Országos tájákoztató a lovasutakról

 │ Lovaglóutak Baranyában  │ Országos tájékoztató a lovasutakról 

Kedves Lovasok!

Szeretnénk mindenkit tájékoztatni arról, hogy Baranya megyében mely utakon lovagolhatunk. Úgy gondoljuk, hogy ez nem csak a baranyai lovasok számára lehet érdekes, hiszen egyrészt egy követendő, követhető megoldást sikerült Baranyában találnunk arra, hogy az új erdőtörvény keretei közt is a lehető legtöbb úton lehessen lovagolni, másrészt nem idevalósi lovasok is jöhetnek a környékre túrázni.

Közel két évvel ezelőtt a Mecsekerdő Zrt. megkereste a baranyai lovasokat a lovasutak kijelölésének tervével. Ekkor mi összefogtunk, és elkezdtünk tárgyalni az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy Baranya megye lovasai a lehető legtöbb úton lovagolhassanak a Mecsek és a Zselic erdeiben, illetve a Dráva-parton, és semmiképpen se nélkülünk döntsenek a lovaglóutakról. Azt igyekeztük elérni, hogy egyfajta fordított logikával ne arról beszéljünk, hol szabad lovagolni, hanem arról, hogy hol nem – hiszen így nagyságrendekkel több utat használhatunk, és a beazonosításuk is sokkal könnyebb.

Örömmel értesítelek benneteket arról, hogy munkánk sikerrel járt. Annak ellenére, hogy eleinte minden illetékes csak néhány utat kívánt volna kijelölni (és láttam olyan térképet, amin már be is rajzolták a tervezett utakat), sikerült elérnünk, hogy a legtöbb erdei út lovagolható legyen.

A végeredmény az, hogy a Mecsekben, a Zselicben és a Dráva vidékén az erdei utak 96%-a lovasútnak minősül.

Kérjük, ha Baranyában lovagoltok, figyelmesen olvassátok el az erdei lovaglás szabályait, melyeknek betartását kérünk, vegyétek igen komolyan, továbbá az erdei lovaglás etikai kódexét. Igyekeztünk a megfogalmazást úgy összehozni, hogy könnyen érthető, követhető, ellenőrizhető legyen. További információkat és térképeket a Lovasutak Baranyában facebook oldalon találtok.

A lovasutak kijelölésének folyamata egyrészt azért volt ilyen hosszú, mert számos érintettel és hatósággal kellett egyeztetnünk (Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Mecsekerdő Zrt, Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, természetjárók szövetsége, vadásztársaságok), másrészt azért, mert a kormányváltás mindenhol átszervezésekkel járt. Ezen kívül bevallom, hogy az utak feltüntetése az erdészeti térképszelvényeken szintén nem kevés időt vett igénybe nem volt könnyű az erdészeti térképek és a turistatérképek egyeztetése sem). A végső megoldás a lovasok számára tulajdonképpen térkép nélkül használható. Az egész eljárást most megúsztuk 15.000 forint illetékkel, de később kilométerenként kellett volna 1000 forintot fizetni a lovaglóutak kijelöléséért – ez pedig sok százezres tétel lett volna.

A legfőbb érveink közt szerepelt, hogy a lovasok tulajdonképpen semmiben nem különböznek a gyalogos turistáktól: nem csapnak nagyobb zajt, nem szemetelnek többet, nem hagynak eróziós nyomot, nem térnek le többször az utakról, sőt talán fegyelmezettebbek is sok más erdőjárónál. Ráadásul valamiképpen beazonosíthatóak (istállóhoz kötődnek), Végül a hatóságok és más érintettek belátták, hogy a lovaknak, lovasoknak helyük van az erdőkben, és bizonyos időbeli és területi korlátozással engedélyezték, hogy minden olyan úton, ami gépjárművel is járható, vagy az lenne, lovagolhassunk.  Szerencsére ez a mi környékünkön az utak 96%-át jelenti.

A területi korlátozásokat főleg természetvédelmi szempontok diktálták, illetve a Pécs feletti parkerdőben a sűrű gyalogosforgalom. Úgy gondoljuk, hogy ezeken a területeken amúgy sem, vagy csak ritkán jártak lovasok (a völgyek nagy része járhatatlan is lóval), és valóban szigorúan védett területekről van szó. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy egyedi engedély ezekre a területekre is kérhető, ha valaki például túrát szeretne arra elvezetni. Szintén egyedi engedély szükséges sportrendezvények szervezéséhez, útvonalának engedélyeztetéséhez, az egyébként lovagolható területeken is.

Kicsit már kínosabban érint minket az időbeli korlátozás szarvasbőgés, illetve vadászati idény idején. Sikerként értékeljük, hogy nem egész évben követeleik meg tőlünk, hogy reggel 8 előtt és délután 4 után ne lovagoljunk, hanem csak szeptember-október hónapokban. A november-február hónapokra szóló korlátozás gyakorlatilag a sötétben, szürkületben lovaglást tiltja.

Tudjuk, hogy szeptemberben, munka után még nagyon jókat lehet lovagolni. Ugyanakkor kérjük, hogy a lovasok is értsék meg: a lovaglóutak felett diszponáló erdészeteknek a vadászatból származnak jelentős bevételei, és ezt az időszakot maximálisan ki szeretnék használni. Ha figyelembe vesszük, hogy országos szinten a vadászok el tudták érni, hogy néhány útra szorítsanak minket, akkor kifejezetten eredményként kell tekintenünk arra, hogy Baranyában az év többi szakában gyakorlatilag bármerre és bármikor lovagolhatunk. Gondoljatok arra is, hogy szürkületben a lovast könnyen összetévesztik a vadászok a szarvassal, így a saját biztonságotok is az ilyen szituációk kerülését követeli meg. A fegyelmezett, szabálykövető magatartás már csak azért is fontos, hogy később ne vegyék el egy-két fegyelmezetlen lovas miatt a többi lovastól is a szabad lovaglás lehetőségét.

Hangsúlyozzuk, hogy a lovasutak kijelölése semmiféle plusz karbantartási kötelezettséget nem keletkeztet a Mecsekerdő Zrt oldalán. Az erdei utakat ők ugyanúgy, mint eddig, az erdőgazdálkodás rendjének megfelelően tartják karban, a lovasok igényeinek kielégítése nem feladatuk. Ez azt jelenti, hogy pont úgy zajlik majd az utak karbantartása, mint eddig.

Kérjük, hogy saját biztonságunk érdekében is, de annak érdekében is, hogy ez az országban egyedülállóan előnyös helyzet, hogy ingyen használhatunk ennyi utat, fennmaradjon, tartsuk be a szabályokat.

A megkötött kompromisszum példaértékű, reméljük, hogy más erdőkezelőkkel, más országrészeken is alkalmazni tudják majd ezt a mintát. Az most már a baranyai lovasokon múlik, hogy élni is tudunk-e a kapott jogokkal, illetve a környékbeli kisebb erdőtulajdonosokkal is tudunk-e hasonló megállapodást kötni. Ugyanakkor reméljük, hogy hosszú távon a törvényi szabályozás megváltoztatását is el lehet majd érni, hiszen nem mindenhol sikerülhet ilyen megegyezésre jutni az erdőkezelőkkel. Ezen a téren is mindenképpen igyekszünk megtenni minden tőlünk telhetőt.

Keresseteket engem és további információkat,
illetve a korlátozásokat tartalmazó turistatérképet
a Lovasutak Baranyában facebook oldalon is.

Kellemes erdei lovaglásokat
kíván Nektek: Varga Kata

Kapcsolódó cikk: Baranyában az erdei utak 90%-a lovasút. Hogyan csináltuk? >>


Fotó:
Gergely Anikó
(
Távlovas verseny Orfűn)

Szerző:
Dr. Varga Katalin
+36 30 957-1654
vargakata123@gmail.com