keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Western lovaspálya épül Szentes határában

Szentes - Lovakat képeznek ki versenyzésre és munkára amerikai stílusban Szentesen. Az egyesület tagjai szerint a quarter túltesz a hazai tradicionális fajtákon, könnyen tanul és szelíden viselkedik.

 A városhatáron túli ranchon barátok dolgoznak együtt a lovakért. Az önkormányzat úgy döntött, épüljön western lovaspálya a Kurca partján.

Szokatlan látvány az amerikai stílusú, cowboykalapban, kockás ingben vágtató lovas a magyar pusztán. A szentesi határban lévő ranchon viszont kiderül, hogy ennek van magyarázata. Istenes Csilla, a lovasegyesület vezetője elmondta, hogy amikor először meglátta a quarter fajtát Magyarországon, és tapasztalta, hogyan viselkedik, azonnal mellette döntött: ezzel a lóval fog foglalkozni. Az amerikaiak által kitenyésztett faj a mustangok utódja, ma mintegy 3,5 millió fajtatiszta quartert számlálnak a világon. Ez a ló békés, szelíd, könnyen munkára fogható, könnyen tanul, a gazdájával készségesen együttműködik. Esetében nincs szó betörésről, sokkal inkább nyereg alá szoktatásról.

 


Az egy hónapos quarter csikó a ranch büszkesége. A szerző felvétele

Az IC Ranch csapat tagjai úgy vélik, hogy a huszárok, csikósok és a honfoglaló magyarok hasonlóképpen viszonyultak a lovaikhoz, mint ahogy ezt ők is teszik – az állat természetes viselkedését veszik alapul. Szerintük az elődeink is a lovak megfigyelésén szerzett tapasztalataikat hasznosították. A letűnt történelmi korszakokban ugyanis nem úri passzióra, hanem az emberrel való együttélésre nevelték a lovakat. Ma úgy mondanánk, hogy azok munkalovak voltak, a bánásmódnak, a technikáknak azonban mára nem maradt fenn szakirodalma. A város határában lévő ranchon amerikai módon képzik a lovakat versenyzésre és szabadidős lovaglásra. Istenes Csilla kanadai és texasi mesterektől tanult, úgy véli, hogy az erőszak alkalmazása helyett sokkal célravezetőbb a ló számára előnyös késztetés.

 


Az amerikai quarter horse különösen szelíd fajta. Fotó: Blahó Gabriella

A csapat tagjai már westernversenyeken is indultak, lovaik nagyfokú önállóságával értek el szép eredményeket. Büszkék az eredményeikre, de sokkal büszkébbek a lovaikra: szelíd, könnyen kezelhető, együttműködő barátaikra.

Nyárra pálya épül

Az IC Ranch Lovas Egyesület kezdeményezésére lovaspálya épül a Kurca partján. A képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy támogatja városfejlesztési bizottság javaslatát arra vonatkozóan, hogy lovas edző- és versenypálya épüljön, ehhez pedig az önkormányzat a területet használatba adja a lovasoknak – tájékoztatott Baranyi Imre, a bizottság elnöke. Az egyesületek anyagilag is hozzájárulnak a terv megvalósulásához. A sportközpont igazgatója elmondta, a lovasok természetes törekvése, hogy a sportot szó szerint közelebb hozzák a városban élőkhöz. Tomcsányi Ferenc közölte: a sporttelepen lévő, egyelőre fekete salakos pályát homokkal töltik fel, várhatóan nyárra elkészül az edzésre és szabadidő eltöltésére alkalmas lovaspálya.


Forrás:  Délmagyarország Online 2008.04.02.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés