I. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága
A Nemzetközi Lovas Szövetség döntése alapján idén Mezőhegyesen rendezik meg a legelső Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. Az esemény izgalmasnak ígérkezik, ne tervezz más programot szeptember 24-27. között.

 • Időpont: 2015. szeptember 24-27.
 • Helyszín: Mezőhegyes

A név szerinti nevezés augusztus 26-án zárult az előzetesen bejelentkezett nemzetek részéről. A megadott határidőig az eddigi 10 ország mellé Franciaország is becsatlakozott, immár 11 nemzet szövetségei adták le nevezésüket. 

Az eredeti versenykiírás szerint Mezőhegyesre minden korcsoportban 3-3 lovat nevezhetett egy ország. Az érdeklődés nagyobb volt, előzetesen néhány nemzet  már jelezte, hogy plusz lovat is szeretne hozni. Rendezői részről ennek nem volt akadálya, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) pedig engedélyezte a létszám emelését, így megnyitották a nevezést minden olyan nemzet számára, aki előzetesen már nevezett lovat a világbajnokságra. A szervező, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. lehetőséget biztosít, hogy minden ország korcsoportonként 10-10 lovat nevezhessen a következő, szeptember 7-ei határidőig. 

A hazai versenyeken sikeresen megszerzett kvalifikáció alapján 20 ló minősült a világbajnokságra. A plusz indulási lehetőség alapján, 3 korcsoportban mind a 20 ló  indul a versenyen.

A világbajnokság végleges nevezésének határideje szeptember 14., addig a versenyre az előzetesen kvalifikálódott, kitűnően felkészített, mintegy félszáz ló nevezését várja a rendező három korcsoportban,11 országból. 

Kiváló lovas szakmai programot és gazdag látogatói élményt kínál Mezőhegyes!

A világbajnokság rangos nemzetközi zsűri előtt zajlik majd. Az elnök, a fogathajtásban jól ismert nemzetközi bíró, dr. Klaus Christ Németországból. A zsűri tagjai között találjuk Jan-Erik Palsson (SWE), Klaus Peppersack (GER) és Joaquin Medina Garcia (ESP) nemzetközi bírók nevét.

A technikai kiküldött a belga Richard Papens, aki a szeptemberi fábiánsebestyéni kettesfogathajtó világbajnokságon szintén technikai kiküldöttként vesz részt. Ő már jól ismeri a mezőhegyesi helyszínt, a lehetőségeket, hiszen a júliusi nemzetközi versenyen szintén technikai kiküldött volt. Az akkori tapasztalata alapján megfogalmazott pozitív véleménye megnyugtató a rendezők számára. Pályaépítőként Fintha Gábor nemzetközi 4-es szintű pályaépítő működik közre. A fősteward az a Jan Posluszny Lengyelországból, aki a nyári verseny hasonló teendőit már ellátta, s aki szintén kedvező véleményt fogalmazott meg a helyszínről, a szervezésről. A Fellebbviteli zsűri elnöke, dr. Kelemen Attila nemzetközi bíró Romániából, ő szintén részt vett a júliusi nemzetközi versenyen, így ő is ismerősként tér vissza Mezőhegyesre.

Különleges, hogy a versenyen nem a megszokottak szerint zajlik a zsűri munkája. A bírálati szempontok is teljesen mások, mint például a díjhajtásnál. A zsűri összevont bírálata során az alapjármódokat, a ló idomítottságát (a kiképzési skálához viszonyítottan), az akadályhajtás összbenyomását (vonalvezetés, iram, ívek, folyamatos haladás) pontozza és közösen alakítja ki a bemutatott program pontszámát. Ennek ismeretében látható, hogy nem az ismert bírói létszám szerepel a fiatal fogatlovak világbajnokságán.

2015. június 11-én sajtótájékoztatót tartottak a rangos esemény megrendezése kapcsán. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a vb fővédnöke hangsúlyozta, hogy a lovassport jó irányba halad Magyarországon, erre kiváló példa, hogy elsőként rendezhet világbajnokságot a fiatal fogatlovaknak. Ahogy fogalmazott, „minden első alkalom meghatározza az utána jövőket, irányt mutat”.

Fugli Károly, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) fogathajtó szakágának elnöke  kiemelte, hogy a FEI egyhangú szavazással adta Magyarországnak a rendezési jogot. Fugli az MTI kérdésére elmondta, hogy 5, 6 és 7 éves lovak versenyeznek majd a vb-n, és 10-12 nemzet összesen 60-90 lovának részvételére számítanak.

Külön említésre méltó, hogy a versenyhelyszín hazánk legöregebb és legpatinásabb állami ménese, a Mezőhegyesi Állami Ménes, amely nem csak a magyar lótenyésztés és mezőgazdaság, de a Kárpát-medence és Európa lótenyésztése szempontjából is meghatározó, évszázados bölcső. Idén szeptember 24-27. között lehetőség nyílik a 230 éves Mezőhegyesi Ménes és az évszázados lótenyésztési hagyomány bemutatására a nemzetközi és hazai  közönségnek.

Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetője szerint „a világon először megrendezni egy ilyen versenyt óriási megtiszteltetés, amellyel további lehetőségek nyílhatnak a ménes, Mezőhegyes, a magyar lovassport és Magyarország előtt”.

„A magyar fogathajtás a világ élvonalába tartozik, ez hozzájárult ahhoz, hogy már a nyolcadik világbajnokságot rendezheti Magyarország” - mondta Mondok József, a sportági szövetség alelnöke, aki kitért arra is, hogy az 5, 6 és 7 éveseknél minden nemzet egyaránt 3-3 lovat indíthat. Magyarország várhatóan kihasználja a maximális 9 indulót.

A versenyen a lovak egyesfogatba fogatolva mérik majd össze tudásukat az újszerű versenyformában, mely teljesen eltér a megszokott fogathajtó versenyektől. A világbajnokság elődöntőből és döntőből áll. A korosztályonkénti elődöntőket csütörtökön és pénteken tartják, mely egy 80X40 méteres négyszögben zajlik, ahol egy díjhajtó feladat és kategóriánként meghatározott selybapárból álló, akadályhajtó pálya teljesítése az előírás. A négyszögben az akadályhajtás pályája is fel van építve, a díjhajtó feladat befejezése után azonnal meg kell kezdeni az akadályhajtást és a két feladat együttesen kerül értékelésre. A döntőbe kategóriánként a legjobb eredményt elérő fogatok, az induló létszám fele kerül be. Az 5 éves lovak a vasárnapi döntőben is hasonló feladatot teljesítenek, mint az elődöntőben. A 6-7 éves lovak számára a döntőben szombaton díjhajtás, vasárnap kombinált maratonhajtás szerepel (a selybapárok mellett két maratonakadály is a pálya részét képezi).

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) szándéka szerint, a nyerges sportok mintájára, a fiatal fogatlovak megmérettetésének ad keretet ez a világbajnokság. A hajtók előtt kitűnő lehetőség, hogy a lovat verseny körülmények között, a legjobb képességei szerint, a legjobb formában tudják bemutatni a potenciális vevőknek, hiszen nem titkolt cél, hogy ezzel a fiatal fogatlovaknak is piacot teremtsenek.  

A verseny feladatok bemutatása a hajtótól nagyfokú szakszerűséget és szakmailag jól felkészített lovat követel. A zsűri a bírálat során az alapjármódokat, a ló idomítottságát (a kiképzési skálához viszonyítottan), az akadályhajtás összbenyomását (vonalvezetés, iram, ívek, folyamatos haladás) pontozza. Ez a versenytípus kiválóan bemutatja a fogathajtás szakmaiságát, a ló kiválasztástól, az idomításon át a versenyzésig, információt szolgáltat a tenyésztés számára is. A magasan képzett, a sportkipróbálás során kitűnően teljesítő fiatal lovak jelentik a fogathajtás szakmai fejlődését nemzetközi szinten is.

Program:

Szeptember 23. Szerda

 • 16.00 A világbajnokság megnyitója, ünnepi lovasműsor

A hivatalos versenynap előtt egy nappal, szeptember 23-án, szerdán délután kerül sor a világbajnokság megnyitójára, melyet látványos lovasprogram követ. A műsor a mezőhegyesi ménes 230 éve előtt tiszteleg, többek között a történelmi lófajták bemutatójával, ötösfogatokkal, nóniusz kettesfogatokkal, lovastorna bemutatóval és lovaskarüsszellel. 

Szeptember 24. Csütörtök

 • 13.00 5 éves lovak kvalifikációja
 • 15.00 Kozma Ferenc Nap – a helyi középiskola névadó ünnepsége, zászló avatás, játékos vetélkedő diákoknak
 • Honvédelmi és katasztrófavédelmi bemutatók
 • 19.00 Disco a lovaspályán 

Szeptember 24-én, csütörtökön veszi kezdetét a világbajnokság versenyprogramja, az ötéves lovak elődöntőjével. A verseny befejezését követően, délután a helyi középiskola névadója, zászló avatása veszi kezdetét. A Kozma Ferenc Nap programjában a lovasélethez kapcsolódó kincskereső, játékos vetélkedőn mérik össze tudásukat a - szeptembertől hivatalosan is a kiváló lovas szakember, Kozma Ferenc nevét viselő - középiskola diákcsapatai. A program ideje alatt honvédelmi és katasztrófavédelmi, tűzoltó bemutatókra is sor kerül. Este jó hangulatú disco várja az érdeklődőket a lovaspályán. 

Szeptember 25. Péntek

 • 10.00 6 és 7 éves lovak kvalifikációja
 • 15.00 Parasztolimpia, tűzoltó bemutató
 • 15.00-19.00 BÁBIKA játszóház és népi játszótér gyerekeknek
 • 19.00 Disco és karaoke a lovaspályán

Szeptember 25-én, pénteken a hat- és hétéves lovak elődöntőjét rendezik. A versenyprogram után, délután látványos, érdekes vetélkedőn vesznek részt a helyi általános iskola tanulói, a Parasztolimpia 11 állomásán mérhetik össze tudásukat. A kilátogatók a tűzoltó bemutató során még a füstalagutat is megismerhetik. A családokat, a gyerekeket játszóház és népi játszótér várja. A nap zárásaként a pályán lévő nagysátorban disco és karaoke szórakoztatja az érdeklődőket. 

Szeptember 26. Szombat

 • 10.00 5 éves lovak döntője
 • 6 és 7 éves lovak döntő I.
 • 16.00 CIPCIRIP - Tücsök Peti gyermekműsora
 • 17.00 Hagyományőrzők programja:
  • Ijász bemutató 
  • Huszár bemutató 
  • Csikós bemutató
 • 18.30 NEMZETI LOVAS SZÍNHÁZ műsora – Musical, operett lóháton
 • 19.00 Fáklyás felvonulás
 • 19.30 Szent Mihály napi máglyagyújtás, tűztánc, táncház
 • 20.00 Szűcs Judith a nagyszínpadon
 • 20.00 Új Fiesta koncert a nagyszínpadon
 • 21.30 DISCO a lovaspályán
 • 10.00-18.00 BÁBIKA játszóház és népi játszótér gyerekeknek
 • 13.00-18.00 Huszártábor

Szeptember 26-án, szombaton az ötéves lovak döntője nyitja a versenynapot, majd a hat- és hétéves lovak döntőjének első részére kerül sor. Ezt követően nagyszabású, Szent Mihály napi előzetes programmal várják a látogatókat. Elsőként ,,Cipcirip” című műsorával Tücsök Peti szórakoztatja a gyerekeket. Majd a hagyományőrzők – népi táncosok, íjászok, huszárok, csikósok – bemutatói következnek. Nagy érdeklődésre tart számot a Nemzeti Lovas Színház ,,MUSICAL, OPERETT LÓHÁTON” című műsora. Sötétedéskor fáklyásfelvonulás és ünnepi tűzgyújtás következik. A máglya körüli táncház megmozgatja a nézőket, akik ezt követően Szűcs Judith és az Új Fiesta koncertjét hallhatják. Egész nap játszóház, népi játszótér és huszártábor várja a családokat, érdeklődőket. A napot disco zárja. 

Szeptember 27. Vasárnap

 • 10.00 6 és 7 éves lovak döntője II.
 • Záró ünnepség
 • 10.00-15.00 BÁBIKA játszóház és népi játszótér gyerekeknek

Szeptember 27-én, vasárnap a világbajnokság utolsó versenynapján a hat- és hétéves lovak döntőjének második részére kerül sor, melynek keretében kombinált akadályhajtásban mérik össze tudásukat a versenyzők. Záró ünnepség keretében kerül sor a díjátadásra, a világbajnokok avatására. A családokat egész nap játszóház és népi játszótér várja.

A világbajnokság ideje alatti kiegészítő programok:

 • Meszlényi autókiállítás
 • Hintókiállítás
 • Lovas szakmák kiállítása és vására
 • Ízek utcája
 • Helytörténeti gyűjtemény megtekintése
 • Kiállítás Szabó Ákos fotóiból

A világbajnokság ideje alatt autókiállítás, hintókiállítás, lovas szakmák kiállítása és  vására, helyi termékek és ízek utcája, fotókiállítás, a helytörténeti gyűjtemény gazdag kínálata egészíti ki a programokat.

 

Letölthető angol nyelvű részletes versenykiírás >>

Letölthető minősítő verseny feltételei >>

Letölthető szabályzat >>

Letölthető kvalifikációs feltételek >>

Forrás: fogathirek.hu MTI, Mezőhegyesi Állami Ménes

Időpont:

2015 Szeptember 24. 08:00 - 27. 22:00
Helyszín:

5820, Mezőhegyes (Békés megye - Magyarország)
Kozma Ferenc utca 30.
Hozzászólások:


Közelgő események:
 • Tavaszi Emlékhadjárat- 2021.05.29-07.11.
    Május 29. - Július 11. 22:59
 • Marhaterelés - 2021.06.21.- Ópusztaszer Akhal Ménes
    Június 21. 10:00 16:00
 • SsangYong Hungarian FUTURE STARS - 2021.06.25-27.- Balatonvilágos
    Június 25. - 27. 23:59
 • Hűségtúra 2021.06.26-27- Szombathely
    Június 25. 14:00 - 27. 23:59
 • Pulai Regionális minősítő verseny- Póni Klub- 2021. 07.04.
    Július 4. 23:59
 • Lovastábor- 2021.07. 19-24- Ópusztaszer Akhal Ménes
    Július 19. 17:00 - 24. 12:00
 • Duna - Tisza Túra- 2021.09.18-25. - Ópusztaszer Akhal Ménes
    Szeptember 18. - 25. 23:00
 • Marhaterelés- 2021. 10. 09. - Ópusztaszer Akhal Ménes
    Október 9. 10:00 16:00

 
Horze Lovasáruház   Decathlon   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Vetashop webáruház   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés