keresés a lovardák között


Versenyrendezés:
2004 Négyesfogathajtó Világbajnokság

Midőn az állóképek a celluloid szalagon, ha lassú mozgásba kezdenek és indul a filmfolyam - úgy villózik emlékezetemben egy sajátos magyar sikersorozat, melynek indító karizmája dr. Várady Jenő. Környezetében megszállott hitű, fanatizált sereg. Köztük én is.

A mai gondolatébresztő alaphír: 2004-ben ismét Magyarország rendezi a Négyesfogathajtó Világbajnokságot.
Az 1960-as évek elején, túl a reményteljes, de fordulózászlóval ellenpontozott római olimpia díjugrató eredményén, vákuum adta lehetőségünk, a Várady ösvényen a fogathajtás irányába sodort bennünket.
A szervezési kísérletek és gyakorlások egyik ősterepe Bábolna lett. A szabályok szabálytalansága, a Bábolna - Pannonhalma - Bábolna 50 km-es vágta teljesítményétől évenként szelídülve, a FEI törekvések beépítésével kikristályosodott az első, 1971. évi Négyesfogathajtó Európa-bajnokság verseny és rendezési szabálya. E kiérlelt alapra is épült és ésszerű módosításokkal fejlődött naggyá az egyetemes fogatkultúra.

A hatvanas évek bábolnai erdőalléit versenyrendezői alázattal taposó "hites" emberek hitték a jövőt és összetartó, szakma-baráti kohézióval szolgálták azt. Egy részük már eltávozott. Másik részük - ha ereszkedett inakkal is bársonytapintást érző emlékekkel élve, várja a szolgálatra hívó harsona hangját. Néhány alak e régi film kockáiról. A mindent tudó, bölcs Jávor György, a gyakorlatias Szabó Gyula, a hűséges krónikás Cseh Ferenc, a vitázó, de mindent elintéző Bútor Sándor, a mértékadó és -tartó Merényi Ferenc, a szolgálat leghűségesebb gerince Toepler István, a külön úton is karizma Fehér István, a ménesalapító Abonyi László társaságában, sárga Farkas-csizmában Deme János villan elém. Es a bábolnaiak: K.J., H. Gy., E. Z., A. T., F. J., SZ. L., R. T., S. A. A szárkezelő zsenik - Fülöp Sándor, Abonyi Imre, Papp József, Tóth László, Mátyus Viktor, Debreceni Lajos és társaik - is megizzadták ezen évek próbáit, emlékeznek a törött rudakra, szakadt istrángokra és őrizhetik a "csakis" herendi tiszteletdíjakat.

Még egy kép a kezdetekről. A bábolnai Pipaszár erdő T-tisztásán alapított Híres Lovak Temetőjében állok Várady Jenővel és Aranyos sírhalmára elhelyezünk egy zöld lombra ágyazott sárga mezei virágcsokrot. Az ismert "ugróemlékeket" felidézve négyszemközti intimitással megfogadtuk a szekerészet szolgálatát. Emléközönök összefoglalásaként a reményem, hogy Budapest - Gödöllő (1971), Kecskemét (1978), Szilvásvárad (1984), Balatonfenyves (1989), Kecskemét (1999) "aranyérem-rangú" rendezési sikere után egyakaratú  összefogással 2004-ben - a megreformált nemzetközi szabályok kötelmével - ismét győztes lesz a világbajnokság rendezése Magyarországon.

Váczi Ernő

Forrás: Magyar Lovas Kör

2002.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés