A lovassportban használt leggyakoribb lófajták

Magyarországon régi hagyománya van a lóversenyeknek. Az első futamot 195 évvel ezelőtt rendezték Budapesten. Azóta ez a sportág hatalmas változásokon és fejlődésen ment keresztül, ma is nagyon népszerű. A sportág hosszú története során a fogadóirodák is szép forgalmat bonyolítottak lóversenyfogadásokkal. Ha ez felkeltette az érdeklődését, a bestbettingsites.com oldalon megtekintheti a legjobb magyarországi fogadási oldalak listáját.

A leggyakoribb versenyfajták Magyarországon

Hazánkban a lóversenyzésnek két fő ága van: az ügető és a galopp. Mindkét változatra másféle lófajták alkalmasabbak. Az ügetés a lovak legtermészetesebb mozgásformája. Ügetéskor az állat átlós lábai dolgoznak együtt, a mozgás pedig kétütemű, egyszerre hallhatjuk a jobb elülső és bal hátsó, valamint a bal elülső és jobb hátsó paták dobbanását. A galopp vagy versenyvágta során négy dobbanás hallható, ilyenkor az egyszerre lendülő lábpár egymáshoz képest egy kisebb szünettel ér földet.

Ügető lófajták

A legjobb ügető lófajták közé tartozik a francia, az Orlov, az orosz, az amerikai és más fajták. A francia ügető lovakat a 19. században tenyésztették ki Normandiában, miután a helyi nagyméretű lovakat arab, telivér és norfolki fajtákkal keresztezték. A fajtát 1922-ben ismerték el hivatalosan. A francia ügetőlovak nagyok és széles testűek, de későn érnek be, csak 4-5 éves korukban kezdik őket tesztelni. Magasságuk 160-170 centiméter, többféle színben előfordulnak, élősúlyuk 500-650 kilogramm.

Az Orlov-típus megalapítása az orosz Alekszej Orlov gróf nevéhez fűződik, aki olyan lovakat szeretett volna kitenyészteni, amelyek hosszú távon is nagy teljesítményre képesek. Ennek céljából a 18. század második felében arab telivéreket vásárolt, amelyeket helyi, valamint német, holland és dán fajtákkal keresztezett. A szelekció során csak a legjobb egyedek maradtak meg. A fajta gyorsaságát angol telivérek bevonásával javította. Jelenleg Oroszországban 12, Ukrajnában három tenyészfarm létezik, összesen 800 kancával. A szabályok szerint, ha egy faj kancáinak száma kevesebb, mint 1000, az a faj veszélyeztetettnek minősül.

Az orosz ügető lovakat Oroszországban tenyésztették ki, az Orlovok amerikai ügető fajtával történt keresztezésével. A mai orosz ügetőlovak és a húsz évvel ezelőtti egyedek között viszonylag kevés közös vonás fedezhető fel. Agilitásukat tekintve valamivel jobbak, mint az Orlov lovak, mert korábban beérnek. Marmagasságuk 154-165 centiméter.

Az amerikai ügető ló a keleti partról származik, 1,6 kilométert képes 1,55 perc alatt megtenni. Angol elnevezése a Standardbred, amit 1879-ben kapott, amikor a törzskönyvezés feltétele a standard idő teljesítése volt. Ez egy szívós, kitartó, hosszúéletű és jó ellenállású fajta. Az ügetőversenyeken kívül a fogathajtásban és a távhajtásban is használják.

Galopp lófajták

A leghíresebb galopp lófajták az angol és arab telivér, a shagya-arab és a kisbéri félvér.

Az angol telivér az egyik legismertebb lófajta a világon, amely gyorsaságával és temperamentumával emelkedik ki. Angliában mintegy 18.600 kancát regisztráltak, világszerte a számuk megközelíti az egymilliót. Magyarországon nagyjából 800 kanca van és 400 versenyző egyed.

Az arab telivér ötezer éve létező fajta, amely Egyiptomból, illetve az Arab-félszigetről származik. Az emberiség története során az egyik legnemesebb fajtának számít. Az arabok eredetileg hadászati célokra használták őket, belőlük származik az angol telivér is.
Ma kizárólag az a ló nevezhető telivérnek, amelyet az 1967-ben létrejött Arablótenyésztők Világszövetsége (WAHO) törzskönyvezett.

A shagya-arab őshonos magyar fajta, amelyet az Országgyűlés 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított. Ez a fajta a bábolnai és a radautzi ménesek által tenyésztett arab lófajta továbbfejlesztett változata. Leggyakrabban szürke, sárga, pej és fekete színben fordulnak elő. Marmagassága 155-160 centiméter, szelíd, tanulékony és könnyen kezelhető.

A kisbéri félvér is a magyar őshonos lófajták közé tartozik, ezek a lovak a lovassport minden ágában eredményesen használhatók. Leginkább az angol telivérekhez hasonlíthatjuk őket, elegáns megjelenésű, munkára is alkalmas lófajta. A kancák marmagassága 163-169 centiméter, leggyakrabban sárga, pej, szürke és fekete színben fordulnak elő.

A lovassport egy izgalmas versenysport, ajánlani tudjuk a száguldás és az izgalmak szerelmeseinek. Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésedet, olvasd el a rugólábú magyar lovakról szóló cikkünket is.

2022.02.23.
Írta: Bazoom Kft.
Kép forrása: Canva.com
Frissítve: 2022.09.11.

Hozzászólások