből élnek, hanem azoknak is, akik kijárnak a versenyekre és azoknak is akik a TV-ből nézik. A brit versenyzés épségéhez fontos, hogy a sport kedvelői és a nézők biztosak legyenek abban, hogy a lovak jóléte nem kerül veszélybe, ha a lovas használja az ostort.”

A korábbi szabályozás kapcsán „elhíresült” Jamie Stier szavai:
„A szabályok lehetőséget adnak a zsokéknak, hogy okosan használjak az ostort. Bízom a bennük és a rendezőkben, hogy megfontoltan fognak dönteni ebben az ügyben. A cél az, hogy színvonalasabb legyen a lovaglás, ez jelentős erőfeszítésre kényszeríti majd a lovasokat. El kell fogadniuk az alacsonyabb szintet, és tapintatosan kell használniuk az ostort. A legnehezebb kihívás a témában hogy megtaláljuk az egyensúlyt az arányos büntetés és az elrettentés között."

Almási Dóra
www.racingportal.hu

2012.03.19
Címkék: lóverseny, ostor, ostorszabályozás, síkverseny,
Richard Hughes, zsoké, Paul Bittar, Jamie Stier

Kapcsolódó videó:

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés