keresés a lovardák között

Álomlónak álomotthon jár: Trêve ménese
A legszebb francia ménes címet is elnyerhetné a több mint száz évvel ezelőtt alapított és a Head család tulajdonában álló Haras du Quesnay. Itt született Trêve, aki minden más lónál nagyobb lázba hozta a nemzetközi lóversenyközönséget.

18 képünk van a legszebb francia ménesről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A Haras du Quesnay az elmúlt években kétségtelenül Trêve sikerének köszönhetően került újra a figyelem középpontjába, habár addig is a vezető francia ménesek között tartották számon. A ménes egy, a teljes lóverseny ipart átfogó vállalkozás egyik legfontosabb része, hiszen a tulajdonos Head család a tenyésztéstől kezdve az árverésre való felkészítésen, az előtréningezésen és a telivérek tréningezésén át a futtatásig minden tevékenységgel foglalkozik.

Ahol keveredik a hagyomány és a modernitás

A ménest az 1900-as évek elején az amerikai William Vanderbilt alapította, majd egy tulajdonoscsere után 1958-ban került a Head család, nevezetesen az Angliából Franciaországba áttelepült zsoké, tréner és később tenyésztő William Head tulajdonába. Azóta már a harmadik generáció irányítja a munkát a sokak által legszebb francia ménesnek is tartott Quesnayben.

A Quesnayben jól érezhetően keverednek a hagyományok és a modernitás. Sokan azért szeretnek idelátogatni, mert a tulajdonosok és különösen a család legjobban kommunikáló tagja, Chriquette Head személyesen fogadja az érdeklődőket és barátságosan, de céltudatosan elbeszélget velük.

Az elmúlt évtizedekben számtalan Group 1-es bajnokot neveltek itt fel, illetve az európai telivértenyésztésben is meghatározó apamének, mint például Green Dancer, Riverman, Bering, Highest Honor és Anabaa álltak itt.

300 hektáros ménesben sajátjaikkal együtt 120 kancát tudnak fogadni és jelenleg öt fedezőménjük van. 

A ménes csúcsménje jelenleg Intello, aki francia derbyt (Prix du Jockey Clubot) nyert és 25.000 euórért fedez. Apja a világ jelenleg legjobb fedezménje, Galileo, anyja pedig egy Danehill kanca (jelenleg ezt a keresztezést tartják az egyik lehető legjobbnak). Az első kétéves utódai idén lépnek pályára.

A 8.000 euróért fedező Anodin, akinek testvére tizennégyszeres bajnok
18 képünk van a legszebb francia ménesről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Trêve apja, Motivator a legjobb kezekbe került itt

A másik érdekes mén Anodin (8.000 euróért fedez), aki a 14 Group 1-es versenyt nyert Goldikova édestestvére. Azt azonban még nem tudni, hogy mit képes örökíteni a család fantasztikus képességeiből, mivel az első csikói majd csak 2018-ban lesznek kétévesek. Érdeklődés azonban bőven akad rá, az első két évében 245 kancát fedezett.

A ménesben áll Trêve apja, az Epsom Derby-t nyert Motivator is, 10.000 eurós fedeztetési díjjal. Ragyogó versenykarrierje után a mén katasztrofálisan kezdte ménesi karrierjét. Miután egy szerencsétlen esés következtében eltörte egyik hátsó lábát, a következő évben megrúgta egy kanca, így sokáig lábadozott és már nem igazán akarta így megtartani senki, amikor Alec Head, akinek egy apró részesedése volt a lóban, vállalkozott arra, hogy elhozza Quesnaybe. Eddig 57 „blacktype” csikója született, azaz Listed, illetve magasabb besorolású versenyek bajnokai, helyzettjei az utódok.

A ménes alacsonyabb árkategóriájú ménjeit Dunkerque (2.000 eurós fedeztetési díjjal) és az eladásra is kínált Fuissé (fedeztetési ára 2.500 euró) képviseli. Utóbbinak Magyarországon is él néhány sikeresebb utódja.

Fuissénak Magyarországon is él néhány sikeresebb utódja
18 képünk van a legszebb francia ménesről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

2017.02.07. Szöveg és fotók: Vonczem Gabriella
Álomlónak álomotthon jár: Trêve ménese

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés