keresés a lovardák között


Baranyában új lovas pihenőhelyek

A Mecsek gyöngyszemei: a fejlesztések a Mecsek eddig kevésbé látogatott tájegységeit is bekapcsolják a turizmusba
A Dráva-medence útja az ország turisztikai térképére
Az elmúlt években számos ökoturizmust érinto fejlesztés ötlete fogant meg vagy kezdodött el a Dél-Dunántúlon. A skála rendkívül széles, túrakenuk beszerzésétol egykori vadász­kastély átalakításán át a milliárdos nagyságrendu, több megyén, akár határokon átívelo programokig. Az elképzelések és megvalósulás alatt álló beruházások közös nevezoje általában a Duna–Dráva Nemzeti Park, amely szinte minden projektben partner vagy annak gazdája.
 

A jakabhegyi pálos kolostort gyalogtúra keretében mutatták be az érdeklodoknek
Fotó: Duna–Dráva Nemzeti Park Archívuma
 Az uniós pénzt elsosorban a már meglévo értékek – többek között az érintetlen, festoi táj – megorzésére fordítják
Fotó: MTI


A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése az egyik legnagyobb volumenu projekt. A nemzeti park területén fekvo települések még 2003-ban határozták el, hogy hazánk legérintetlenebb folyóját, a Drávát és környékét felhelyezik az ország turisztikai térképére. Az erofeszítéseket siker koronázta: a Regionális Operatív Program pályázaton 1,1 milliárd forintot nyertek. A program alapvetoen a már meglévo értékekre: az érintetlen, festoi tájra, leromlott állapotú vagy használaton kívüli épületekre, történelmi emlékekre, hagyományokra épít. A projektben elsosorban a leszakadt térségek láttak kitörési lehetoséget, köztük is elsosorban az Ormánság, amelynek ezt leszámítva kevés esélye volna bekerülni Magyarország turisztikai véráramába. A 2008 márciusáig tartó program eredményeként pihenohelyek, túraállomások, madárlesek és szálláshelyek szolgálják majd a gyalogos és kerékpáros túrázókat. Baranyában lovasoknak megfelelo pihenohelyeket is kialakítanak, amelyek kapcsolódnak a térség lovastúra- útvonalaihoz.

Megújuló pálos kolostor

A Mecsek gyöngyszemei a Jakabhegytol a Völgységi patakig címu projekt összesen 21 egyedi elemet tartalmaz leromlott, ma funkció nélküli épületek hasznosításától tanösvények kialakításán és felújításán át egészen a Pécsi-tó megközelíthetoségét, vízminoségének javítását célzó munkákig. A tó mederkotrását követoen ugyan ebben az évben használhatatlanná vált az orfui strand, de összességében a fejlesztések célja, hogy a Mecsek eddig kevésbé látogatott tájegységeit is bekapcsolja a turizmusba, sikeresnek ígérkezik.

A Duna–Dráva Nemzeti Park gondozásában megújult a jakabhegyi pálos kolostor, amelyet egy gyalogtúra keretében a napokban mutattak be az érdeklodoknek, várhatóan 2008 márciusára pedig ismét fogad látogatókat a tettyei mésztufa barlang. Az üreget a XIX. században lakóhelyként tartották számon, száz évvel ezelott pedig a Pokol kapujaként ismert pécsi látványosság volt, beleértve egy a mennyezetrol lecsüngo sárkányt is.

Két keréken a határokon át

A Három folyó kerékpáros túraútvonal kialakítása 2005-ben nyert támogatást. A projekt fo célja a horvát–magyar határ menti térség bekapcsolása a nemzetközi kerékpáros túra- útvonalak hálózatába. A terület ezáltal a nemzetközi kerékpár-túra-útvonalak részévé válik: Mohácstól az EuroVelóhoz csatlakozva, Murakeresztúrtól pedig az Ausztriából induló Három folyó kerékpáros túra-útvonal részeként.

A projekt során mintegy 120 km kerékpáros túraútvonal kijelölése történt meg Mohácstól Barcsig. Az útvonal részben közúton, részben pedig a víz- védelmi töltésen halad, így mind a településeket, mind a Drávát és környezetét megismerheti a pedálozó. Számos településen információs tábla mutatja be az ottani természeti és kulturális értékeket, négy nyelven, térképpel és fotókkal gazdagítva. A program része volt tíz fo kerékpáros túravezeto képzése és bérelheto kerékpárok vásárlása is.

Versenyben az emlékpark

Több mint harminc éve épült Sátorhely határában a mohá­csi csata emlékparkja. Akkor modernnek számított, de mára jócskán eljárt felette az ido. Kezdetben évente akár százezren is felkeresték az emlékhelyet, ez mára a töredékére csökkent. Az egyetlen terepasztalból, néhány tablóból és kopjafákból álló területnél ma már többet várnak a látogatók. Mindezt figyelembe véve a tulajdonos, a nemzeti park vezetoi úgy döntöttek: megpróbálnak egy a mai kor követelményeinek megfelelo, de ízléses emlékparkot kialakítani. Még ebben az évben két pályázaton is elindulnak, összesen 750-800 millió forintot szeretnének nyerni. Az elso ütem legfontosabb része két, egyenként 300 négyzetméteres, filmvetítésre is alkalmas kiállítótér építése. A reménybeli második ütem eredményeként a csatateret is szeretnék megjeleníteni, ágyúsorral, felhúzható páncélokkal és szekértáborral.

A nemzeti park egy másik program keretében a gemenci vadászkastélyból szeretne egy modern és vonzó bemutatóközpontot kialakítani, a cél érdekében mintegy 400 millió forint állami támogatásra pályáznak.


Forrás: Népszava 2007-10-19
 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés