A Kincsem Park géplova Alagon debütál

Nincs négy lába, és nem is botlik meg, de legalább annyira ráz az Alagi Zsokéiskola műlova, mint egy igazi. Habár a sebesség élményét nem adja át, de sok mindent könnyebb és nem utolsó sorban biztonságosabb lószimulátoron megtanulni.

A Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. december végén szerezte be a többmilliós műlovat, hogy azon a leendő és profik zsokék egyaránt gyakorolhassanak. Tavasztól kezdve a Kincsem Parkban fog a futamokra készülődő zsokék rendelkezésére állni a gép, addig viszont az alagi zsokénövendékeké a lehetőség, hogy egy helyben vágtatva tanulhassanak.

A lószimulátor leginkább egy lábatlan, elnagyolt lóhoz hasonlít, elektromos hajtómotorja öt fokozatban, a leglassabb tempóból a vágtáig hintáztatja a szerkezetet és a rajta lévő lovast, megpróbálva imitálni az igazi ló mozgását. Jó esetben senki nem esik le, de a fentmaradás azért igényel annyi fizikai erőt és technikát, mint egy valódi lónál.

Kattints a képre, ha látni szeretnéd az Indavideo felvételét az alagi műlóról

A gépezettel elsősorban a galopphoz szükséges testtartást lehet elsajátítani. És bár a gép nem adhatja azt az élményt, mintha egy élő, saját akarattal rendelkező állat mozogna a zsoké alatt, itt legalább több lehetőség van a korrekcióra. Ha hibázik a lovas, az oktató vagy edző csak megnyomja a stop gombot, magyaráz, majd mehet is tovább a gyakorlás. Így a műlovon begyakorolt és berögzült mozdulatokkal később egy élő lovat is könnyebb lesz lovagolni.

Világszinten persze nem annyira egyedi kezdeményezés a Kincsem Park lószimulátora. Több különböző szakág számára is létezik lószimulátor, a galopp mellett lovaspólót, díjlovaglást, de még díjugratást is lehet ily módon biztonságosan gyakorolni. Ezek a gépek persze még mindig ritkaságnak számítanak, köszönhetően annak, hogy áruk akár 10-20 millió forint körül is mozoghat.

Az egyes szakágak mellett speciálisabb gépek is vannak, így például az angliai Newmarketben egy lószimulátorral a lóról való leesés helyes technikáját lehet biztonságosan megtanulni. 

Mindezek mellett pedig maga a lószimulátor sem mondható újkeletű találmánynak. Az 1900-as évek elején több óceánjárón, így például az 1912. április 15-én elsüllyedt Titanicon is tartottak (valószínűleg az élő lovakkal járó problémák elkerülése végett is) „elektromos lovakat” is az edzőtermekben.

Persze a zsokék biztonsága mellett a lovak jóléte szempontjából is üdvös lehet az új beruházás.

2015.01.13 Sigmond Tamás, Lovasok.hu
Forrás: Sport Géza
Fotó: alwaysagoodride.com