Mi pontosan a kineziológiai tapasz?

Segít, ha lovad nem érzi jól magát a bőrében

A kineziológiai tapasz egy bőrbarát anyagból készült, egyik oldalán ragasztóanyaggal ellátott rugalmas anyag, ami tulajdonképpen a bőr utánzata, tehát nem tartalmaz semmiféle hatóanyagot, gyógyszert.

Hogyan működik? 

A kineziológiai terapeuta az egész szervezetet egy egységként kezeli, ahol a kötőszöveten (latinul: fascia, ejtsd: faszcia) keresztül minden szerv kapcsolatban áll egymással. Tehát a bőr (vagy „testharisnya”) is kapcsolatban áll minden alatta levő közeli és távoli struktúrával.

Nagyon leegyszerűsítve úgy kell ezt elképzelni, mint amikor egy rossz szabású ruhát, vagy egy nem megfelelő méretű harisnyanadrágot viselünk: kényelmetlenül érezzük magunkat benne, folyamatosan húzgáljuk, igazgatjuk. Ha a szervezetben valami károsodik, annak az a közvetlen hatása a bőrön, hogy picit elmozdul, tehát tulajdonképpen a saját bőrünk kényelmetlenné válik számunkra. A tapasz segítségével a kötőszövetet vissza lehet helyezni eredeti helyzetébe, tehát újra kényelmessé válik a testharisnyánk.

A terápia célja a bőr és a mozgás-szervrendszer mozgékonyságának helyreállítása, ezáltal újra aktivizálódnak a normál működéshez tartozó élettani folyamatok, így a szervezet öngyógyító képességét támogatjuk a megfelelően felhelyezett kineziológiai tapasszal.

videó helye

2012.11.22. Szerző: Dr. Bogár Orsolya
Frissítve: 2015.01.05.