Egy nap két világrekord Lexingtonban

Egy nap alatt kétszer futottak világrekordot Lexingtonban. Jelenleg a világ két leggyorsabb ügetőlova Giant Diablo és Donato Hanover. Donato Hanover idei fantasztikus teljesítményéhez még hozzátartozik, hogy ez évben még nem talált legyőzőre.

A hétéves svéd kanca, Giant Diablo mindenidők leggyorsabb mérföldjét futotta Johan Untersteiner-rel a lexingtoni pályán az Amerikai Egyesült Államokban. A fiatal, mindössze 23 éves Johan Untersteiner Kentucky-ból utazott Lexington-ba, hogy Roger Walmann idomításában álló Supergill ivadékot hajtsa. A mezőny nagyon előkelő volt, hiszen itt volt Corleone Kosmos és Vivid Photo is. A svéd kanca azonban megállíthatatlan volt. Több hosszal hagyta maga mögött az USA két sztárját. A győztes ideje pedig 1.08.5, világrekord! Egy tizeddel döntötte meg Tom Ridge három évvel ezelőtt felállított 1.08.6-os világrekordját, amit a World Trotting Derbyben futott.
 
Donato Hanover a szupersztár harsogták a címlapok október 8-én.
Donato Hanover könnyedén nyerte a 115. Kentuck Futurity versenyt október 7-én, ahol a hároméves ügetőlovak mérték össze az erejüket. A futam két előfutamból, majd a döntőből állt. Az első két futam legjobb öt helyezettje vehetett részt a végső megmérettetésben.

Donato Hanover Ron Pierce-szel már az első heatben ellenállhatatlanok voltak. Az egy mérföldes versenyben könnyedén győzedelmeskedtek 1.09.1-ben. Mögötte Arch Madness ért célba Brian Sears-sel, 1.09.5-ös idővel, majd Pampered Princess nagy küzdelemben megszerezte a harmadik díjat Please Poppy-tól és Photo Maxx-tól.
A verseny második részében John Campbell és Flirtin Man voltak a legjobbak, de itt elég volt az 1.09.9-es idő is a győzelemhez, amivel az előző futamban még a legjobb ötbe sem lehetett bejutni.

A döntőben ez az idő már csak az utolsó helyre volt elég. Donato Hanover beállította Giant Diablo pár futammal ezelőtt futott világrekordját, az 1.08.5-öt amivel magabiztosan nyerhette a háromévesek nagy versenyét. A második Arch Mandess lett ismét 1.08.7-es idővel, majd Green Day ért célba Andy Miller-rel 1.09-ben.

Hajdu Bíborka