keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Hivatalos közlemény a 2010.06.18-ai
Mezőhegyesi pusztító viharról

A 2010. június 18-20-ai XVI. Mezőhegyesi Kanca- és Ménverseny a Magyar Lovas Szövetség és a Díjugrató Szakbizottság szabályzatai alapján kiírt díjugrató lovasverseny volt, melyre június 17.-én csütörtökön, közel 140 ló érkezett.

Ekkor különböző időjárási előrejelzésekben a verseny idejére 4-5 mm csapadékot, záporokat, zivatarokat és felhősödést jeleztek. Viharjelzésről nem volt információnk.

A verseny 2010. június 18.-án reggel optimális időjárási körülmények között és szakmai háttérrel 8.00-kor szabályosan elkezdődött és zajlott. A délelőtt folyamán több telefont és sms-t kaptunk, hogy Szeged térségében esik az eső, de viharról, jégesőről, vagy bármilyen fokú viharjelzésről nem volt információnk.


>>További képek-videók a viharról<<

A lovasok.hu-n megjelent képgalériában látható,
hogy a vihar ideje alatt sem a lelátókon,
sem a pályán nem tartózkodott senki.
                                                A szerk.

A B2 ifjúsági versenyszám kezdési időpontja – a verseny időbeosztása szerint – 11.07 óra. Ehhez képest néhány perces késés volt. A versenyszámot – egyszeri összevetéses elbírálás szerint – 11.33-kor kellett volna befejezni, ám a néhány perces késés miatt erre 11.35-kor került sor. A versenyszám összevetését a látható borulás és az előzetes telefonok miatt felfüggesztettük, és hangosbemondón a verseny minden résztvevőjét tájékoztattuk, hogy a várható esőre való tekintettel szünetet rendelünk el és  mindenki vonuljon fedett helyre. A szünet elrendelése után, mintegy 10-15 perccel kezdődött a vihar.

Az ismerősöktől kapott előzetes telefonok Szeged környéki esőzésekről szóltak, és annak ellenére sem volt hivatalos információnk a viharról, hogy a délelőtt folyamán több meteorológiai előrejelzést is figyelemmel kísértünk az interneten. Itt szintén nem találtunk információt a viharról.

Másnap /– tehát 19-én –/ tudtuk meg Mezőhegyes Város Polgármesteri Hivatalában, hogy hivatalos forrásból, a viharjelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat 2010. június 18.-án pénteken 11.14-perckor adott ki. Ezt 11.35-körül továbbították volna a polgármesteri hivatalba, ahol ekkor már nem volt áram!

A mentést még a vihar elvonulása előtt elkezdtük. Az akcióban minden jelen levő ember részt vett. Több mentő autó, tűzoltók, állatorvosok segítettek. Mindannyiuknak ezúton is köszönetet  mondunk.

A vihar után 4 súlyos és 8 könnyű sérültet szállítottak kórházba. Állapotukat másnapra stabilizálták. Számos könnyű sérültet a helyszínen láttak el. A sérültek kivétel nélkül az istállóban tartózkodó lovasok voltak. A péntek délelőtti csekély számú közönség az istállóktól elkülönített lelátókon tartózkodott. A közönség soraiból nem sérült meg senki. A viharnak halálos áldozata nincs. Életveszélyes állapotban lévő sérült jelenleg szintén nincs. A helyszínen egy lovat kellett elaltatni, majd a mai napig – tudomásunk szerint – további kettőt.

Kovács János
Ügyvezető igazgató 

Pap István Tibor
Versenyigazgató

Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.

 Mezőhegyes, 2010. június 21.MEZŐHEGYESI SÚLYOS VIHARCSAPÁS – ÖSSZEFOGÁSRA HÍVUNK!

Tisztelt Lovas Barátaim!

A június 18.-án Mezőhegyesen végigsöprő soha nem tapasztalt károkat okozó vihar – többek között – súlyos pusztításokat végzett az ekkor mintegy 140 lóval rendezett – és három napra tervezett – a XVI. Mezőhegyesi Kanca- és Ménverseny résztvevői között is.
A Magyar Lovas Szövetség mély együttérzéssel és segítő szándékkal fogadta az elemi csapásról érkezett híreket és hivatalos jelentéseket.
Szövetségünk Elnöksége és a magam nevében minden lehetséges segítséget felajánlok és megadok, hogy a benneteket, lovaitokat és anyagi tárgyaitokat ért károkat közös összefogással mérsékelni tudjuk.

Ugyanerre hívom, kérem lovastársadalmunkat!

Kérem, hogy a vihar okozta helyzetekről a lazar.vilmos@lovasszovetseg.hu e-mail címemen tájékoztassatok.

Lovasbaráti üdvözlettel:

LÁZÁR Vilmos
a Magyar Lovas szövetség 
elnöke


  Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés