keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek   »   Rövid hírek 2009.


Rövid hírek a lovak világából

2009. 27. hét

FEI Ifjúsági és Junior Díjugrató Európa Bajnokság

Hoofddorp, Hollandia

Hazánk ifjúsági válogatottja a 19 benevezett csapat közül a pénteki szerepléssel kivívta, hogy a csapatverseny második fordulójában szombaton is rajthoz állhasson. Eredmények: Szabó, Burucs, Sohajda: 8 hibapont, Biharvári 13 hibapont.
 
A szombati második fordulóban lovasaink tisztességesen helytálltak. A nehéz pályán összesen 20 hibapontot szereztek, így a bajnokságot 44 hibaponttal zárták, ami a 11. helyet jelentette számukra.

Ez az eredmény a középmezőnyt jelenti, ami kiváló teljesítmény, főleg, hogy olyan nemzeteket sikerült megelőzni, mint Svédország, Dánia, Írország, Ausztria. Eredmények:  Biharvári, Burucs 4 hibapont, Szabó, Sohajda 12 hibapont.
 
A vasárnapi fináléba egyedüli magyar lovasként Burucs Borbála került. A döntőben Bora a két pályát összesen 22 hibaponttal teljesítette, így összetettben Stelczer Viktor tanítványa a 31. helyen végzett.


Diplomával a kézben

Szombaton átvehették diplomájukat a TF Lovaskultúra Oktató Szak második végzett évfolyamának hallgatói.

Öt félévnyi szorgos tanulás, öt edzőtábor, két hospitálás, egy zenés bemutató program, mintegy 1200 tanóra, és számtalan önszorgalomból, gyakorlással lóháton töltött óra van a végzettek háta mögött.

És hogy pontosan mit tettek azért, hogy „lovaskultúrálódjanak”? Megismerkedtek a díjlovaglás, díjugratás, lovastorna, távlovaglás, fogathajtás, reining alapjaival, bepillantást nyertek a lovasíjászatba és a huszár hagyományőrzésbe, a lovasterápiába, valamint a lovas tájékozódás, illetve túravezetés rejtelmeibe is. 

Valamennyi hallgatót dicséret és elismerés illet, hiszen az utóbbi két és fél évben szinte minden szabad percüket arra szánták, hogy elméleti és gyakorlati lovastudásukat fejlesszék. Elismeréssel kell adóznunk azoknak az oktatóknak is, akik igyekeztek tudásuk legjavát átadni ennek a lelkes kis csapatnak, akik valamennyiüket igyekeztek megismerni és egyénileg, képességeiket, előképzettségüket is figyelembe véve értékelni, és támogatni a fejlődésben.

A végzett hallgatók nem csupán egy újabb diplomával, vagy szakismeretekkel lettek gazdagabbak, de számos szakmai kapcsolatot sikerült kialakítaniuk, így minden bizonnyal ott hagyják majd kezük nyomát a hazai lovaséletben.

A Lovasok.hu szerkesztői ezúton is gratulálnak a végzetteknek!


Fantasztikus díjugrató sikerek Hollandiában

Az Ifjúsági Díjugrató Európa Bajnokság (2009. július 1-5) elődöntője július elsején fél 10-kor kezdődött.

A 17. helyen induló Szabó Gábor Timpex Ábránddal egy fantasztikus lovaglással a mezőny élére került. Következő lovasunk, Sohajda Júlia Captain nyergében 12 hibapontot szerzett. Harmadikként indult Biharvári Attila Timonnal, aki a 2 verőhibáért 8 hibapontot kapott.  92. helyen lovagolt az arénába Pellérdy Nóra és Pirano Presto, akik 14 hibaponttal jöttek le a pályáról, ekkor Szabó Gábor még mindig vezetett.

Aztán utolsó előttiként Burucs Borbála és Mamma Mia vágtak neki a 135 cm-re kiírt elődöntő pályájának. A 2 hölgy bravúros produkciót bemutatva hibátlanul teljesítette a pályát, így a második helyre kerültek.

Már csak azért kellett izgulni, hogy az utolsó német versenyző ne kerüljön a két magyar lovas elé. A szerencse pedig itt most velünk volt, mert a német hibázott. Így az eredményhirdetésre bevonulókat a két magyar lovas, Szabó Gábor és Burucs Borbála vezette az arénába.

Gratulálunk! Csak így tovább!!!


Isabell Werth nem versenyezhet


Az ötszörös olimpiai győztes Isabell Werth-et eltiltották a versenyzéstől, miután Whisper nevű lovának doppingtesztje pozitív lett.


Whispertől még május 30-án a CDI Wiesbaden során vettek mintát, ebben az Fluphenazine nevű szert mutatták ki. A lovast azonnali hatállya eltiltották a versenyzéstől.

A Fluphenazine tartalmú szereket általában nyugtatóként használják - akár a humán gyógyászatban is skizofrénia és bipoláris személyiségzavar kezelésére.

A Német Lovas Szövetség vezetője szerint az eset „katasztrófa a lovassport számára”.

A FEI képviselői előtt 25-én tartott meghallgatásán Werth kijelentette, hogy egyetért a felfüggesztéssel és eltekint a B-próba eredményének nyilvánosságra hozatalától.

 Így tehát már biztos, hogy Isabell Werth nem indulhat a jövő hét végén kezdődő aacheni CHIO-n.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés