keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Arab félvér - Half Arabian
Arab félvér

 

Arab félvérnek tekintjük azt a melegvérű lovat, ha az egyik szülője elismert tisztavérű Arab. A másik szülő lehet nem Arab ló. Kivétel az Arab telivér, mely Anglo-Arab lóként van bejegyezve.

Minden Arab félvér ló páratlan képességű, függetlenül attól, milyen két különböző fajtát használták a tenyésztésben. Kitartásban mindig elől jár, de alkalmas angol és western lovagláshoz, cutting-hoz, cowboy-lónak, vadász/ugratónak, hajtáshoz, díjlovagláshoz és hobbilónak is.


Az Arab félvér karakterén a legnyilvánvalóbban az Arab hatás ütközik ki - gyönyörű és finom, atlétikus képesség. A többi jellem függ a másik szülő fajtájától. Többnyire az Arab félvérek a sokoldalúak, kitartóak és intelligensek.


Az International Arabian Horse Association alapította meg a Half-Arabian Registry-t, hogy támogassák mindkét fajta tenyésztését. Mára már majdnem 300 000 lovat tartanak nyílván Észak-Amerikában. A tisztavérű Arabok keresztezése más fajtákkal nem új fogalom. Szinte az összes könnyű hátasló az Arabból alakult ki. Telivérek, Amerikai Quarter lovak, Lipicaiak, Morganok, Saddlebred-ek, Tennessee Walking lovak és még jó néhány fajta eredetében is ott van az Arab ló. Az Arab félvér ló igen széles skálát foglal el változatosságából, de őt is az Arab vér alakította ki.

A modern korban nagyon népszerű volt az Arab ló és más lófajták keresztezése, hogy a legjobb tulajdonságok összpontosuljanak egyetlen lóban. Ez vezetett egészen odáig, hogy az Arab félvér lovakat elismerjék önálló fajtaként. Vannak számukra létrehozott zárt és nyitott törzskönyvek, ez utóbbi azt jelenti, hogy a melegvérűek és különböző sportlovak szintén felvehetőek ide, amennyiben van bennük némi Arab vér. Vannak olyan esetek, amikor egy ló több nyilvántartásba való felvételre is jogosult.

Attól függően, hogy az Arab félvért milyen másik fajtából tenyésztették ki, az IAHA-n belül kategóriákra osztják és úgy regisztrálják. A lényege, hogy a vérvonalban az arab hatás érvényesüljön, és a másik pedig egy más nem arab ló legyen - kivéve a telivért.

Az arab félvérek sportlónak is kiválóak, gyorsak, szívósak, és keresztezéstől függően még díjugratásban is jeleskednek. Manapság hobbi célra is egyre szívesebben tartják őket, mert tanulékonyak és egészen könnyen kezelhetőek. Mozgásuk finom, lendületes.

Az arab félvérek ma versenyek közkedvelt és eredményes résztvevői

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés