Kihívásokkal teli pálya vár a military lovasokra


Az Olimpia lovas sporteseményei közül a három napos lovastusa verseny kerül elsőnek megrendezésre. A lovasok jól tudják, hogy az igazi kihívást a Greenwich Parkban felállított military pálya fogja jelenteni, mely különösen nehéznek ígérkezik.

A pálya tervezője a brit Sue Benson, - az egykori csapat lovastusa Európa-bajnok – aki már majdnem 20 éve tervezi az egyáltalán nem egyszerű pályákat, melyeket igazi remekműként emlegetnek a lovas világban.

Hullámként váltakozó meredek emelkedők és mély lejtők borítják most a Greenwich Park gyepét. A 28 akadályból álló pálya 39 erőkifejtéssel, valamint 3 megállási ponttal teszi majd próbára lovat és lovasát. Mivel a pálya optimális teljesítési ideje 10 perc 3 másodperc, valószínűleg sok lovasnak nem sikerül majd alapidőn belül teljesítenie.
A terepverseny napján 25 pályaépítő áll majd folyamatos készenlétben, hogy a pálya minősége megfelelő maradjon, és szükség esetén javítsák az akadályokat.

1. akadály „Diamond Jubille Hedge”

Ezt az akadályt II. Erzsébet királynő gyémántjubileumának ajánlották.
A nagy négyzet egy gyémántot kíván ábrázolni.
2. akadály „Royal Park Seat”

Greenwich London legrégebbi parkja, és az olimpia idején kívül is egy kedvelt helyszín, ahol a londoniak töltik szabadidejüket. A pad körüli buxus sövény nagyobbnak láttatja az akadályt, mint amekkora valójában. Egy akadály, amelynél szükség van a ló és lovas közötti bizalomra.
3. akadály „Bandstand Rails”

Sue Benson pályaépítő a két meredekből álló akadályt a kínai pavilon közelében állította fel, ahol szép napokon egy zenekar játszik. A ló és lovas biztonsága érdekében biztonsági peckekkel van ellátva, melyeknek köszönhetően a legfelső rúd leesik, mielőtt a ló bukna fel. A hármas számú akadály még mindig a pálya bevezető részéhez tartozik, amely a lovak figyelmét kívánja felébreszteni.
4. akadály „The Royal Herb Garden”

A „királyi fűszerkert” a legmagasabb és egyben legszélesebb akadály. A legjobb lovak számára nem fog nehézséget okozni, de a többieknek nagy erőfeszítésébe fog kerülni. Az akadály két oldalán látható koronák a Greenwich Park királyi státuszára emlékeztetnek.
5. akadály „The Chestnut Logs"

A Greenwich Parkban számos gesztenyefa található, így hát miért ne készülne belőlük egy akadály is? Eleinte Benson nem tudta, hogyan helyezze el a hat hatalmas farönköt, majd megjött az ihlete: kétféle módon, kétféle távolsággal lovagolható meg az akadály – a lovas maga dönti el, melyik passzol lovának a legjobban. A lejtős terep növeli az akadály nehézségi fokát.
6. akadály „The Planet”

Ami a távolból egy hatalamas narancssárga ufónak látszik, az valójában egy bolygót kíván ábrázolni. Ezzel az akadállyal a Greenwich Park obszervatóriumának kedveskednek.
Az asztal alakú akadályt bal vagy jobb oldalon lehet megugratni.
7. akadály „The Moon”

Amint elhagytuk a bolygót, a Hold következik, amelynek hatalmas félköre egy magaslaton várja a párosokat. A legnehezebb feladatot az akadály szállítása jelentette, mert félő volt, hogy vagy a kamion plafonjának vagy másnak fog nekiütközni. A Hold lesz valószínűleg a legtöbbször megörökített akadály, amint a ló London kék horizontjába ugrik.
8. akadály „The River Bank”

Az első vizes akadályt a „The Wind in the Willows” című angol nyelvű gyerekkönyvnek szentelték. A mesterséges tó körül – amelyet az olimpia után elbontanak – egy természetes tavi tájat alakítottak ki virágokkal, füvekkel és a mese négylábú hőseivel.
9. akadály „Silber Birch Brush”

A nyírfa a shropshire-i erdőkből származik, és egy hosszú emelkedő után érhető el.
10/11. akadály "Ancient Market Place”

Nem messze ettől az akadálykomplexustól találhatóak meg az ókori piac maradványai, amelyek ihlették az akadály kinézetét. A megközelítése technikás: a lovas választja ki az útvonalat a száraz árkon és az egyenetlen terepen át.
12. akadály The Chess Table”

Egy magas és széles akadály, melynek méretei 1,20 x 2 méter. 
A pad acélmagját fonott fűzfával vonták be.
13. akadály  „East End Barrows”

Az ugrást ívről lovagolják meg a lovasok, ami amúgy nem jelent különösebb kihívást.
Egy igazán pihentetőnek mondható akadály az eddigi pálya után.
14. akadály „The Sundials”

Ezen az ugráson át keresztezik a lovasok Greenwich nyugat-keleti meridiánját.
A napórákra emlékeztető akadály két nagyon keskeny építményből tevődik össze.
15/16. akadály „Tower of London”

Természetesen nem létezhet a tereppálya anélkül, hogy ne örökítsen meg egy londoni épületet. Sue Benson a londoni Tower mellett döntött.
A két magas-széles akadály, a sövény és a fal nehezen lovagolható távolságra helyezkednek el egymástól.
17/18. akadály „Inland Waterways”

A pálya legnehezebb vizes akadálya. A bevezető egy majdnem két méter magas beugrással kezdődik, majd további két akadály következik. A kiugrás kb. egy méter magas és extrém keskeny.
19. akadály „The Playground”

Az ugrást arról a játszótérről nevezték el, amelyen a helyi gyerekek játszhatnak kedvükre.
20. akadály „Royal Greenwich Borough”

Ez az akadály korábban minden nehezebb pálya részét alkotta. A szolid lefelé ugrást egy nagyon keskeny elem követi. Aki túl nagy lendülettel érkezik a dombtetőről, esetleg eltévesztheti a pontos elugrást.
21. akadály „The Altar”

Pihentető ugrás egy emelkedő végén.
22. akadály „The Flower Garden”

Nagyon dekoratív akadályegyüttes, különleges optikával.
23. akadály  „The Cricket Ball Basket”

Ha éppen nincsen olimpia, ezen akadály helyén krikettet játszanak a londoniak. Ezért is díszíti a pad tetejét számos krikettlabda.
24. akadály  „The Rose Garden”

A pálya ezen részére bizonyára már elfáradtak a lovak. Ez a keskeny sarokugrás hosszú távolságot és sok erőt kíván.
25. akadály „The Timeline Clocks"

Technikailag könnyű, de optikailag egy nagyon is érdekes ugrás: minden lovas megtalálja saját országának helyi idejét a működő órák egyikén. Azonban valószínűleg nem lesz idejük az órák olvasgatására…
26. akadály „The Observatory Turn”

A Nappal, egy bolygóval és a Holddal már találkoztunk a tereppálya során, most következzenek a csillagok. Hogy átugorhassák a csillagos sövényt, a lovasoknak egy 180 fokos fordulót kell megtenniük.
27. akadály „Saxon Village"

A két, egymáshoz képest elcsúsztatva elhelyezett angolszász ház képezi a pálya utolsó kihívását. Most már csak irány „haza”...
28. akadály „The Olympic Horses"

Egy utolsó ugrás a patkón át: és kész!

Deák Anette, Olvasztó Dóra, Lovasok.hu
Forrás: Horsetalk.co.nz, St-Georg.de
2012.07.30.