Prix de Amerique, avagy az ügetősök olimpiája, 2007

Mindenki álmodozik, hiszen álmok és vágyak nélkül nem lenne semmi, ami hajtana bennünket a szürke hétköznapokban. Egy lottó öttős, egy világbajnoki érem, és sorolhatnám a végtelenségig a listát, mert mindenki másra vágyik. Így van ez az ügetősökkel. Biztos minden hajtó érezte már magát egy pillanatra Franciaországban a vincennes-i pályán, ahol közel 40.000 ember előtt győztesként halad át Prix d’ Amerique-en.

Hogy miért álmodozik minden valamire való szakember erről a versenyről? Szerintem elég, ha azt mondom, hogy a verseny összdíjazása 1 millió euró, amiből a győztes 500 ezer eurót tehet zsebre. Ez 200 ezer euróval több mint a magyar ügetősök egész éves díjkerete. De a pénz nem minden. Aki itt nyer, az örökké halhatatlan lesz, nevét egy egész világ ismerni fogja, még száz év múlva is. Fényképe, élet története másnap az összes valamire való napi lap címoldalán fog visszaköszöni. Ha az illető francia, és ezt még tetőzi azzal, hogy francia lovat hajtott, akkor nemzeti hős lesz, és csinálhat bármit is ez a címe nem fog megkopni.

 

Ezt a versenyt, minden évben január utolsó vasárnapján rendezik. Na persze, nem indulhat rajta akárki. A verseny előtt négy felvezető futam van, a 4 B, azaz a Prix d’ Bretagne, Prix d’ Borbonnais, Prix d’ Bourgogne, Prix d’ Belgique. Aki itt a legtöbb pontot gyűjti, az már biztos résztvevője lehet a futamnak. Természetesen, aki elég életnyereménnyel rendelkezik még, az is felkerül az indulók listájára. Pont ezért nagyon ritka a verseny történetében, hogy a futamnak fiatal győztese van. Idén viszont megdőlt minden papírforma. Bár már a felvezető versenyeken láthattuk, hogy a nagy klasszisok nincsenek kirobbanó formában. Sőt a tavaly előtti győztes Jag de Bellouet, aki tulajdonképpen tavaly is megnyerte ezt a futamot, csak tiltott szer használatért utólag diszkvalifikálva lett a futamból, hathónapos kihagyás után, csak a Prix d’ Amerique előtt egy héttel lépett ismét pályára. Jag egyébként egy kivételes képességű ló, és annak ellenére, hogy az Elitloppeten aratott győzelmét is elvették tőle, ugyancsak tiltott szer használatáért a franciák nemzeti hősként szeretik és tisztelik. És erre két botlása ellenére rászolgált, hiszen életnyereménye meghaladta az egy milliárd forintot, és 2006-ban megnyerte az európai körversenyt is.

Szóval sokáig úgy tűnt, hogy a franciák sztárját hiányolnunk kell az Amerikai Nagydíjról.
De térjünk vissza a felvezető versenyekre. Az első verseny a Prix de Bretagne november közepén került megrendezésre. A táv 2850 méter volt, a jobb lovak 25 méter előnyt adtak, a még kevesebb pénzt keresett társaiknak. A 20 fős mezőnyben nincs könnyű dolguk a sokat próbált harcosoknak, mert helyzetük nem túl reménykeltő. Általában élről nyerik ezt a versenyt, így volt ez most is. Keed Tivoli nyerte a futamot, aki lőtte már bámulatos formában, sorra nyerte a versenyeket, így győzelme nem volt bomba meglepetés. A következő versenyre három hetet kellett várni. Itt a svéd Super Light újra megrázta magát, és megismételve tavalyi eredményét, újra kicsikart magából egy győzelmet. A feltételek azonosak voltak az előző előfutaméval. És itt már meg kell említenem Ladakh Jiel nevét, aki itt második lett, az előző futamban pedig harmadik. A harmadik előfutam csak 2100 méteres volt, itt a 2004-es Prix d’Amerique nyerője Kesaco Phedo győzedelmeskedett, ezzel a nagyfutam első számú esélyesévé lépett elő, aki egyébként a verseny rekordját is tartja 1.12.3-as idejével.
A tavalyi Elitloppett hivatalos nyerőjének, Conny Nobellnek nem sikerült a nagy bravúr, a befutóra érve erősen fáradt, ezért csak az ötödik hely jutott neki. Az utolsó felvonásban Niky volt a legjobb, aki a második díjban is jeleskedett már, és Jadakh Jiel hosszútávra ismét ott volt.

És elérkezett a várva várt nagy nap. A pálya lelátója zsúfolásig megtelt, ami közel 40 ezer embert jelent. Természetesen a szervezők ezt nem bízták a véletlenre, egy jól megszervezett marketing munkálat állt ennek hátterében most is. Reklámfilm, plakátok tömege, ami minden metró állomáson látható, most is megtette a hatását. A versenynapon pedig egy aprólékosan megszervezett program várta a nézőket. A Díj 18 hajtóját régi típusú chevroleteken vonultatták fel a nagyérdemű előtt, de mint minden évben most is volt kosztümös felvonulás. A parádén pedig egy amerikai zászlóba öltöztetett ló vezette fel a 18 indulót.

A 18 ló, mintha nem is a legnagyobb versenyről lett volna szó, higgadtan fordultak ki a helyükről, a 18-as számú Jag, elegendő helyet hagyva társainak fordult ki starthelyéről, mégsem jöhetett el elsőre a start. Sajnos a legnagyobbak hamar elvéreztek, pillanat alatt nyilvánvalóvá vált, hogy Jag még nem állt készen erre a versenyre, Mara sem volt még a toppon, Conny Nobell-nek pedig még szoknia kell a franciák 18 fős mezőnyét, és hosszú távját. Jardy, Kesaco Pheo és Super Light mindent megtettek a győzelem érdekében, de ez kevés volt most, mert Offshore Dream úgy sétált el mellettük a befutóban, mintha ott sem lettek volna. Az ötéves mén háromévesen már mutatkozott korosztályos versenyekben, és most kinőve csikós alürjeit, úgy hagyta maga mögött a legnagyobbat, hogy az embernek olyan érzése támadt, lehet, hogy ideje nyugdíjba menniük? Mindenestre Kool du Caux, aki szintén jó évadot zárt, megmentette a klasszisok becsületét, de a harmadik helyen célba érő Kazire de Guez már nagyon távol volt a nyerőtől.
Offshore Dream új versenyrekordban nyerte a verseny, így neve még ismertebbé vált.
Szóval új csillag született, aki vagy tovább fog tündökölni, vagy hullócsillagként eltűnik az éjszakában. Majd meglátjuk, hiszen februárban itt a Prix d’ Paris és a Prix d’ France.

Hely   Ló név                 Kor.    Táv                                 Hajtó                Idő

1       Offshore Dream    M5      2700                              P. Levesque      1'12''0

2       Kool du Caux       M9      2700                              F. Nivard           1'12''3

3       Kazire de Guez    M9      2700                              J-M. Bazire       1'12''7

4       Kesaco Phedo     M9      2700                              M. Lenoir          1'12''8

5       Jardy                  M10    2700                              C. Bigeon         1'12''9

6       Super Light          M9      2700                              J. Westholm     1'13''2

7       Ludo de Castelle  M8      2700                              P. Vercruysse   1'13''4

8       Java Darche         F10     2700                              T. Duvaldestin   1'13''5

9       Ladakh Jiel          M8      2700                              J. Verbeeck      1'13''6

Hajdu Bíborka