keresés a lovardák között


Furioso Regionális Szemle és Díjlovagló Bajnokság,
Körmend-Szarvas Csárda 2010.07.11.

- Eredmények és beszámoló
- Képgaléria
- Dallos Gyula levele a furioso ménszemléről
- Megemlékezés "Attilá"-ról, a kiváló teljesítményű Furioso ménről
- Furioso Ménszemle és díjlovagló bajnokság, programtervezet

Eredmények és beszámoló:

A szemle helyszíne Körmend Szarvas csárda volt, ami nagyon jó hangulatban, csodálatos természeti környezetben zajlott le. Itt a nyugati végeken kevés Furioso tenyésztő van, de annál lelkesebb a csapat. A felvezetett kanca állomány nívós volt, mindegyik magas pontszámot ért el.
 
A szemlén 10 egyed került bírálatra. A rendezvényen az idén 60. születésnapját ünneplő Dallos Gyulának és kedves feleségének Dallos Beátának a fajta egyedével elért jó eredményeik elismerése képen emléktárgy és oklevél került átadásra méltató és értékelő gondolatok mellett.

A nap a közösség összetartozását segítette, hiszen a szemle első ízben került megszervezésre. A tenyésztők azt a jelzést adták, hogy szeretnék, ha lenne folytatása. Ezen gondolatok tudatában köszöntünk el egymástól vasárnap délután.

Akik az eseményen részt vettek:
- Torda József, Sénye
- Esztergályos Zoltán, Körmend
- Bodor Beáta, Zalaszentlászló
- Meggyesi Ágnes, Gencsapáti
- Kis Ágnes, Gencsapáti
- Főző Attila, Zalaszentgrót
- Berecz István, Bélapátfalva
- Halász Lajos, Zalabér
- Kocsis Attiláné, Zalaegerszeg

Medgyesi Ágnes

Képgaléria a tenyésszemléről:
A képek kattintással nagyíthatók!

Tünde

Furioso XXII-44 Sissi

Furioso XXXI.-43 Shadow

Főző Attila szép kancájával

apja: 2447 Hódmezővásárhely Furioso-7 Fárao,
anyja:5954 Tündér

apja: 2149Furioso VII-9
(XXII.tm) Futkosó
 
Tünde 3 éves lánya

Kis Ágnes (Gencsapáti) tenyésztő kancája, mely 3979 Gencsapáti Furioso 149 -es méntől származó 8hónapos 
csikójával került bemutatásra.

Zalaszentgrótról

Dallos Gyula megemlékezik Attiláról,

2,5 éves  lovas csöppség 

4899 Taurus North Star -90 Ciklon

Esztergályos Zoltán
körmendi tenyésztő
 

... és néhány építő jellegű gondolatát osztja meg a közönséggel. A szemle annyira sikeres volt, hogy a szomszéd pályán folyó díjlovas verseny nézői is átlátogattak, és hallgatták, nézték a felszólalókat.

... is tátott szájjal hallgatta Dallos Gyulát és Bartók László ismertetését a fajtáról

Eger mellől érkezett a fajta egyik reprezentánsa, herélt, de lefagyasztott spermát lehet kapni utána.

kancájával Horváth Sándor tanácsait hallgatja tenyésztési ügyekben.


Furioso North Star Országos Lótenyésztő Egyesület vendége volt a Dallos család. Az Egyesület elnöke Horváth Sándor megköszöni Dallos Gyulának és Beának munkájukat - 1112 Nyírmeggyes Furioso 543, Attila nevű furioso ménnel nemzetközi szinten versenyeztek.


Ünnepélyes felvonulás és beszédek. Bartók László az egyesület alelnöke ismerteti a fajtát.

A tenyésszemle alatt a lovak igen kulturáltan viselkedtek. Itt van Shadow a 8 hónapos csikójával és a csikó felnőtt lovakat is megszégyenítő nyugodtsággal, kifogástalan viselkedéssel hálálta meg a bele fektetett munkát.

Dallos Gyula levele a Furioso Tenyésszemléről:

"Minden hiteles, a magyar lótenyésztés ügyét szolgáló tenyésztőnek lehetősége, felelős feladata, igaz ügyet szolgáló kötelessége, hogy felvirágoztassák a magyar lónak, a hazánkban tenyészett lónak a piacképességét. A történelmi magyar lófajták, ez esetben a Furioso populációját, minőségét olyan szintre kell emelni, amelyek a piaci elvárásoknak megfelelnek, illetve kielégítik.

A lovak életében több, az életpályájukat meghatározó állomás van:
ki tenyésztette, ki nevelte fel, kihez került kiképzésre, versenyeztetésre.

Nekünk  Dallos családnak nagy megtiszteltetésben volt része a Körmendi Furioso Tenyészszemlén a Szarvas-Csárda lovardájában, ahol oklevéllel, egy gyönyörű Herendi vázával és virágcsokorral megajándékozva méltatták az Attila nevű Furioso állami ménünk kiképzését és eredményes versenyeztetését.

Kívánom, hogy a magyar tenyésztők minél több és jó minőségű lóval ajándékozzák meg lovastársadalmunk aktív versenyzőit, akik a legjobb tudásuk szerint éljenek a lehetőséggel.

2010. július 14.

Dallos Gyula
Mesteredző, Örökös magyar bajnok

 

Attila

Attila 1977-ben 5 évesen állami fedező ménként az Országos Lótenyésztési Felügyelőség utasítására érkezett a tattersall-i istállóba magasabb szintű képzésre Dallos Gyulához. Előző lovasa Kordás József volt Hortobágyról. Első benyomásunk a lóról a következő volt: Nagyon szép küllemű, kb. 170 cm marmagasságú, csillogó fekete színű, széles hókás, közepes mozgású, erős akaratú mén volt. Lovaglásra kényelmes, könnyen tanítható ló volt. Eredményeit 1980-1982 között tudtuk fellelni, ahol már közép és nehéz osztályban indult Dallos Beátával illetve Kovács Zsolttal. Attila biztos résztvevője volt az akkor igen híres Díjlovas Quadrill-nak amely Budapesten, Gödöllőn, Mátyásföldön, Tökön szerepelt nagy közönségsikerrel, olyan lovakkal együtt, mint Bordal, Bakucz, Csongor. Első található eredménye Budapest Bajnokságon 1980. április 20.-én Középosztályban 3. helyezés Dallos Beátával. Májusban a szilvásváradi OB fordulón Dallos Gyulával 5. helyezést ért el Szent György Díjban, és Intermediaire I. feladatokban. Év végén már nyerte a Középosztályú „A" feladatot, és tartotta 5. helyezését az OB döntőben nehéz osztályban. 1981-ben Közép és Nehéz osztályban versenyzett 2-6 helyezéseket ért el. Sokszor volt, hogy 2-4 éves gyerekként Dallos Zsófi is felülhetett Attilára, vagy vezethette az istállók előtt. Egyik kedvenc lova volt, és a kisgyerekkel Attila is nagyon toleránsan viselkedett. A kiképzési szakasz után fedezni ment, küllemét kitűnően örökítette!

Dallos Beáta
Programtervezet:

Időpont: 2010.07.11. 9:00-tól
Helyszín: Körmend, Szarvas Csárda
Verseny Típusa: CDN-B - kategória
Rendező: Hat Megye Két Régió Egyesülete

A nap folyamán megrendezésre kerül a Regionális Furioso Tenyész szemle 11 órai kezdettel, melyre az egyesület meghívta Dallos Gyulát és családját. Ők versenyeztek Attila nevű furioso ménnel, aki a fajta kiválóságait mind magán viselte. Az Egyesület köszönetet mond a Dallos családnak a fajta érdekében végzett munkáért. Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Tenyésszemlén is!

Verseny igazgató: Horváth Sándor (06309377299), e-mail: szeplakx2@gmail.com
Versenyiroda: Fülöp Balázs (06205690484), E-mail: balazs.fulop@citromail.hu
Versenybíróság: 
Elnök: Major Albert(II. osztályú)
Bíró1: Czuczor Éva (Korsós)(II. osztályú)
Bíró2: Janszky Gábor(II. osztályú)
Bíró3: Wágenhofferné Magyar Ágnes(II. osztályú)

Pályák:
Versenypálya : 20 x 40m füves
Melegítőpálya : 20 x 40m füves

Nevezési információk:
Nevezés: on-line a http://dijlovaglas.lovasszovetseg.hu oldalon, a NEVEZÉS link alatt, vagy közvetlenül a www.nevezesdijlovas.hu oldalon. Akinek a nevezéssel kapcsolatos kérdése lenne, vegye fel a kapcsolatot a versenyirodával a ló, lovas és versenyszám adataival. 06309136997 (Bösl Dietlinde), 06205690484 (Fülöp Balázs). FELHÍVJUK A VERSENYZŐK FIGYELMÉT, HOGY A STARTOK IDŐPONTJAI CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK. A VÉGLEGES STARTLISTÁRÓL A VERSENYNAP ELŐTT TÁJÉKOZTATÁS KÉRHETŐ A VERSENYIRODÁTÓL! Részvételi feltételek: Csak érvényes lóútlevéllel (érvényes vérvizsgálati eredmény, 6 hónapnál nem régebbi lóinfluenza és a lovak herpeszvírusai elleni vakcinázását igazoló bejegyzés) lehet a verseny helyszínére belépni. A versenyzők sportorvosi igazolása kötelező! Boxok korlátozott számba vannak, box igény esetén a versenyigazgatóhoz kell fordulni. A versenyrendezőség a verseny napján kedvcsináló jelleggel rendez még gyermekek számára versenyszámokat: Futószár2, Futószár3, C2 Érdeklődni és nevezni ezekre a versenyirodánál.
A gyerekszámokra a nevezési díj 1300 Ft, bérelt lóval 2300 Ft. Aki a futószáras versenyen nem saját lóval indul, annak lóigényét a nevezési határidőig be kell jelentenie. Helyszíni nevezés esetén futószáras ló bérlése bizonytalan. Amennyiben a nevezők száma a nevezési idő lejártáig nem éri el a 10 főt, abban az esetben a verseny ELMARAD. Kérjük folyamatosan kövessék szemmel a verseny kiírásának az információs változásait! (közölni fogjuk, ha elmaradna még pénteken este)
CDN-B díjazása:
I-III. helyezés kupa
I-VI. helyezés szalag

Rajtengedély vizsgával és a versenyszámokkal kapcsolatos kérdésekre Major Albert, a versenybíróság elnöke ad felvilágosítást. 06306373158

Programterv:
09:00  A6
10:00  E8 (utána furioso-tenyészszemle)
11:00  A7
12:00-13:00  ebéd
13:00 gyerekszámok: F2, F3, C2
14:00  L3
15:00  M3
16:00  M5

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés