Interjú Benedek Eszterrel


Benedek Eszter, a Lovasok.hu munkatársa, akit Olvasóink a Lónevelde internetes játékunk lovas grafikáinak készítőjeként is ismerhetnek. Jelenleg is megtekinthető Muity Marinkával közös kiállítása, a
"Szelek szárnyán" Székesfehérváron. Legutóbb pedig a Junior Lovas Nemzet készített vele interjút.

Eszter, a nemrégiben kezdődött Dorka történetek illusztrátora 28 éves és a Komárom-Esztergom megyei Táton lakik. Idegenforgalmi Főiskolát végzett, jelenleg a Magyar Termék Nonprofit kft-nél dolgozik. Feladata a hazai termékek tudatos vásárlásának ösztönzése. Lapunkban még csak néhány hónapja illusztrál, rajzai máris nagy sikert arattak olvasóink körében. Közkívánatra bemutatjuk.

Hány évesen kezdtél rajzolni?
Első emlékeim óvodás koromból vannak, vagyis gyerekkorom óta szeretek rajzolni.

A kezdetektől rajzolod a lovakat vagy később választottad ezt a témát?
Mindig is a ló volt a fő témám. Előfordul, hogy mást is festek, de főleg az állatvilág megjelenítése vonz.

Rajzaidon látható, hogy jól ismered a lovakat. Tanulmányoztad anatómiájukat?
A realista ábrázolásmód híve vagyok, fontosnak tartom, hogy amit megfestek, az hűen tükrözze a valóságot, nagyon figyelek az anatómiára, a megfelelő arányok betartására.

Mozgásukat is kitűnően ábrázolod. Te is lovagolsz? Esetleg van saját lovad?
Kilenc éves koromban lovagoltam egy rövid ideig, majd két éve kezdtem el ismét western stílusban lovagolni. Saját lovam nincs, de hetente egyszer igyekszem eljutni a lovardába, a festés mellett ez a másik fő hobbim. Sokat járok lovas rendezvényekre, a lószeretet mellett ez remek alkalmat nyújt a lovak megfigyelésére.

Milyen technikákat alkalmazol? Melyiket szereted legjobban?
Sok technikát használok: akvarell, olaj- és porpasztell, olaj, színes ceruza, sokszor keverem is őket. A hangulatomtól és a kép témájától függ, hogy épp melyiket választom, de a pasztell az egyik nagy kedvenc.

Mi határozza meg a témaválasztást?
Elsősorban a hangulatom, de külső tényezők, aktualitások is befolyásolják. Olyan is előfordul, hogy kihívást érzek egy képben és azért festem meg, hogy bizonyítsak.

Mennyi ideig tart egy-egy rajz elkészítése?
Ez méret- és technikafüggő. Színes ceruzával csak kisebb képeket rajzolok, mert ez a leginkább időigényes technika. Pasztellel gyorsan lehet dolgozni, nagy felületekre lehet felvinni a színeket a krétával, majd a részleteket ceruzával dolgozom ki. Egy kisebb grafika pár óra alatt elkészül, egy összetett háttérrel rendelkező kép egy hét is lehet.
 


Mekkora részt foglal el az életedben a rajzolás? Meghatározó?
A szabadidőm jelentős részét ez tölti ki, amikor csak tehetem és ihletem is van, akkor biztos, hogy ecsetet fogok. Számomra ennél jobb kikapcsolódás nincs.

További terveid?
Számomra a festés hobbi, de mint az élet más területein, ebben az esetben is a tökéletességre
törekszem. Minél többet gyakorlom, annál biztosabb az alkalmazott technika, az ecsetkezelés. Szakirányú végzettségem nincs, magam tanultam a rajzolást.

Néhány éve viszont rendszeresen járok olajfestő kurzusra, ahol a gyakorlat mellett elméleti oktatásban is részesülünk. Rendkívül hasznosnak érzem a foglalkozásokat, mert a technikai és az elmélet egyre alaposabb elsajátítása mellett a jelen kor művészetével, művészeivel és igényeivel is megismerkedhetek, ami által lesz csak igazán kerek a történet.

Néhány éve pályázatokra is készítek képeket és kiállításokat is tartok. Jó érzéssel tölt el, hogy a képek többségét bezsűrizik vagy adott esetben díjazzák is. Remek visszacsatolás, hogy munkáim szakmai szemmel nézve is megállják a helyüket. Külön öröm számomra, hogy a Lovas Nemzet Juniorban is megjelennek a grafikáim, úgy gondolom, hogy ez egy újabb előrelépés. A belső késztetés mellett, ezek a kisebb-nagyobb sikerek sarkallnak arra folyamatosan, hogy fessek, mert így nem csak magamnak, hanem másoknak is örömet szerezhetek.

2011. november 17.
Forrás: Junior Lovas Nemzet 2011/10. szám

Kapcsolódó oldalak: