keresés a lovardák között


Alternatív terápiák

Sikerek és eredmények a gyakorlatban

Személyes beszámoló

Alternatív terápiákA lógyógyászati rovat vezetőjeként számos újdonsággal találkozom nap mint nap, melyek jobbá tehetik lovaink életét, vagy akár esélyt adhatnak a már nem remélt gyógyulásra.  De saját lovaim is mindig gondoskodnak arról, hogy ne teljenek unalmasan a napok.
Így adódott, hogy február és március folyamán az alternatív kezelések – azon belül is a mágnes- és az infrelézer-terápia – hatásosságáról győződhettem meg. De hogy is jutottunk idáig?

Kálváriánk körülbelül egy éve kezdődött, amikor Terina lovunk bal hátsó csüdjén egy nehezen gyógyuló, folyamatosan kiújuló seb jelent meg a csüdízület elülső részén. Olvasóink közül talán emlékeznek néhányan Terinára a helyes nyergelést bemutató összeállításunkból, valamint a fertőző kevésvérűség elleni szűrés egyik reklámarcaként.

A seb a rendszeres és szakszerű kezelés ellenére sem mutatott jelentős javulást, időről-időre kiújult, szerencsétlen elhelyezkedése révén különféle fertőzésekre is igen fogékony volt és sem mi, sem az állatorvosok nem tudtak rájönni, mi is lehet a probléma forrása.

A seb a 201-es műtét után2010 nyarán egy csúnya fertőzést követően a kezelő állatorvosok a seb műtéti kitisztítása, kikaparása mellett döntöttek, mert az ultrahang furcsa, szivacsos szerkezetű szövetet mutatott a felszín alatt.
A műtétet követően a sebet a hagyományos és szükséges sebellátás mellett naponta kezeltük vöröslézerrel mintegy másfél-két hónapig. (Ezúton is köszönjük a lehetőséget Vajky Andreának és Dr. Molnár Józsefnek.) A kezelések hatására a seb szépen elkezdett összehúzódni, a lézerkezelés végén már csak egy alig fél négyzetcentiméteres var borította.

Fellélegeztünk és azt gondoltuk, hogy megoldottuk a problémát. Sajnos korai volt az öröm.

A jelenség  2011 januárjában tért vissza, ezúttal mindkét hátsó lábon. A seb a bal csüdön volt mélyebb és nagyobb kiterjedésű. Terina vérképe normális volt, betegség nem volt nála diagnosztizálható, a hagyományos állatorvoslás módszereivel tehát már nem tudtunk előre lépni. Így Terina kezelő állatorvosával, dr. Pallós Andreával és Vajky Andival egyhónapos intenzív fizioterápiás kezelés mellett döntöttünk.

Terinát február közepén leköltöztettük Pécselyre a Csikós Lovasudvarba, ahol Vajky Andi jóvoltából megkezdődhettek a napi kezelések mágnestakaróval és infralézerrel.

Bár hétről-hétre kíváncsian figyeltem a gyógyulási folyamatot, szinte hihetetlen volt látni a kezelések eredményét a hónap végén. A jobb hátsó csüdízületen teljesen begyógyult a seb, még a szőr is visszanőtt az érintett területre. A bal hátsó lábon az eredeti méret töredékére zsugorodott a seb, és Terina hazaköltözésének idején már csak egy vékony var fedte.

Bal hátsó csüd a kezelések megkezdésekor Bal hátsó csüd a kezelés végén Jobb hátsó csüd a kezelés megkezdésekor Jobb hátsó csüd a kezelés végén

Bal hátsó csüd a kezelések megkezdésekor

Bal hátsó csüd a kezelés végén

Jobb hátsó csüd a kezelés megkezdésekor

Jobb hátsó csüd a kezelés végén

Korábbi tapasztalataim alapján bizton állíthatom: Vajky Andi és a fizioterápiás kezelések nélkül közel sem értünk volna el ilyen eredményt.

TerinávalÉs hogy teljes legyen a happy end, úgy tűnik, azt is sikerült kideríteni, mi okozta ezeket a rejtélyes sérüléseket, köszönet illeti ezért dr. Kutasi Orsolyát, az üllői Nagyállatklinika belgyógyászát, valamint a Csikós Lovasudvar egyik munkatársát, Ernőt.
Nos kérem Terina egész egyszerűen rendszeresen leverte a lábait lefekvéskor-felkeléskor, az istálló előtt el-elbóbiskolva, vagy éppen a legelőn rohangálva. Nem egy gyakori sérülési forma, azt meg kell hagyni, de egy megfelelően kiválasztott lábvédő szerencsére hosszútávú megoldás lehet.

És hogy mi a fentiek tanulsága?

Előszöris az, hogy az alternatív terápiák mérhető, kézzel fogható eredményeket hoznak. Megfelelően alkalmazva fantasztikus segítséget jelentenek lónak és lovasnak egyaránt. Érdemes tehát kikérni állatorvosunk és egy, az alternatív kezelésekben jártas szakember segítségét.

Másodsorban pedig az, hogy a fent említettek segítsége nélkül valószínűleg most is ugyanolyan kétségbeesetten és tanácstalanul próbálnám kezelni Terina lábát, mint az elmúlt egy év folyamán.

2011.04.06., Magyar Dorottya

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés