keresés a lovardák között


Tüdő és a légutak betegségeinek kezelése
mágnesterápiával, akupunktúrával

A lovak légúti betegségei sokfélék, ennek megfelelően gyógyításuk módja is nagyon különböző. A betegségek két leggyakoribb csoportja a fertőző kórokokra (vírusok, baktériumok) visszavezethető gyulladásos betegségek, illetve az allergiás háttérrel rendelkező, rettegett „kehesség” problémakörébe sorolható.

A ”kehesség” civilizációs betegség, hasonlóan, mint a szívinfarktus és a cukorbetegség az embereknél. A ló nem kerülheti el, hogy belélegezze a szénában és szalmában fellelhető penészgombák spóráit. Hónapok, évek alatt az arra érzékeny állatok tüdejében kialakul egy jelen tudásunk szerint gyógyíthatatlan allergia, amely idővel romlik, megnehezíti a ló, a gazdi és az állatorvos életét. A kehesség folymatos kezelést igényel, mely idő- és pénzigényes.
A fejlett nyugati orvoslás mellett napjainkban egyre nagyobb teret kap a természetes gyógymódokkal és fizioterápiával kiegészített megelőzés, gyógyítás. A lovak légúti betegségeinek kezelésére egy rendkívül hatásos alternatív lehetőség a pulzáló elektromágnes terápia. A kezelés során pulzáló mágneses mezőket használunk arra, hogy a test különböző élettani folyamatait aktiváljuk. A célzott mágneses impulzusok akadálytalanul áramlanak szét a testben, ezáltal aktiválják a legfontosabb élettani folyamatokat, a sejtek működése így visszaáll a természetes, élettani optimumra. A kezelés alatt néhány percen belül aktivizálódnak a test öngyógyító mechanizmusai, javul a vérellátás, oxigenizálás.

Mágnesterápiás kezelést végezhetünk speciálisan lovak számára gyártott pulzáló elektromágnes-takaróval, amit a betegségnek megfelelően beprogramozva napi szinten használhatunk.

Egy másik felhasználási területe a pulzáló elektromágnessel végzett akupunktúra. Dr. Molnár József lógyógyász specialista munkája során bizonyítottan hatásos és pozitív eredményeket ér el az akupunktúra eme formájával, tapasztalatait velünk is megosztotta:

A légúti betegségek régóta a figyelmem középpontjában állnak, szakdolgozatomat is ezek vizsgálatából írtam. A légúti betegségek megszokott kezelésénél alapvetően agresszív, erős hatású szereket használunk, sokszor csak átmeneti sikerrel, ezért kezdtem el az akupunktúra használatát. Három módszert alkalmazok: a hagyományos, tűs kezelés mellett a lézert és a pulzáló mágnes pontkezelőt. A három metódus közül a mágneses pontkezelő alkalmazható a legegyszerűbben úgy, hogy közben nem okozunk a lónak fájdalmat, így a kezelés ismételhető marad, mert nem rögzül rossz élményként az állatban. Hatása pedig nem marad el a másik két módszer mögött.

Alapvetően három csoportra osztanám betegeimet. A hétköznapi értelemben torokgyulladásnak felfogható, felső légúti gyulladások igen jól reagálnak a kezelésre, az esetek többsége egyetlen kezeléstől meggyógyul minden további gyógyszer alkalmazása nélkül!

A kezdődő stádiumú kehesség általában jól reagál az akupunktúrára, legalább olyan jól, mint a szteroidok használatára. Ezen eseteknél is akupunktúrával kezdem a kezelést, a makacsabb eseteknél kiegészítve egyébbel.

A „kehesség” régebbi, kifejlettebb formáinál, ahol már tüdőtágulat is kialakult, tapasztalataim szerint az akupunktúra kevésbé eredményes, mint a jó öreg szteroid, de szerencsére ellenpéldával is találkoztam már.

A kezelésekről bővebben Vajky Andrea honlapján olvashatnak.

Vajky Andrea

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés