keresés a lovardák között

Utazz velünk a Lovassportok Világünnepére, az aacheni CHIO-ra
Júliusban Aachenre figyel a lovas világ, ahol ekkor zajlik a Lovassportok Világünnepe: öt szakág, a lovastorna, díjugratás, díjlovaglás, lovastusa és fogathatás legjobbjai versenyeznek két hétvége során. Jönnél velünk az aacheni CHIO-ra? Válaszd ki, mely szakág érdekel a leginkább.

Aachen hagyományosan minden évben otthont ad a CHIO-nak, azaz egy olyan nagy nemzetközi szintű lovasversenynek és fesztiválnak, melyre a világ minden részéről várnak résztvevőket, látogatókat. Évente 350.000 lovas, lóbarát fordul meg a helyszínen. Idén tarts velünk Te is Európa legnagyobb lovassport rendezvényére!

2017. július 14-23. között a lovassportok öt szakágában, díjugratásban, díjlovaglásban, militaryban, valamint fogathajtásban és lovastornában zajlanak majd a versenyek.

Luxus és csillogás a díjugratás körül

Díjugratásban 18 versenyszám zajlik majd július 18-23. között, de a klasszikus ugrószámokon kívül számos érdekes, izgalmas eseményt is láthatsz. Különleges lesz például a július 21-i nap, amikor a vadászugratás hagyományait idézik meg a rendezők természetes akadályokkal, sövényekkel.

Másnap kombinált, azaz díjugrató, military és fogathajtó versenyszámot láthat a nagyérdemű, ez a csapatmunka tesztje, ahol két díjugratóból, egy militarylovasból és egy négyesfogathajtóból álló csapatok versengenek. Elsőként egy díjugrató lovas teljesíti a pályát, amint átlovagolt a célvonalon, követi őt a másik ugrólovas, majd a lovastusázó teljesít egy ugrópályát. Amikor a militarylovas teljesítette a pályát, egy karámba lovagol, leszáll a lováról, lenyergeli és átadja az ott várakozó lóápolónak, majd egy erős sprint után felpattannia a várakozó fogatra. Ekkor indulhat a fogat a maratonakadályokkal és selybákkal kialakított pályára. Az óra egészen addig ketyeg, amíg a fogat át nem suhan a célvonalon. Természetesen a leggyorsabb és legkevesebb hibát vétő csapat győz.

Az aacheni díjugrató megmérettetések legrangosabb versenyszáma kétségkívül a július 23-án megrendezésre kerülő ROLEX Nagydíj. A verseny a világ körül turnézó ROLEX Grand Slam versenysorozat egyik fontos állomása. Neve is elárulja: a ROLEX Grand Slam a luxus és csillogás világa. Az egymillió eurós fődíj mellett a kupasorozat győztese örökre beírja magát a lovassportok történelmébe.

Ne hagyj ki egyetlen díjlovas versenyszámot sem

Isabell Werth, Judy Reynolds, Helen Langehanenberg, Dorothee Schneider, Jessica von Bredow-Werndl: Aachenben július 19-23. között 5 versenynap 13 versenyszáma során rendre a legnevesebb díjlovasok programjait láthatja a közönség a négyszögben.

És bár az idei mezőny indulóit még csak találgatni tudjuk, az  biztos, hogy a nehézosztályú díjlovaglás valamennyi versenyszámát érdemes lesz megnézned a Szent György-díjtól kezdve a Nagydíjon és Nagydíj Speciálon keresztül a verseny fénypontjáig, a Zenés Kűrig.

4 kilométernyi tereppálya 34 km/órás iramban

Aachenben a lovastusa verseny is különleges színt kap. A hagyományostól eltérően itt ugyanis a díjlovagló és a díjugrató versenyszámot egy napon, július 21-én rendezik meg, majd másnap a terepszakaszon mérik össze tudásukat a ló-lovas párosok.

A military tereppályáját Aachen egyik különlegesen szép részén, Soers-ban építik meg. A közel négy kilométer (egész pontosan 3.990 méter) hosszúságú tereppályán 25 akadály, 35 erőkifejtés várja a ló-lovas párosokat, akiknek 570m/perc iramban kell teljesíteniük a távot. Embert és lovat próbáló kihívás ez. 

Az aacheni CHIO tereppályája Ingrid Klimke szemszögéből

Szurkolj a magyar fogathajtóknak a pálya széléről

Aachenben a négyesfogathajtók krémje méri össze tudását július 19-23. között. Aacheni sajátosság, hogy a díj- és az akadályhajtásban külön egyéni- és csapatversenyt rendeznek; a maratonhajtás pedig nem a második, hanem a harmadik nap programja. 

2016-ban Dobrovitz József, Ifj. Dobrovitz József és Lázár Zoltán képviselték hazánkat, a magyar csapat akkor a 4. helyen zárt. Most itt a lehetőség, hogy a pálya széléről figyeld a magyar hajtókat.

3 nap 12 versenyszám: megtornáztatják a lovastornászokat

A lovastorna rajongóira igen sűrű program vár, július 14-16. között 12 versenyszámban zajlanak az egyéni, páros és csapatversenyek. A női és férfi mezőny egyéniben különválik.

A 2014-ben junior Európa-bajnokságot nyert Bence Balázs 2016-ban kötelezőben a hatodik helyen, a technikai számban és a kűrben pedig a középmezőnyben végzett. Balázs idén Világkupa-döntős Lipcsében, reméljük, hogy Aachenben is sikeres lesz majd!

S hogy kik képviselik hazánkat a 2017-es CHIO Aachen világversenyen? Hamarosan kiderül! Addig is töltsd ki kérdőívünket, ha kíváncsivá tettünk és szívesen velünk tartanál az aacheni CHIO-ra:

Látványos kísérőprogramok kicsiknek és nagyoknak

A versenyszámok mellett az aacheni CHIO sok színes és érdekes programot tartogat. 

Július 14-én és 15-én „Horse and Symphony” címmel zenés show-műsort láthatnak a lovassport fesztivál vendégei. A látványhoz a fenséges komolyzenét az Aacheni Szimfonikus Zenekar játssza a 6.000 fős arénában.

Július 16-án mondhatni „családi vasárnapot” tartanak Aachenben hagyományos paraszti- és munkafogatok bemutatójával. Szórakoztató programokban sem lesz hiány, sőt, istentisztelet is lesz ezen a vasárnapon. A legkisebbeknek külön gyerekszektort rendeznek be a szervezők, ahol a fesztivál teljes időtartama alatt játékokkal, foglalkozásokkal várják a lurkókat. A CHIO Aachen játszóterén 20 profi „gyerekcsősz” veszi le a gondot a lórajongó szülők válláról.

A lovassport fesztivál hivatalos megnyitója július 18-án, záró ceremóniája 23-án lesz, s minden valószínűség szerint mindkét alkalommal látványos, színes lovasünnepnek lehet tanúja, aki Aachenbe látogat.

Gyere velünk Te is a lovassportok nemzetközi fesztiváljára Aachenbe, és szurkoljunk együtt a helyszínen a magyar lovasoknak és lovaiknak:

2017.03.01. Andics Bernadett
Forrás: Chioaachen.deCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés