keresés a lovardák között


Lovak alternatív gyógymódjaiLágylézer terápia a lógyógyászatban

A lágylézer terápiát - ugyanúgy, mint a humán gyógyászatban - az állatgyógyászatban is évek óta sikeresen alkalmazzák.

A terápiás célú lézerek (soft-lézerek) alapvetően két csoportba sorolhatók: látható piros fényt kibocsájtó, röviden piros lézerek, és infravörös fényt kibocsájtó, röviden infralézerek.

Lágylézer terápiaA piros fény elsősorban a felszíni szövetek felső 5-10 mm-ében nyelődik el, ezért a piros lézerek elsősorban bőrgyógyászati célokra, kisebb felületi sérülések kezelésére alkalmasak.
Az infravörös fény mélyen behatol a szövetekbe, így sebkezelésre, mozgásszervi problémák kezelésére, illetve fájdalomcsillapításra egyaránt alkalmas.

A lézerek nagyintenzitású fénye a sejtekben számos, egyébként nem, vagy csak lassan meginduló biokémiai folyamatot indít el. A sejtfolyamatok és biológiai hatások nyomán felgyorsul a sebgyógyulás, helyesen alkalmazva a lézerfényt szebbek lesznek a seb nyomán keletkező hegek, csillapul a fájdalom, könnyebb lesz a beteg testrész mozgatása. Mindezek együttesen nemcsak felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, de egyúttal lényegesen javítják a ló közérzetét, életminőségét.

A lézer terápia hatásosságára kiváló példa az a kanca, akit február – március folyamán kezeltem, és az egy hónapos kezelés végén gyógyultan küldhettem haza gazdáival.

Bal hátsó csüdízületének elülső részén nagyjából egy éve jelent meg egy nehezen gyógyuló, folyamatosan kiújuló seb mely rendszeres és szakszerű kezelés ellenére sem mutatott jelentős javulást, elhelyezkedése révén fertőzésekre is igen fogékony volt.

Seb a bal hátsó csüdízületen a kezelés megkezdésekor

Seb a bal hátsó csüdízületen a kezelés megkezdésekor

2011 januárjában már mindkét hátsó láb érintett volt, a seb a bal csüdön volt mélyebb és nagyobb kiterjedésű.

Mivel hagyományos állatorvoslás módszereivel már nem tudtunk előrelépni, a kezelő állatorvossal egyhónapos intenzív fizioterápiás kezelés mellett döntöttünk.

A ló kezelését február közepén kezdtem meg mágnestakaróval, infralézerrel, és a sebgyógyulást segítő gyógynövényteákkal.

A kezelések hatására a jobb hátsó csüdízületen teljesen begyógyult a seb, még a szőr is visszanőtt az érintett területre. A bal hátsó lábon az eredeti méret töredékére zsugorodott a seb, mindössze egy vékony var fedi. Ennek további kezelését a teljes gyógyulásig a tulajdonosok is el tudják végezni, így nyugodt szívvel engedhettem haza a lovat.

A bal hátsó csüdízület az egy hónapos kezelés után


Minden állattartó tudja, hogy a szőrrel fedett bőr sérülése még gondos kezelés mellett is lassan gyógyul, idő kell, míg a bőrfelület regenerálódik, és a védelmet ellátó szőrtakaró is visszanő az érintett területre.

A sebgyógyulás felgyorsítása nem pusztán kényelmi, vagy praktikussági kérdés. Egy sérülés nem csupán a ló használatát nehezíti meg, vagy lehetetleníti el egy időre, de fertőzések forrása lehet, kezelése, kötözése pénzt, időt, energiát kíván a lótartótól.

Természetesen a lézer használata sem váltja ki az állatorvosi ellátást, valamint a rendszeres sebkezelést, de mindezekkel kombinálva hatékonyan segíti elő a gyógyulási folyamatot.

A kezelésekről bővebben Vajky Andrea honlapján olvashatnak.

Vajky Andrea

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés