Lázár Vilmos

Lázár Vilmos:  „A jövő évi világbajnokságra készülök.”

Szilvásváradon Lázár Vilmos teljesen új összeállítású fogatával fölényesen nyerte a kettes fogathajtók összetett versenyét. Vilmos az év elején azt nyilatkozta, hogy ebben az évben nem fog versenyezni, most mégis starthoz állt Szilvásváradon.

Miért döntött úgy, hogy elindul a versenyen?
Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy nagyon hiányzott már a versenyzés és a 2008-as év úgymond jubileumi év a számomra, hiszen 25 évvel ezelőtt kezdtem el versenyezni. Aztán jövőre Magyarországon kettes fogathajtó világbajnokságot rendeznek, így én, mint a világbajnoki cím védője, szeretnék elindulni a versenyen. Ezért úgy döntöttem, hogy itt Szilvásváradon kipróbálom új lovaimat.

A tavalyi VB-t nyerő fogatomból  Mithos  befejezte hosszú és eredményes pályafutását, Nápolyt csak kölcsön kaptam a VB-re. Valter pedig az idén öcsém, Zoli fogatában szerepel és készülnek a Hollandiai Világbajnokságra. Új fogatomban egy saját tenyésztésű lovunk, Figaró kapott helyet, ő most nyolc éves, de már nagyon rutinos lónak számít. Eddig Zoli négyes fogatában versenyzett és már a két évvel ezelőtti Aachen-i VB-n is részt vett.

A másik lovam Charlie, szintén Zoli fogatában versenyzett, ő maratonon nagyszerűen tud teljesíteni. Fogatom harmadik tagja, szintén egy fiatal hét éves lipicai pej herélt, őt Koppánynak hívják, a Fábiánsebestyéni Hajtó Derby után vásároltuk meg Farkas Lászlótól. Koppány egy nagyszerű mozgású ló, elképzeléseim szerint őrá díj-és  akadályhajtásban számítok. Itt Szilvásváradon  Figaró volt a párja és megnyertem velük a díjhajtást, úgy hogy az első versenyükön 40 pont alatt tudtak teljesíteni a nem éppen ideális sáros talajon.

Ezzel a három lóval szeretne elindulni a világbajnokságon?
Ezt még korai lenne eldönteni, de kétségtelen, hogy lovaim teljesítménye nagyon bíztató. Amennyiben ha szükség lenne rá, akkor Zoli fogatának lovaiból is válogathatok.

Idén még elindul valamelyik versenyen?
Igen, szeptember végén az Izsáki OB-n starthoz fogok állni lovaimmal, ezt a versenyt is a fogatépítésre szánom. Örülnék, ha még az idén összeállna az a fogat, amivel  jövőre sikeresen feltudnám venni a versenyt a  világbajnokságon.

Szerző: Tóth István
Frissítve: 2023.02.09.
Fotó: Canva

Tóth István további cikkei >>

Hozzászólások