keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lógyógyászat   »   Vajky Andrea


Intenzív bentlakásos rehabilitáció lovaknak

Vajky Andrea ló-fizioterapeuta vezetésével a Csikós Lovasudvarban

Olvasóink közül legtöbben Herceg kapcsán találkozhattak az „intenzív rehabilitáció” fogalmával. Pontosan mit is értünk ez alatt?

Vajky Andi, ló-fizioterapeuta: Az intenzív rehabilitáció az adott ló problémáinak megfelelő, személyre szabott napi szintű kezelés, kúra, ami általában egy hónapos intenzív kezeléssorozatot jelent. Általában akövetkező esetekben szoktam javasolni:

  • Műtétek utáni utókezelésre, amikor fontos a rendszeres és alapos sebellátás, a gyógyszerek beadása és az állatorvosi javallatnak megfelelő mozgatásMágnestakaró
  • Ha a lónak rendszeresen sebkezelésre, kötözésre, vagy folyamatos gyógyszerezésre van szüksége
  • Kiváló lehetőség a mozgásszervi rehabilitációra, mint például: sérülések kezelése, izommmerevség, izomsorvadás, izomgyulladás, ízületi problémák (kopás-gyulladás, ínszalag húzódás-szakadás, törések gyógyulásának elősegítése
  • Izombénulás, -sorvadás kezelése, merev, feszes izomzat fellazítása
  • Immunrendszer erősítés
  • Allergia, kehesség, légúti problémák kezelése
  • Verseny szezon előtti vagy utáni általános energetikai, mozgásszervi rehabilitáció, nevezhetjük akár wellness kúrának is.

Ezekben az esetekben  a napi szintű kezelés sorozat  gyorsabb, eredményesebb gyógyuláshoz vezet, mintha hetente egy-két alkalommal találkoznék négylábú pácienseimmel..

Pontosan mi történik az intenzív kúra alatt?

Vajky Andi: A kezelő állatorvos utasításainak megfelelően beadjuk a szükséges gyógyszereket, ellátom és kötözöm a sebeket, elvégzem a seb gyógyulását elősegítő kezeléseket a megfelelő fizioterápiás készülékekkel.
Mozgásszervi kúra esetén szintén napi szinten végzem a fizioterápiás kezeléseket a megfelelő készülékekkel, passzív és aktív gyógytornát végzek a lóval, masszírozom és természetesen elvégezzük az állatorvosi javallatnak megfelelő mozgatást.
A fentiek mellett általában gyógynövény kúrát is alkalmazok.

A kúra programját minden esetben a ló kezelő állatorvosával, valamint a tulajdonossal történő egyeztetés után állítom össze.
Igény szerint lehetőség van homeopata, vagy akupunktőr állatorvos, illetve osteopata szakember bevonására is.

Csikós LovasudvarÉs mindezt egyedül csinálod?

Vajky Andi: Természetesen nem. Néhány éve tartom lovaimat Pécselyen a Csikós Lovasudvarban. Az itteni csapattal együttműködve és egymást támogatva fogadjuk a rehabilitációra érkező lovakat.

Tinus, Te mint a Lovasudvar vezetője hallottál már hasonló szolgáltatásról Magyarországon? Hogyan született meg egyáltalán az ötlet?

Tinus Andratschke: Személy szerint még nem hallottam hasonlóan átfogó és széles körű lórehabilitációs szolgáltatásról.
Andival nagyon sokat beszélgettünk, mielőtt belevágtunk volna ebbe a vállalkozásba, hiszen nagyon nagy felelősség, de úgy éreztük, hogy fontos lenne segítő kezet nyújtanunk azon lovasoknak, akik számára fontos lovuk teljes felépülése, de nem tehetik meg, hogy az állatorvos utasításainak megfelelően naponta többször adják neki a gyógyszereit, vagy végezzék mozgatását. A legtöbb istállóban a lovászok sem tudnak ebben segíteni, így a lovas teljesen magára marad a lovával.

Mi itt arra rendezkedtünk be, hogy a rehabilitációra érkező lovak minden igényét ki tudjuk elégíteni és biztosítsuk azt a plusz gonoskodást és odafigyelést, amire szükségük van.

De milyen pluszra van szüksége ezeknek a lovaknak? Milyen extrát kíván a rehabilitációra érkező lovak ellátása az istállótól?Elektroterápia

Tinus Andratschke: Nagyon fontos egyrészt az elhelyezésük. Ha boksznyugalomra van szüksége az adott lónak, oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő „szomszédokat” válasszunk, illetve hogy lehetőleg nappal se maradjon egyedüli lóként az istállóban. Ugyanakkor az előírt mozgásmennyiséget is biztosítani kell számára.
Ha a ló szabadon mozgatható, külön karámban helyezzük el, hogy elkerüljük a Lovasudvar régebbi lakóival való összezördüléseket.

Hasznos, ha ezek a lovak itt tartózkodásuk folyamán is az otthon már megszokott takarmányozásban részesülnek. Így nem terheljük meg feleslegesen az emésztőrendszerüket. Épp ezért nálunk arra is van lehetőség, hogy továbbra is a már megszokott abrakkeveréket (legyen az dara, táp, vagy müzli), táplálékkiegészítőket, vagy zöldésegeket-gyümölcsöket fogyassza a paci.
Andi részletesen beavatja lovászainkat a lovak kezelési tervébe, hogy ők is ennek megfelelően kezelhessék a lovat és jelezni tudják, ha esetleg probléma adódik.

Csikós LovasudvarNem megterhelő számotokra, hogy jönnek-mennek a rehabos lovak?

Tinus Andratschke: Egyáltalán nem, mindig jó látni a javulást és együtt örülünk, ha gyógyultan küldhetjük haza ápoltjainkat.
Az állományok közötti mozgásnak persze vannak veszélyei is, így saját lóállományunk egészségének védelme érdekében kizárólag olyan lovakat tudunk fogadni, akik rendelkeznek a megfelelő oltásokkal és rendszeresen vannak féreghajtóval kezelve.
Vajky Andi: Nekünk minden egyes ló egy új kihívás, a lovaknak pedig egy lehetőség az itteni tarózkodás az egészséges életre.

Mennyire szigorú Nálatok a házirend? Látogathatóak a rehabilitációra érkezett lovak?

Vajky Andi: Természetesen bármikor szívesen látjuk a gazdikat, akár a kezeléseket is meg lehet nézni.
A rehabilitáció vége felé különösen fontos lehet, hogy eljöjjenek, hogy meg tudjam nekik mutatni azokat a „házi feladatokat”, amelyeket még egy ideig otthon is végezni kell a lóval, legyen az masszírozás, nyújtás, vagy például futószáras munka.
TA: Egy-egy ilyen látogatás kiváló hétvégi program lehet az egész családnak, és a Lovasudvarban természetesen szállást is lehet foglalni az ilyen alkalmakra.

Andi, többször említetted, hogy különféle készülékekkel dolgozol. Beszélnél róluk kicsit bővebben?

Vajky Andi: Hazánkban egyedülálló eszközparkkal rendelkezem, amely nagyban hozzájárul a kúra sikeréhez. Minden kúra alapja a magnetoterápia. Ez az egyik legkomplexebb kezelés, szinte minden betegségnél alkalmazható, de nem csak a gyógyításban alkalmazzák sikeresen, hanem sportlovak teljesítményfokozására, versenyek, edzés utáni nyugtatásra is alkalmas.

Az elektroterápia gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, különösen jó eredményeket érhetünk el például ín- és ínszalag sérülések esetében, valamint izomsorvadás kezelésekor. A készüléket használhatjuk fájdalomcsillapításra, vagy akár aktiválhatjuk vele az izmok élettani folyamatait.
Az ultrahang-terápia a bőr, az izomzat, az ínak és az ízületek működési zavarainak
normalizálására, illetve fájdalomcsillapítására szolgál.
Sebek gyógyítására, illetve akupunktúrás kezelésre vörös fényű, míg mozgásszervi problémák, bőrbetegségek kezelésére, fájdalomcsillapításra infralézert alkalmazok.


Szeretettel várjuk gyógyulni, vagy csak pihenni vágyó négylábú pácienseinket és kedves gazdáikat Pécselyen a Csikós Lovasudvarban!


Kapcsolódó cikkeink:

Ínszalagrándulás kezelése egy hónapos fizioterápiás kúrával
Tüdő és a légutak betegségeinek kezelése mágnesterápiával, akupunktúrával
Alternatív terápiák: sikeres kezelés
Lágylézer terápia a  gyógyászatban
Lovak fizioterápiája MET ingeráram kezeléssel
Lovak kezelése mágnesterápiával
Lovak alternatív gyógymódjai

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés