keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovardák


Körkép a nívós magyar lovasiskolákról 

A tél lassú, ám szerencsére annál biztosabb elmúlásával egyre többünknek jut eszébe, hogy valamilyen testet átmozgató, kellemes sport után nézzünk. A lovaglást nem csupán az állatbarátoknak tudjuk ajánlani, hanem azoknak a természet közelségére vágyó embereknek is, akik nem félnek átengedni magukat ennek az örökké tartó sportszenvedélynek.

A lovasoktatás fajtái

Mi magyarok szinte a génjeinkben hordozzuk a lovaglás és a ló szeretetét. Amennyiben valamilyen oknál fogva eddig mégis elkerültük a lovaspályákat, érdemes lenne mégiscsak fontolóra vennünk, hiszen a lovaglás nem csupán a testnek, hanem a léleknek is örömforrása lehet. Országszerte számos lovasiskola várja az érdeklődőket és tanulni vágyókat a legkiválóbb oktatókkal, nyugodt lovakkal. Már csak választanunk kell közülük egyet, amely mind szolgáltatásait, mind pedig közelségét tekintve megfelelő számunkra.

Mindenekelőtt szóljunk pár szót a lovasoktatás fajtáiról. A futószáras oktatás célja a lovas stabil, hatékony ülésének kialakítása, lovas segítségek, azaz a lóval való kommunikációs nyelv elsajátítása, jármódok és azok közötti átmenetek használata, így a lépésé, ügetésé és a vágtáé. Osztálylovagláskor az ülésbiztonságunk javítása és a segítségadások pontosítása mellett a lovardában használt patanyom figurákat ismerhetjük meg, gyakorolhatjuk, majd ezt követően önállóan is "lelovagolhatjuk" őket. A lovas befolyásának és segítségeinek készségszintű elsajátítása szintén az osztálylovaglás céljai közé tartozik.

A tereplovaglás lényegében az egyik legnagyobb élvezeti értékkel bíró lovaglási forma. Oktatásakor a természetben kikapcsolódva tanulhatjuk meg a váratlan helyzetek kezelését, valamint erősíthetjük a ló és lovasa közötti összhangot. A lovas csak akkor vehet részt tereplovas oktatáson, ha ülése biztonságos, azaz képes megfelelően egyensúlyozni váratlan helyzetekben is. A pónilovaglás során 1 és 6 év közötti gyermekek ismerkednek a lovakkal. A lovasoktatás fajtáinak megkülönböztetése már csak azért is fontos, hogy felkészülten kezdhessük el kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő lovardát. A választást megkönnyítendő az alábbiakban bemutatunk néhány vidéki, és fővárosi lovardát, ahol a vállalkozó kedvűek profi oktatók segítségével sajátíthatják el a lovaglás "tudományát". Az árakat tekintve, az óradíjak többnyire kétezer és hétezer forint között változnak, míg egy 6 alkalmas bérletért tíz és tizenháromezer forint közötti összeget kérhetnek el. Természetesen ez lovardánként változhat, ráadásul az sem mindegy, hogy milyen lovasoktatásra jelentkezünk.

Lovasoktatás zöldövezetben

A 2000-ben megalapított Akadémiai Lovas Egyesület lovardáját 1998-ban nyitották meg 13 lóval, ezek száma mára 30 fölé emelkedett. A Budapesten, egy erdő közepén fekvő egyesület kezdő és haladó szintű lovasoknak egyaránt biztosít lovaglási lehetőséget. Itt valóban egész családok is megtalálhatják számításaikat, hiszen az ide látogató gyerekeknek két póniló is rendelkezésükre áll. Sissy-n és Fülöp hercegen bátran lovagolhatnak még a legfélősebb kicsik is. Az Akadémiai Lovas Egyesület március 15-től ráadásul a sétáltatós pónilovaglás mellett futószáras lovagoltatással is várja a kisgyermekeket, akiknek két póniló áll rendelkezésükre, Plútó és Wels.

A lovarda a gyönyörű tájon kívül számos izgalmas felfedeznivalóval is szolgál. Az egyesületnek saját halastója van, ennek környezetében pedig olyan állatfajok találhatók meg, mint az őz, házi liba, házi kacsa, vadkacsa, hortobágyi liba, gyöngytyúk, pulyka, pulykakakas, házinyúl, japán tyúk, japán kakas és még sorolhatnánk. Kezdőknek a félórás pónilovaglás, valamint a 25 perces futószáras lovaglásra van lehetőségük, de válthatunk 6 alkalmas bérleteis, legyen szó akár póni-, futószár-, osztály- vagy terepoktatásról. A saját lóval rendelkezőknek bértartási lehetőséget és igény esetén edzéslehetőséget is biztosítanak az ugró, illetve a díjlovagló sportágban. A szakmailag megalapozott lovasoktatás egyik nagy erőssége az oktatók szakértelme, akik között díjlovas versenyző, díjlovas oktatók és sportló kiképző is van.

A Hajdúszoboszló zöldövezetében, jól megközelíthető helyen található Hajdú Lovas-Park az egyik legszínvonalasabb, legjobban kiépített lovarda hazánkban. Szolgáltatásai között a lovasoktatás mellett szerepel a bértartás, sétakocsikázás hintón, lovasszánon, postabuszon, de igény szerint rendeznek csikósbemutatót is. A terület a karám és az istálló mellett nem nélkülözi a legkülönbözőbb, kényelmet szolgáló épületeket és egyéb látványosságokat sem. A meglehetősen nagy parkban az öltözőkön kívül grillezőt, borospincét, sziklakertet, kilátót és halastavat is találunk.


Minősített oktatóktól tanulhatunk

A Georgikon Lovasiskola története meglehetősen régre tekint vissza. A Festetics család 1797-ben alapította meg Európa első mezőgazdasági felsőoktatási intézményét, a Georgikont Keszthelyen. A Festetics György gróf által létrehozott egyetemen komoly hangsúlyt kapott a lóval, lótenyésztéssel foglalkozó képzés mellett a lovaglás és az idomítás magas szintű oktatása is. A lótenyésztés és a lovasokatás hagyományait a második világháború z intézmény tangazdasága vitte tovább. A ma Georgikon Lovasiskola néven működő lovarda jelenlegi lóállománya nyolc jól belovagolt kancából áll, míg az utánpótlást egy, illetve két éves csikói biztosítják. A Magyar Lovas Turisztikai Szövetség által minősített lovasiskolában futószáron, osztályban és terepen oktatják a lovagolni vágyókat egész éven át egészen a kezdőtől a haladó szintig. Az egyéni felkészítésre természetesen szintén. van lehetőség. A tanulni vágyók a lovas foglalkozáson elsajátíthatják a lovak ápolásával, tartásával és szokásaival kapcsolatos alapismeretek, köztük a lóápolást, szerszámozást. A lovardába látogatóknak ezen kívül a Festetich birtokon is lehetőségük nyílik lovaskocsikázni.

A Fülöp fogathajtó- és lovasiskola Kecskemét mellett, Hetényegyházán várja képzett lovakkal és oktatókkal lovagolni vágyókat. A lovasiskola, ahol például fogathajtás, military, díjlovaglás és lovasíjászat oktatás is folyik, a környéken egyedüliként rendelkezik fedeles lovardával, így az oktatás télen sem szünetel. Fülöp Sándor, a lovasiskola tulajdonosa kérdésünkre elmondta, évente mintegy 60-an tanulnak itt. "Négy edzői oklevéllel rendelkező, minősített oktatónk van" - fűzte hozzá a tulajdonos. A lovasoktatásra jelentkezők két lehetőség közül választhatnak. Az első esetben a saját lovukkal érkeznek és azzal együtt vehetnek részt az edzéseken. Amennyiben viszont nem rendelkeznek saját lóval, a lovasiskola biztosítja azt. Az iskola nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kezdő lovasok a lóval való bánásmódot, valamint a lovaglás alapjait egyaránt megtanulják. Az oktatás során a helyesen adott alapjelzések megismerésén túl - így a ló elindítása, megállítása, irányítása - elsődleges céljuk a lovasérzés, a koordinációs készség és az ütemérzék fejlesztése is. A pónilovaglásra ide járó gyermekek egyenesen a Magyar Póni Klub Szövetség alapítóitól tanulhatják meg az alapokat. A póni lovagoltatás, a lovaglásoktatás ára attól függően báltozik, hogy van-e saját lovunk.

Forrás: Deluxe Magazin  2006-03-30

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés