keresés a lovardák között

Kólika: a betegség, ami minden lovat érint
A kólika a legveszélyesebb és legköltségesebb lóbetegség. Élete során a lovak 4-10%-a legalább egyszer szenved súlyosabb vagy enyhébb kólikás tünetektől. Az, hogy a dolog hogy végződik, rajtad is múlik.

Mint arról korábban szó volt, a kólikás ló gyógyulása szempontjából kulcsfontosságú, hogy időben felismerd a tüneteket és értesítsd állatorvosodat. Az időben megkezdett szakszerű állatorvosi ellátás ugyanis jelentősen növeli az esélyeit annak, hogy lovad számára ez csak egy rossz nap legyen, nem az utolsó.

De mi van akkor, ha a problémát nem sikerül istállói körülmények között orvosolni és lovad kórházi kezelésre szorul, netalán meg kell műteni?

Korábban soha nem kólikázott

Csillag teljesen egészséges 6 éves kanca volt, mindenféle kólikás előzmény nélkül, de más megbetegedése sem volt még. Napjainak nagy részét egy tágas legelőn töltötte más lovak társaságában. Egy nyári napon gazdája estefelé vette észre, hogy a ló fekszik a karámban. 

Az állatorvos az első tünetek észlelésétől számított 30 percen belül megérkezett és megkezdte a ló ellátását. Görcsoldót kapott és orr-nyelőcső szondával alaposan kimosta a gyomrát. A lovat a lép-vese tér enyhe elzáródása miatt az ellátó állatorvos beküldte az állatkórházba. Csillag jó állapotban, alacsony pulzussal, rózsaszín nyálkahártyákkal, kicsit elhúzódó kapilláris újratelítődési idővel hagyta el a lovardát.  

A ló az első tünetek észlelésétől számítva pedig 3 órán belül megérkezett a kórházba, de ekkor már súlyos állapotban volt. Állapota a konzervatív kezelés hatására nem javult, a szondás gyomormosás eredménye normális volt. A kórházi állatorvos ekkor a műtét mellett döntött. Az operáció során a hasüreg felnyitásakor kiderült, hogy a lónak szétrepedt a gyomra. Csillag menthetetlen volt. 

Arra a későbbi boncolás során sem sikerült magyarázatot találni, hogy a többszöri gyomormosás ellenére miért áramlott vissza annyi béltartalom a ló gyomrába, ami az állat halálát okozta. A bélrendszerben más, súlyos elváltozást, helyzetváltozást, lefűződést nem találtak.

Útravaló:

A kólika vezető halálok a lovak körében, bárhol, bármikor előfordulhat, akkor is halálos lehet, ha lovad még soha nem kólikázott és akkor is, ha a lehető leghamarabb szakszerű ellátásban részesül. Ugyanakkor lovad túlélési esélyei akkor a legnagyobbak, ha a lehető leghamarabb szakszerű ellátásban részesül.

A kólika átlagosan évente minden tizedik lovat érinti. A kólikás esetek nagy része gyógyszeres kezelés hatására jól javul, vagy akár magától elmúlik. A kólika azonban 1000 esetből átlagosan 7 ló életét követeli. Ez kétszer olyan magas halálozási arány, mint más betegségek esetén.

Törekedj arra, hogy ha be kell, hogy következzék a legrosszabb, akkor az állatorvosi felügyelet mellett, a ló lehető legkisebb szenvedése árán következzék be.

Érdemes megműteni?

Tündérnél, a 28 éves egykori sportlónál és a kisbéri félvér fajtában igen elismert tenyészkancánál gazdája tipikus kólikás tüneteket észlelt. A kezelő állatorvos a ló tartási helyén, a Benta Lovastanyán nem tudta megoldani a problémát, így kórházba utalta a lovat. Nem volt kérdés, hogy azonnal útnak indulnak. 

A kórházban kiderült, hogy Tündért meg kell műteni. A lótartó nagy dilemma előtt állt: ki merje tenni idős lovát egy ilyen súlyos beavatkozásnak? Ha túl is éli a műtétet, vajon fel fog épülni? Végül a műtét mellett döntött.

A hasüreg feltárása során a műtétet végző állatorvos mintegy kétméternyi bélszakaszt távolított el. Tündér néhány nap múlva már otthon lábadozott, és nemrégiben ünnepelte 36. születésnapját.

Útravaló:

Minél hamarabb megkapja lovad a szükséges ellátást, annál nagyobbak a túlélési esélyei. 

Minden ló és minden eset más és más. Hallgass az állatorvosodra, aki lovad állapota és az elváltozás jellege alapján igyekszik a lehető legjobb megoldást találni.

Egy kólikaműtét komoly és kockázatos dolog, ami után a felépülés is hosszadalmas és megterhelő a ló számára, ezért állatorvosod csak abban az esetben fog a műtét mellett dönteni, ha valóban szükség van rá.

2016.07.29. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotók: Bigstockphoto.com

Lektorálta: Dr. Pallós Andrea, lógyógyász specialista

Dr. Pallós Andrea az általános állatorvosi diploma mellett lógyógyász specialista klinikus szakállatorvos diplomát is szerzett.
Távlovas versenyeken rendszeresen részt vesz kezelő és ún. vonal állatorvosként, emellett saját kisállatpraxist vezet Sóskúton.

 

Fotók: Bigstock

 
 

KapcsoLÓdó cikkek:


Te felismered, ha kólikázik a lovad? »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés