Nyeretlen csikó aranyáron

A newmarketi Tattersalls árverési csarnokában (ahol Mikóczy Zoltán Overdose-t és Opium Bulletet is vásárolta) 5 millió guinea-ért kelt el egy csikó, amely eddig még egy versenyen sem indult.

A vételár európai rekord, de kancáért sem fizettek még ennyit sehol a világon. Nézzük csak pontosan, hogy mennyi az annyi: 5 millió guinea = 6,2 millió euró = 1 milliárd 875 millió forint!

A vevő az egyik feltörekvő futtató, az arab milliárdos katari emír fia, Joaan ben Hamad Al-Thani sejk. A sejknek nem csak olajmilliárdok állnak rendelkezésére, hanem az ő lova, Treve nyerte az árverés előtt három nappal Európa legnagyobb pénzdíjú versenyét, a Prix de l'Arc de Triomphe-ot, amivel 2,7 millió eurót kasszírozott. 


Az egyelőre név nélküli Galileo - Alluring Park csikó

A potenciális vásárlók várakozása nem mindig ilyen magas: Joaan sejk Arc de Triomphe győztes Treve-jére például nyitólicit sem érkezett a csikóárverésen. Csak később, harmadik versenye, a Group I-es Prix de Diane (Francia Kancadíj) négyhosszas győzelme után vette meg 8 millió dollárért tenyésztőjétől.

A newmarketi Tattersalls árverésein hagyományosan a már megszűnt régi angol pénznemben, guinea-ben licitálnak (ejtsd: gini, árfolyama: 1 guinea= 1,05 angol font). 500 000-ről indult a licit a 253-as számú, egyelőre név nélküli, Galileo - Alluring Park csikóért. Kétmillió guinea-ig még többen is versenyben voltak érte, de e fölött már csak Joaan sejk, és a világ egyik legtehetősebb és legsikeresebb futtatója, az ír John Magnier maradtak.

John 2005-ig a Manchester United résztulajdonosa volt, jó barátjával, sir Alex Fergusonnal közös lovuk Rock of Gibraltar hét Group I-es versenyt nyert zsinórban. A sors különös fintoraként az árverés tárgyát képező csikó apja, Galileo, pont Magnier ménesében fedez, ám mivel a hozzá vitt kanca tulajdonosai megfizették Galileo szolgálatának árát, Magnier-nek semmilyen előjoga nincs a csikóra, mindenki mással egyenlő eséllyel licitálhat rá. Ő pedig Joaan Sejk ötmilliós licitjére már nem emelt. 

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mitől ér egy versenyt még soha nem futott csikó ennyi pénzt?. Szinte valamennyi szakértő egybevágó véleménye szerint rég elrugaszkodtak az ilyen magas licitek a realitásoktól. Az árverési csarnokban sokszor arab olajsejkek és tehetős futtatók presztízsharca folyik. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a jó származás ugyan nem minden, de sokat jelent.

videó helye
A tizenhatmillió dolláros árverés

A tizenhatmillió dolláros vételár irrealitását talán az mutatja legjobban, hogy a világ legtöbb versenydíját nyert lova, Deep Impact 1 milliárd 454 millió japán jenig jutott, ami ma 14,8 millió dollár, bár korábbi árfolyamon ez az összeg elérte a tizenhétmillió dollárt is. 

2013.10.14. Forrás: pannoniaoverdose.hu

KapcsoLÓdó cikkek:

Mennyit ér egy ló? >>

Ilyen ló nincs, és mégis van >>

Spanyol Overdose Párizsban >>

Ostinato negyedik Berlinben >>