Ezek a legnépszerűbb campobet lovassportok

Nekünk, magyaroknak a lovassportok mindig is különleges helyet foglaltak el a
szívünkben. Ebben nemcsak régi lovas örökségünk játszik nagy szerepet, hanem
ezen sportágak egyedisége is, ahogy a ló és lovasa sokszor évek munkája során
szokik össze és képez egy kétszemélyes csapatot. A külső szemlélő számára ez
gyakran úgy tűnhet, mintha egymás gondolatait is értenék. Cikkünkben
bemutatjuk az egyes lovas sportágakat és egyedi sajátosságaikat. Ha érdeklődsz az
aktuális lovassportesemények iránt, a Lovasok.hu-n is naprakész lehetsz, azonban részletes
információkért és a versenyzőkkel kapcsolatos friss hírekért érdemes olyan
oldalakat is követni, mint a campobet.

A lovassportok története

A napjainkban ismert lovassportok 1921-ben, a Fédération Equestre Internationale (FEI) megalakulásával jöttek létre. Elődeik persze már korábban is jelen voltak, mivel hagyományuk a lovaskatonák és lovaik kiképzéséből származik, akik évszázadokig játszottak meghatározó szerepet a hadviselésben. Ezeknek a lovaknak különösen fontos volt, hogy még a legstresszesebb helyzetben, a csata hevében is pontosan követni tudják lovasuk utasításait, akár egyetlen szó nélkül.

A fegyelem és bizalom valódi játéka volt ez, hiszen akár mindkettejük élete múlhatott egy jól vagy rosszul végrehajtott parancson. Idővel a lótenyésztés értékmérőjévé is váltak az olyan tulajdonságok, mint a ló engedelmessége, munkakedve és idomíthatósága az ügyessége és fizikai teljesítménye mellett.

Már az ókorból is találhatunk feljegyzéseket lovas játékokról, amelyeket óriási
érdeklődés övezett és egész városokat, sőt országokat sikerült megmozgatniuk. Ezek persze egészen másként néztek ki, mint napjainkban.

A legnépszerűbbek a fogathajtó versenyek voltak, amelyekre olyan óriási arénák épültek, mint például a római Circus Maximus. A fogathajtás ma is a kedvelt lovassportok közé tartozik. Ám a régi időkkel szemben, amikor csupán a lovak gyorsasága volt mérvadó, mára ügyességük is meghatározóvá vált, hiszen különféle akadálypályákon kell teljesíteniük.

Melyek a legnépszerűbb campobet lovassportok?

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI), melynek tagjaihoz 1927-ben csatlakozott Magyarország is a Magyar Lovassport Egyesületek Országos Szövetségével, jelenleg hét lovassport szakágat ismer el. Ezek a díjlovaglás, díjugratás, lovastusa, fogathajtás, lovastorna, távlovaglás, western reining. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend továbbá a lovasíjászat is, melyre külön kitérünk lentebb. Versenyekkel kapcsolatos aktualitásokról sportmagazinok, vagy internetes sport fórumok olvasásával tájékozódhatunk.

Díjlovaglás

Ahogy a legtöbb lovassport, úgy ez is a harcászatból eredeztethető. A lovak felkészítésében fontos szerepet kap alkatuk, mozgásuk, képességeik harmonikus fejlesztése, melynek köszönhetően izomzatuk lazává, mozgásuk lendületessé válik. Ezen kívül megnő érzékenységük és figyelmességük, ami következtében külső szemlélőnek szinte úgy tűnhet, mintha ló és lovasa eggyé váltak volna.

Díjugratás

A díjugratás során a ló engedelmessége és ügyessége mellett nagy hangsúlyt kap a lovas tudása is. Maximálisan ismernie kell lova képességeit, minden rezdülését, és megfelelően korrigálnia saját és lova mozgását a következő ugrás előtt. Az Olimpiai játékokon látott párosok általában több éve dolgoznak, gyakorolnak együtt, hiszen elég egyetlen rossz mozdulat ahhoz, hogy ló és lovasa is végzetesen megsérüljön.

Lovastusa

A lovassportok közül talán ez jelenti a legnagyobb kihívást. A versenyzők egy háromnapos esemény keretében díjlovaglás, terepverseny és díjugratás során mérhetik össze tudásukat. A tusa második napján tartott terepverseny ezek közül a leginkább megterhelő, amely során egy több kilométer hosszú sövényekből, farönkökből és árkokból álló pályán kell átküzdeniük magukat a lovasoknak.

Fogathajtás

A fogathajtásnak Magyaroroszágon is nagy hagyománya van. A résztvevők három versenyszámban indulhatnak: díjhajtásban, ahol a lovak engedelmességét, hajlékonyságát vizsgálják, maratonhajtásban, ahol iram és távolság alapján megszabott alapidőre kell pályát végrehajtani a versenyzőknek, továbbá akadályhajtásban, ahol fogatokra szabott akadálypályán kell teljesíteniük a célt.

Lovasíjászat

A lovas nomád népek között különös hagyománya van a lovas íjászatnak. Egyelőre nem tartozik az olimpiai sportágak közé, de Magyarországon már indult kezdeményezés ebben az ügyben. Habár Kassai Lajosnak köszönhetően az egész világon elterjedt sportól beszélhetünk, magas szinten egyelőre csak Magyarországon és Erdélyben foglalkoznak vele. A versenyzőknek egy 90 méter hosszú pályán végig vágtatva kell célba lőni íj és nyíl segítségével. Ez különösen a lovas ügyességét teszi próbára, aki eközben csupán a lábaival tudja irányítani lovát, miközben magas sebességgel igyekszik célba találni az előre, oldalra és hátrafelé található célpontokba.

Western reining

Különösen amerikai területen népszerű a sport, ahol a lovakat még mindig használják szarvasmarha terelésre. Mivel a lovasnak többek között olyan feladatokat is végre kell hajtania lóháton, mint a marha terelése vagy lasszóval történő elfogása, ezért a western lovaglás egészen eltérő stílusú az angoltól. A lovak irányításában kisebb szerepet játszik a kantár és a szár, melyek súlya inkább segítségnek, mintsem kapcsolatnak számít a ló szájával.

Magyarország kiemelkedő eredményei a lovassportban

A magyarok rendszeresen képviseltetik magukat európai és világviszonylatban a legnevesebb versenyeken. Különösen fogathajtásban büszkélkedhetünk kiemelkedő eredményekkel. Többszörös világbajnoki aranyérmesünk például Lázár Vilmos, Lázár Zoltán és Nyúl Zoltán kettesfogathajtásban, illetve több ezüst éremmel büszkélkedhet négyesfogathajtásban Bárdos György, Juhász László és Bozsik József is. Európa- bajnokságon pedig díjlovaglásban és Western lovaglásban is értünk el szép eredményeket. Bronzérmeseink ezekben a kategóriákban Dallos Gyula és Kastély Attila.

A lóversenyek és a sportfogadás világa

Mióta léteznek lóversenyek, azóta nemcsak a sportolók és a nézők, hanem a fogadások iránt kifejezetten érdeklődők is szívesen követik figyelemmel a különböző lovas sportágakat. Magyarországon a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. rendelkezik versenyszervezési és fogadási lehetőségeket biztosító joggal. Azonban az online campobet kaszinók és bukmékerek által már szinte az összes sporteseményre lehet fogadni. Ennek köszönhetően akár a brazil vagy éppen az argentin ügetőversenyekre is fogadhatunk, mindezt otthonunk kényelméből. Habár a lóversenyekre való fogadás az elmúlt időszakban már nem feltétlenül olyan népszerű, mint a labdarúgó események vagy a tenisz, azonban még mindig rengeteg fogadási lehetőség áll rendelkezésre a játszani vágyóknak. Ehhez pedig csak az kell, hogy valamennyire ismerjük az erőviszonyokat és az esélyeket, és a fogadás máris egy remek szórakozási lehetőséget nyújthat.

Reméljük, cikkünk segített jobban átlátni és megérteni a lovassportok világát, habár a teljes felhozatalnak csupán a legfelső rétegét érintettük. Ha szeretnél jobban belelátni a lovas versenyek részleteibe és megismerni a lovak és lovasaik közötti érzékeny dinamikát, érdemes rendszeresen figyelemmel követni az eseményeket, hiszen ez egy egészen új hobbivá vagy kedvenc sportágaddá válhat!

2021.11.22
Szöveg: Tobias Nagel, https://impulsq.de/en/
Képek: Pixabay

Hozzászólások