keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Nyeregben a fogyatékkal élő és krónikusan beteg gyerekek 

A fóti gyermekfaluban működik egy olyan lovasközpont, amely terápiás lovaglást szervez krónikusan beteg és fogyatékos gyerekek számára .

Magyarországon nagy hagyománya van a lovassportoknak. A lovaglás azonban nemcsak élsportként az ép emberek számára öröm, hanem bizonyos krónikus betegséggel küzdők és a fogyatékkal élők számára a gyógyulást is jelentheti. A fóti gyermekfaluban működik egy olyan lovasközpont, amely terápiás lovaglást szervez krónikusan beteg és fogyatékos gyerekek számára. A terápiás program a Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával újabb foglalkozásokkal bővül.

 

Amikor az első gyarmatosítók megjelentek az Újvilág földjén, és az őslakos indiánok meglátták őket, ahogy azok a lovakon vágtatnak; azt hitték, hogy a ló és lovasa egy teremtmény, valamilyen istenség. A ló és lovasa - bár mi már tudjuk, hogy nem egy teremtmény - egy időre mégis eggyé tud válni, és mozgás közben tökéletes harmóniában tud együttmozogni. A ló és hátasa eközben folyamatosan kommunikál, együttműködik, társakká válnak. Ezen a felismerésen alapult a lovasterápia ötlete, amelyet Nyugat-Európában már az első világháború, nálunk pedig a második világháború után kezdtek el alkalmazni. A gyógylovaglás hazai központja, a fóti lovastanya vezetője, Bozori Gabriella jelenlegi programjaikról és jövőbeni terveiről mesélt.

Milyen gyógyterápiás programokat kínál jelenleg a központ?
A fóti központban hippoterápiát, gyógypedagógiai- és pszichoterápiai lovastornát szervezünk. A hippoterápia orvosi javaslat alapján lóháton végzett, neurofiziológiai gyógytorna. Ezzel mozgásukban akadályozott betegek fejlődését segítjük. A gyógypedagógiai lovaglás tanulásban-, értelmileg akadályozott gyerekek, autisták, látás- és hallássérültek, valamint különböző magatartási problémával küzdők fejlesztésére szolgál. A lovasterápia harmadik ága pedig a pszichoterápiai lovaglás. Ennek keretében pszichológusok foglalkoznak pszichés zavarokkal küzdő gyerekekkel. A lovas parasport egy olyan negyedik ág, amelyet szeretnénk hamarosan megvalósítani, ezért már el is indítottuk a szakemberek képzését, de jelenleg ilyen programunk még nem működik. Ebben a lovasközpontban tehát nemcsak foglalkozásokat tartunk, hanem a lovasterápia különböző ágaival foglalkozó szakemberek képzését is itt végezzük. 2000-ben nyitottuk meg a lovasközpont kapuit, azóta várjuk a vendégeket, gyógyulni vágyókat.

Miben segíthet a beteg gyerekeknek a lovasterápiás kezelés?
Minden terápiának más és más a célja. A hippoterápia során kihasználjuk a lépésben menő ló hátának egyenletes, ritmusos, ciklusosan ismétlődő háromdimenziós lengéseit. Ezek áttevődnek a beteg felsőtestére, és azt a normál járásra jellemző mintában késztetik mozgásra. Ezzel a módszerrel gyógyítjuk például a központi idegrendszeri eredetű bénulásokat, mozgászavarokat, koordinációs- és egyensúlyproblémákat. A gyógypedagógiai lovastorna és nevelés célja pedig az általános, vagy egy-egy részterületre korlátozódó fejlesztés, nevelés, szocializáció. Itt elsősorban értelmi, érzékszervi fogyatékosok vagy viselkedési, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek alkotják a tanítványok körét. Ilyenkor döntő motívum az, hogy a lovas a lovára partnerként tekint, felelősséget érez az állat és a lovas társai iránt, fegyelmezettséget és kitartást tanul. Emellett egy olyan közösség tagjává válik, ahol azonos érdeklődési körű emberek veszik körül, és jó eséllyel barátokra is talál köztük.

A terápiás programokon kívül milyen rendezvényeket szerveznek még Fóton?
Minden évben több versenyt is szervezünk. Az egyik során a terapeutáink mérkőznek meg díjlovaglásban. Van olyan versenyünk is, amit a nálunk tanuló gyerekeknek tartunk. Emellett idén harmadik éve rendeztük meg azt a nagyszabású versenyünket, amely egy nemzetközi díjlovagló- és egy fogyatékos gyerekek számára rendezett kétnapos versenyrészből áll.

Milyen új programokat terveznek?
Rengeteg új ötletünk van, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Most erre lehetőségünk is lesz, mivel elnyertük a Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító Program támogatását. Ebből a pályázati pénzből nyári táborokat szeretnénk szervezni, ahol egy nagyon intenzív, szórakoztató, terápiás kezelést tudunk majd nyújtani a gyerekeknek. Emellett szeretnénk csinálni egy cirkusz- és egy indiántábort is. A gyerekek igényei nyomán folyamatosan új ötleteink támadnak, és nagyon jól jön a MOL-tól kapott segítség a megvalósításukhoz.

A lovasterápiákon való részvételnek sok gyerek köszönheti a gyógyulását. A lovaglásból merített tapasztalatok és önbizalom segítségével a krónikusan beteg és sérült gyerekek a hétköznapokban is sokkal magabiztosabban mozognak Úgy is mondhatnánk, hogy végre nyeregben érezhetik magukat.

A MOL Új Európa Alapítványa Tehetségtámogató programja keretében 18 év alatti fiatal sportolók, művész- és tudóspalánták fejlődését támogatja, valamint Gyermekgyógyító programja keretében krónikusan beteg gyerekek művészet- és élményterápiás foglalkozásaihoz nyújt anyagi támogatást.
 
 
Gyóni Mariann  

Forrás:  MTV 2008-01-09

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés