A Pardubicei Nagydíj esélyes versenyzői

Európa egyik legnehezebb akadályversenye, a csehországi Velká Pardubická, azaz a Pardubicei Nagydíj, most hétvégén kerül megrendezésre. Mint minden évben, most is, a vasárnapi ugróversenyeket pénteken egy telivér árverés, szombaton pedig egy rendkívül színvonalas sík versenynap előzi meg.

Első nekifutásra essen szó a pardubicei lóversenypályáról. Minden lóversenybarátnak általában elsőre az jut az eszébe, hogy ez az a pálya ahol a lovak felbuknak, a lábukat törik, elpusztulnak. Ugye ismerős gondolatok. Elnézve a régi videókat, amik a 80-as években készültek, még igazat is adok annak, aki így látta.

De 2013-ban az eddigi  legjobban előkészített pálya várta, várja a lovakat. Ez a szakemberek által irányított pályakarbantartásnak köszönhető. Az idei évben lecsökkent a pályán végzetesen megsérült lovak száma, és a programból is csak néha jelentettek le lovat a trénerek a pálya állapota végett. Az elmúlt években ugyanis rendszeresen előfordult, hogy az indulónak adott lovat nem engedték futni a pálya keménysége miatt.

A vasárnapi program nyolc futamból áll, a szokásos versenyekkel. A versenynapot egy hároméveseknek kiírt 3200 méteres gátverseny kezdi tíz lóval a startnál.

A második futamnak, a 4100 méteres gátnak, amely négyéves és idősebb lovaknak kiírt verseny, már van magyar vonatkozása, hiszen a tizenegy ló között ott lesz Ribárszki Sándor tréningjéből a kilenc éves herélt Pepperous. Az ellenfeleket elnézve, reálisnak tartható egy helyezés Pepperous számára. A mezőnyben képviselteti magát szinte az összes top ugróistálló.

A harmadik futam a 4200 méteres, négyéveseknek kiírt cross country, amiben a legjobb négyévesek futnak. Ebben a futamban várják a legjobb magyar szereplést a Miko Racing kancájától Tuataratól. A mezőny viszonylag kiegyenlítettnek látszik, ami aggasztó lehet, az a tizennégyes induló létszám.

A negyedik futam, a 4500 méteres cross country húsz indulóval. Itt szoktak indulni már olyan lovak is, amelyek a nagy futamban is versenyezhetnének. Érdekessége a futamnak, hogy két félvér is starthoz áll benne. Az egyikük az ősszel Franciaországból 65.000 euróért vásárolt Thallium, a másik a hatéves Templár, akinek két anyai testvére is magyar tréningben van.

Az ötödik futam egy „sprint” cross country 3300 méteren tizenkét lóval. A hatodik lesz az 5200 méteres Cena Labe tizenöt lóval.

A hetedikben újra magyar induló, a hatéves Falcon Wing. A táv 4400 méter, klasszikus steeplechase ugrásokkal. Az ellenfelek nagyon erősek, szinte verhetetlennek tűnik a szürke Khalshani, amely az idei négy futásából kettőt megnyert.

A nyolcadik futam a 6900 méter hosszú Velka Pardubicka. A futamban csak azok a hatéves, vagy annál idősebb lovak indulhatnak, amelyek teljesítették a szezon folyamán a négy kvalifikációs verseny egyikét. A külföldről érkező lovaknak megadják, hogy az adott országban melyik versenyben kvalifikálhatják magukat, hasonló nehézségű versenyen. A kvalifikáció 5800 méter hosszú, és az ugrások megegyeznek a „nagy” versenyével. Kivéve egyet, a legnehezebbet, a Taxist. 

Az idei évben egy a tavalyihoz hasonló generáció váltás folytatódott az induló lovak összetételében. A huszonegy induló lóból mindössze csak öt futott ebben a versenyben eddig. Valószínűleg az idei évben közülük fog kikerülni a győztes.

Az első számú favorit, a tizenegy éves kanca, Orphee des Blins, aki tavaly start-cél győzelmet szerzett. Idén kétszer futott, mindkettőt játszva nyerte. Lovasa a cseh Jan Faltejsek, idén hatodik a francia ugró zsokék ranglistáján, ami magáért beszél. Ha nem hibáznak, nem valószínű, hogy valaki megveri őket.

A másik nagy kedvenc a kétszeres Velka-nyerő tizenkét éves Tiumen, akinek a lovasa Josef Vána. Ő abszolút rekorder, eddig nyolcszor győzött a nagy futamban.

Nagyon bíznak a kilenc éves Trezorban. Ő idén mindkét versenyét megnyerte, melyek a négy kvalifikációs versenyből kettőnél nem voltak kisebbek, mint a négy kvalifikációs versenyből kettő.

A fenti három lóban bíznak az előzetes fogadási oddsok alapján a legjobban. A többiek közül még Tomisnak, Budapestnek adnak esélyt egy lehetséges győzelemre.

A külföldről érkező lovak esélyeit nehéz eltalálni, mivel még nem futottak ezen a pályán. De vasárnap minden kiderül.

2013.10.10. Csiszár Gergely
Fotó: vpcp.cz

 

 
 
 

KapcsoLÓdó cikkek:

Spanyol Overdose Párizsban >>

Ostinato negyedik Berlinben >>