keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Idén már nem kel el a lovi
A Kincsem Park eladása az alagi lovascentrumot is érinti

Biztossá vált, hogy a Nemzeti Lóverseny Kft., valamint a Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft. privatizációs eljárására már csak 2008-ban kerül pont, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. igazgatótanácsa idén utolsó, mai ülésén ugyanis nem tárgyal a kiírásról. Az egyetlen pályázat benyújtója a Kincsem Park mellett Alagon is komoly ingatlan vagyonhoz juthat.

Csak jövőre dől el, hogy elkel-e a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft., a Magyar Lóversenyfogadás Szervező (MLSZ) Kft., valamint a fogadásszervező tevékenység koncessziós joga. Lapunk az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt.-hez közeli forrásokból úgy értesült, hogy a pályázatról nem tárgyal a szervezet igazgatótanácsa az év utolsó, ma tartandó ülésén. Ez azt is jelenti, hogy az értékesítési eljárás végére már nem az ÁPV, hanem a január 1-jétől működésbe lépő egységes szervezet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. teszi ki a pontot. Valószínűleg ez a változás ugyanakkor túl sok nehézséget nem okoz majd, hiszen a két szervezet igazgatótanácsa a két névtől eltekintve összetételében gyakorlatilag megegyezik.

Miként arról már korábban beszámoltunk, a kiírásra mindössze egyetlen pályázat érkezett be, amelyet a Népszabadság szerint annak a Winkler Mártonnak az érdekeltségei adták be, aki az alagi lóversenypályát is birtokolja. Utóbbit az üzletember két éve szerezte meg, az akkori sajtóhírek szerint 760 millió forintért. Ugyan nem az egész alagi lovassport-központot, csupán annak 54 hektáron elterülő, téli edzésekre is alkalmas pályáját vásárolta meg, a helyszínen azonban további 112 hektáros ingatlanegyüttes is található. Ez jelenleg az NL Kft. tulajdonát képezi, ám ha a még állami társaság elkel, annak vagyona is átszáll a vevőre.

A kétes ingatlantervek pedig nem ismeretlenek annak a Dunakeszinek a lakosai számára, amelynek közigazgatási területén a pálya fekszik. Az edzésre szolgáló terület eladásakor ugyanis több ingatlanfejlesztéshez értő beruházó is megjelent az ügylet körül. A legesélyesebbnek akkor – a Heti Válasz régebbi információi alapján – az Egyesült Államokból hazatelepülő Schmidek Györgyi tűnt, akivel az ÁPV egyszer már le is szerződött. Ám ekkor jött Winkler a képbe, aki őstermelői igazolványának jóvoltából élhetett elővásárlási jogával, s megszerezte a területet. Akadt még más is, akit érdekelt a lehetőség. Tóth András, a térség szocialista képviselője a híresztelések szerint óriási lakóparkot látott volna szívesen a területen. A politikus be is ajánlotta Alföldy Tádét, az izraeli gyökerű Leumi Bank elnökhelyetteseként megismert ingatlanmogul, Bernard Schreier birtokában lévő Investor Holding egyik hazai képviselőjét Dunakeszi polgármesterének, Kecskeméthy Gézának. Azóta viszont a nagy vihart kavart információk kissé elültek.

Az NL és a lóversenyfogadás- szervező kft. együttesen nagyjából 2,5 milliárd forintba kerül, míg a fogadásszervezés húszéves működtetői joga évi legalább 500 millió forintos koncessziós díj befizetésével jár. Utóbbi azt jelenti, hogy az időtáv alatt legkevesebb 10 milliárd forintot kell kitermelnie a pályázat nyertesének. A befektetőnek emellett vállalnia kell a versenynapok megtartását, a jelenlegi munkavállalók továbbfoglalkoztatását, valamint nem idegeníthet el üzletrészeket sem.

Dékány Lóránt

Forrás:  Magyar Nemzet Online 2007-12-19

 
 


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés