keresés a lovardák között


Lovak alternatív gyógymódjai

Masszázs, fizioterápia, gyógynövények

Az alternatív gyógymódok kiválóan alkalmasak - a hagyományos gyógymódok mellett - a „rejtélyesen” visszatérő, krónikus megbetegedések gyógyítására.

A fizioterápiás és manuál terápiás kezelésekkel segíteni lehet légzőszervi (köhögés, asztma, bronchitis, allergia), mozgásszervi (patabetegségek, sántaság, feszes izomzat) és ezekből eredő lovaglási (fejrázás vagy head-shaking szindróma) és viselkedési zavarokon (félelem, menekülés, agresszió, depresszió) és  akár szaporodásbiológiai problémákat (terméketlenség, ciklus- és vemhesülési zavar) is orvosolhatunk.


Manuálterápia, masszázs

A versenyeken való sorozatos részvétel, a lovak teljesítménycsökkenésével járhat. Fáradt, túlkövetelt lóval a versenyzés nem csak hogy rossz élmény, de még balesetveszélyes is. A lovak teljesítménycsökkenésének okára és annak doppingmentes kezelésére megoldás lehet a fizioterápia és a manuálterápia.

Természetesen nem arról van szó, hogy a hagyományos orvoslást el kellene vetni! Véletlenül sem! De nem szabad mellőzni és figyelmen kívül hagyni az alternatív gyógymódok hatékony erejét: megelőző jelleggel és gyógykezelések kiegészítéseként történő felhasználásukat preferálni kell.

Manuálterápia/Masszázs

Ha a test kimozdul a természetes egyensúlyából, ha a ló többé már nem együttműködő, ha a lovasnak nem a megszokott érzést nyújtja.

A kezelés következtében az ízületek, gerinc és a szövetek mozgékonysága újból helyreáll. A blokkok egy alapos vizsgálat után speciális technikákkal kezelésre kerülnek. Ezek végrehajtása mindig kézzel és kevés erővel történnek. A blokádokat semmiképpen nem gumikalapáccsal vagy egyéb más külső segítségekkel próbálja megoldani. Nem attól válik egy ízületi blokád megoldottá, hogy „ropogott” az ízület vagy sem. Tévedés azt gondolni, hogy csak akkor jó a technika és akkor „kerül a helyére” az ízület, ha ropog!

Fizioterápiás kezelések

Mágnesterápia: Pulzáló elektromágnes-terápiás rendszer segítségével sejtszintről aktivizáljuk az öngyógyító folyamatokat. Az egyik legkomplexebb kezelés, szinte minden betegségnél alkalmazható, de nem csak a gyógyításban érnek el vele sikereket, hanem sportlovak teljesítmény fokozására, versenyek, edzés utáni nyugtatásra is alkalmas.

 

 


Mágnesterápia

Elektro-terápia: A kezelés ingerárammal történik. A közepes frekvenciájú elektromos terápia, hatásosabb és kellemesebb, mint a hagyományos áramfajták. Kifejezetten gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, különösen jó eredményeket érhetünk el például ín- és ínszalag sérülések esetében, valamint izomsorvadás kezelésekor. A készüléket használhatjuk fájdalomcsillapításra, vagy akár aktiválhatjuk vele az izmok élettani folyamatait. A kezelés hatásai nem okoznak semmiféle alkalmazkodási problémákat vagy hozzászokást. Ezen terápia esetén tulajdonképpen aktiválásról kell, hogy beszéljünk. A szöveteket teljes mélységükben átáramoltatja, ebből következik gyógyító hatása.

Ultrahang-terápia: Az ultrahang-terápia a bőr, az izomzat, az ínak és az ízületek működési zavarainak normalizálására, illetve fájdalomcsillapítására szolgál.

Soft lézer-terápia: Terápiás céllal a gyógyászatban a vörös fényű, és az infra lézerek használatosak.
A vörös fényű lézerekkel a felszínen kezelnek, általában sebek gyógyítására, illetve akupunktúrás kezelésre alkalmazzák. Az infra tartományban működő lézerek alkalmasak mozgásszervi problémák, bőrbetegségek kezelésére, fájdalomcsillapításra.

Kinesio tape (kineziológiai szalagok): A Kinezio Taping egy Japánban kifejlesztett, a szervezet öngyógyító folyamatait aktivizáló, kémiai hatóanyagmentes, gyors és hatékony terápiás eljárás. A kineziológiai szalagok többek közt izomhúzódás, húzódás, zúzódás, izomzúzódás, részleges szalagsérülés, bevérzések okozta panaszok ill. ízületi folyadék gyülemek oldására, fokozott izomtónus ill. izomgörcs enyhítésére, fájdalomcsillapításra, ízületi gyulladás, rándulás, íngyulladás okozta bántalmakra, nyirokkeringés stimulálására, mozgásszervi rehabilitációra, egyéb mozgásszervi panaszok enyhítésére is alkalmazható.

A kezelés során egy speciális ragasztószalag segítségével történik meg mozgásszervrendszer működésének pozitív irányú befolyásolása.


Kineziológiai szalagok alkalmazása

Gyógynövények alkalmazása:gyógynövények lovak takarmányozásában történő felhasználása egyre népszerűbbé válik. Igen fontos alapelv, hogy csak és kizárólag olyan gyógynövénykeveréket etessünk a lóval, amelyet egy ló-specialista herbalista ajánl. Olyan növények, amelyek az embernek a gyógyírt jelentik, a ló számára akár mérgezőek is lehetnek.

 

Vajky Andrea
ló-fizioterapeuta

Frissítve: 2013.09.08


KapcsoLÓdó cikkek: 

Alternatív módszerek a lógyógyászatban >>

Kineziológiai tapasz lovaknak >> 

A homeopátia játékszabályai >> 

Kehesség és gyógynövények? Nem kérdés! >> 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés