keresés a lovardák között

Marton Zsófia - Ló-fitoterapeuta
Szakterület: agrármérnök, állatorvos-asszisztens (amerikai képzés), hagyományos kínai állatorvoslás és fitoterápia lovaknál, kutyáknál, takarmány-adalékanyagok, takarmányjog

A Fitocavallo gyógynövény-receptek megalkotója, az állatfitoterápia és a lelki eredetű állatbetegségek kutatója, szakíró. Elsődlegesen a gyógynövényekkel elért eredmények elemzésében, kiértékelésében, és ez alapján cikkek publikálásában veszek részt. Ide tartozik az állatfitoterápia népszerűsítése állattartóknak, a téma oktatása szakembereknek. Másodsorban segítem a Fitocavallo tanácsadók munkáját (esetenként részt veszek a lovas-kutyás tanácsadásban, kitöltött meridián kérdőív alapján). 

Marton Zsófia vagyok, agrármérnökként végeztem Gödöllőn. A diplomamunkámat 2004-ben "Gyógynövények felhasználása a lovak takarmányozásában" címmel jelesre védtem. A témaválasztást saját lovam betegsége ihlette.

Ezt követően a magyar takarmányjog nemzeti képviselőjeként kezdtem dolgozni a mai Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban, és sok brüsszeli kiküldetésem mellett, hobbiból írtam meg a Lóherba- Gyógynövények lovaknak című könyvemet 2005-ben. Azóta számos újságcikket írtam lovasoknak, több előadást tartottam állatorvosoknak, állatorvostan hallgatóknak és lótartóknak, hogy népszerűsítsem a lovak fitoterápiás (gyógynövényes) kezelését Magyarországon. 2007-ben megírtam második könyvemet, Aromaterápia lovaknak címmel, amely az illóolajok használatáról szól. Ez hamarosan megjelenik online, ingyenesen letölthető formában.

2010-ben egy évig Németországban dolgoztam a Robert Bosch közigazgatási ösztöndíjjal a szövetségi és tartományi élelmiszerlánc ellenőrző hatósági munkát tanulmányozva. Tejfeldolgozó üzemtől kezdve pulykavágóhídon át a hamburgi takarmány-feldolgozó üzemekig és az import élelmiszer-beléptető határállomásig sok mindent láttam. Ez hozzásegített ahhoz, hogy hivatást változtassak. Hazatértünket követően megszültem második gyerkőcömet, és azóta teljes vállszélességgel „gyógynövényezek”.

A gyógynövények a mindennap életem részei, rajongok értük, pont úgy, ahogyan a lovakért és a kutyákért.

Legnagyobb kutya-tanítóm, Szikla

Az Öt Elem Tan a kutyák gyógyításában is segít

Legnagyobb kutya-tanítóm Szikla, egy németjuhász-kaukázusi keverék volt extra adag dominanciával, szabadságvággyal és öntörvényűséggel. Ő volt az, aki megtanította számomra, hogy mekkora felelősség kutyát úgy tartani, hogy az állat boldog és kiegyensúlyozott legyen. Ehhez a feladathoz fel kell nőni.

Megmondom őszintén, a kutyák gyógyulása sokkal bonyolultabb, mint  a lovaké. A legtöbb esetben (nyilván az Olvasó azt gondolja, hogy ő kivétel, de valószínűleg nem), az ember jelenléte és ténykedése betegíti meg a kutyát. Bármily rossz is ezt hallani: ha mi, emberek nem lennénk, a kutyáknak valószínűleg semmi baja nem volna. De az élet már csak ilyen: hálásak lehetünk állatainknak, hogy értünk még a közelségünket is elviselik, méghozzá többnyire szeretettel.

Nagyon sok ló-tanítóm volt: 13 éves korom óta sorra váltották egymást életemben a beteg lovak és a nyílt vagy burkolt erőszakosságot tanító, durva edzők. Végül az igazság győzött: képessé váltam felül emelkedni önmagamon és a negatív tanításokon, hogy elkötelezhessem magam a lovak fizikai-szellemi-lelki jólétéért. Ez ugyan jól hangzik, de nagyon rögös út. 

Legutolsó lovamat, egy "idegbeteg" arab félvér kancát teljes mértékben a Parelli módszerrel indítottam el – lehet mondani, sikerrel. Manapság ez a módszer kétélű- én úgy látom. Egy szintig kiváló eredményeket ad a bizalom és kapcsolat javításában, de „rossz kezekben” – a legnagyobb jószándék mellett - még a régi, durva módszereknél is hatékonyabban földbe lehet döngölni vele a lovat, mert nemcsak testileg, hanem pszichésen is nagy nyomásnak lehet kitenni az állatot.

Legutolsó lovamat, egy "idegbeteg" arab félvér kancát teljes mértékben a Parelli módszerrel indítottam el

A legfontosabb ló-tanítóm Madonna Csillag volt, aki betegségével ajtót nyitott számomra a gyógynövények világába, ezzel sok társának esélyt adva a gyógyulásra. Örökké hálásak vagyunk neki.

Sokszor megkérdezték tőlem, hogy miért kezdtem el foglalkozni a lovak és gyógynövények kapcsolatával. Tulajdonképpen az élet terelt ebbe az irányba, mert a saját lovam (Madonna) előrehaladott tüdőtágulatban szenvedett, hetek, talán hónapok voltak hátra szegénynek. Álló helyben fulladt, étvágytalan volt. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ennyi a történet: elpusztul, én meg csak tehetetlenül nézem. Akkor próbáltam ki herbákat, és ugyan két hétig kételyek közt voltam, de végül hihetetlen gyógyulás szemtanúja lettem. Akkor határoztam el, hogy ezt másoknak is tudniuk kell.

Egyfajta összekötő "kapocs" vagyok a lótartók és az állatorvosok között, mert mindkét oldal problémáit, elvárásait meg tudom érteni. Becsülöm az elhivatott állatorvosokat, sokukkal együttműködök, sokan ajánlják a receptjeimet. Azt gondolom, hogy a nyugati és kínai szemléletet közösen kellene használni, és minden beavatkozásnak meg van a maga létjogosultsága. 

Sokan gondolják például, hogy „szteroid-ellenes” vagyok, vagy hogy elítélem az antibiotikumokat. Ez tévedés! Mindennek meg van a helye és ideje. Egy súlyos nehezített légzéssel küzdő, haldokló lónak nem elég a gyógynövény. De az is nonszensz, hogy egy kehesség állatorvosi kezelése mindössze egy antibiotikum és egy szteroid injekcióra korlátozódjon, és a gyógynövények kimaradjanak. És ha még merészebb vagyok, akkor továbbmegyek, és azt állítom, a legtöbb betegségnek lelki eredetű oka van, amihez a kulcs az állat saját etológiájában keresendő. Erről is szeretnék egy könyvet később.

Én is azt gondolom, hogy az állatok többet érdemelnek, és hogy a mai használati mód és körülmények annyira természetellenesek, hogy már önmagukban megbetegítik a lovakat, kutyákat. Ugyanakkor vallom, hogy az állat van értünk, emberekért: általa tanulunk, fejlődünk és válunk egyre bölcsebbé: szívben, lélekben egyaránt. A gyógynövényekkel gyakran meglepően jól korrigálható a „rossz” emberi szokások eredménye, és a természetszerűtlen tartásmód negatív következményei. Azt gondolom, sokszor nem a gonoszság, hanem a tudatlanság felelős a betegségekért. Ezen igyekszem a magam módján egy kicsit változtatni.

2012 óta nagy intenzitással vetem bele magam a Hagyományos Kínai Állatorvoslás, azon belül is az Öt Elem Tan (tűz, föld, fém, víz, fa) és a kínai fitoterápia rejtelmeibe. Nagy rajongója vagyok ennek a filozófiának, mert számos halálra ítélt lovat tudtunk visszahozni az életbe. 

Energetikai fitoterápiának is lehetne nevezni, amikor a (nyugati) gyógynövényeket energiaminőségük és az egyes meridiánokra kifejtett hatásuk miatt válogatjuk a receptbe. Nagyon hatékony kombináció, felülmúlja a tünetkezelő nyugati fitoterápiát- véleményem szerint. Szükség van hozzá a nyugati diagnózis mellett egy energetikai állapotfelmérésre. Erre szolgál az ún. Meridián kérdőív a honlapomon, aminek kitöltése és kiértékelése ingyenes.

Nagy példaképem Dr. Huisheng Xie, USA-ban élő kínai állatorvos, akinek a könyveiből rengeteget tanultam. Az ő magyarországi tanítványa, Dr. Mihálffy Éva, és Dr. Szilágyi Máté, akikkel  a kutyák gyógynövényes kezelésében együttműködünk.

Sok ló életének megmentésében közreműködtem a gyógynövények segítségével, de őszintén vallom: erre az Égiek segítsége nélkül én, egyedül soha nem lettem volna képes. Továbbá, férjem - aki kedvesem, lelki társam, csodálatos gyermekeink apja, és nem utolsó sorban mindent tudó titkárom is - a Dzsar Kft. megalapításával, és a Fitocavallo gyógynövény-keverékek forgalmazásával messzemenőkig támogatja, hogy a megálmodott receptjeim valósággá váljanak, és eljussanak a lovakhoz. 

Marton Zsófia, fitocavallo.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés