Világbajnok díjló 1000 forintért?

Világbajnok díjló 1000 forintért?

Szemfülesen az online lóvásárlással!

Az internetes hirdetési portálokon könnyen olyan hirdetésre bukkanhatsz, amelyeknek közük sincs a valósághoz. Előfordul, hogy a csalók olyan lovakat kínálnak eladásra, amelyek egyáltalán nem eladók, vagy akár nem is léteznek. Különösen az ingyenes hirdetési oldalakon gyakoriak a hasonló  átverések. Sajnos a legtöbb ilyen hirdetés nem felismerhető első pillantásra, éppen ezért körültekintőnek kell lenned, ha lovat szeretnél vásárolni.

A csalók mindenhol ott vannak, legyen bár szó ingatlanok, járművek, vagy épp lovak eladásáról. Felhasználóként pedig azt is tudnod kell, hogy egyetlen hirdetési portálnak sincs lehetősége arra, hogy minden egyes hirdetés valóságtartalmáról megbizonyosodjon, ezért fontos a Te körültekintésed. Segítünk, mire ügyelj, ha eladó lovas hirdetéseket böngészel a neten.

A fotó

Egy kép többet mond ezer szónál – tartja a mondás. Alaposan nézd meg a kiszemelt ló fotóját. Profi? Lélegzetelállító? Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Mintha egy képeskönyvből ollózták volna ki? Lehet, hogy pont ez a helyzet. A hirdetők mindig igyekeznek a lehető legjobb, legelőnyösebb fotót feltölteni lovukról, de legtöbbjük nem profi képeket használ. A csalók viszont előszeretettel „vesznek kölcsön” fotókat a tenyésztő szervezetek honlapjairól, közösségi oldalakról, vagy képmegosztó portálokról.

Tipp: Ha arra gyanakszol, hogy a hirdetésben szereplő fotó csupán illusztráció, mentsd el a számítógépedre, majd húzd be a Google képkeresőjébe. A találati listából egyértelműen kiderül, hogy az interneten még mely oldalakon szerepel az adott kép.


A Google képkeresője megmutatja, hogy az interneten még mely oldalakon szerepel az adott kép

A sztori

Mindenképpen gyanús, ha egy hirdetés rossz magyarsággal, vagy láthatóan Google Fordítóval készült, ahogy az is, ha magyar nyelvű megkeresésedre angol nyelvű válasz érkezik. Gyakori figyelemelterelés, hogy az eladó egy kérdéssort küld, hogy az érdeklődő válaszai alapján képet kaphasson arról, hogy a jövőbeli gazdi mennyire jól viseli majd lova gondját.

Már maga az eladás oka is fontos lehet, ezért erre mindenképp érdemes rákérdezni. A csalók gyakran egy váratlan szomorú történéssel (például egy családtag betegségével, vagy épp halálával), vagy az életükben bekövetkezett jelentős változással (pl. külföldi tanulmányok) indokolják meg, hogy egy kifogástalan egészségnek örvendő, általában drága lovat miért szeretnének sürgősen áron alul eladni.


Mindenképpen gyanús, ha egy hirdetés rossz magyarsággal, vagy láthatóan Google Fordítóval készült

Csak racionálisan!

Nagyon ügyelj arra, hogy az érzelmeket félretéve mindig racionálisan állj hozzá a lóvásárláshoz. Ahhoz, hogy egyáltalán komolyabban elgondolkodj a vásárláson, a következőket kell tudnod:

  • a kiszemelt ló egészségi állapota és képzettségi szintje

  • tartási hely: Az eladásra kínált ló tartási helye fontosabb, mint gondolnád. Ha az a hirdetésben megadott helységtől távol esik, vagy a ló esetleg külföldön található, az mindenképpen gyanakvásra ad okot. Amennyiben a kiszemelt ló külföldön található, többször kérj aktuális képeket, esetleg videót a szükséges dokumentumokkal egyetemben. A kétes hirdetőkkel szemben a komoly szándékú eladók minden esetben eleget tesznek az ilyen kéréseknek.

  • a ló rendelkezik-e lóútlevéllel, ki a jelenlegi tulajdonosa: Ne feledd, hogy az elektronikusan küldött dokumentumok nagyon könnyen hamisíthatók.

Folytass egy kis magánnyomozást és nézz utána a hirdetőnek is: nézd meg további hirdetéseit, látogasd meg a weblapját, keress rá a nevére az interneten, faggasd ki ismerőseidet. Egy kis körültekintéssel néhány perc alatt kiderítheted, hogy komoly szándékú eladóval, vagy csalóval van dolgod.

Összegezve: nagyon fontos, hogy mindig szerezd be a szükséges információkat, bízz a megérzéseidben és ne félj visszalépni vásárlási szándékodtól, ha kétségeid támadnak. Ha mindent rendben találtál, akkor állsz készen arra, hogy személyesen is megtekintsd, és akár ki is próbáld a kiválasztott lovat.

Mi itt a Lovasok.hu szerkesztőségében hat éve minden rendelkezésünkre álló eszközzel azon dolgozunk, hogy szolgáltatásainak színvonala mellett az oldalon megjelenő eladó lóállomány minőségét is folyamatosan emeljük. Eredményeink magukért beszélnek: a Lovasok.hu segítségével az elmúlt másfél évben 4.800 ló talált gazdára – több mint 1,5 milliárd forint értékben. Büszkék vagyunk rá, hogy az immár hat idegen nyelven is elérhető eladó lovas portálunkon meghirdetett lovak 10%-ára külföldről érkezett vevő.

Célunk, hogy 2013-ban tovább növeljük a Lovasok.hu oldalon keresztül eladott lovak számát, ennek érdekében a képes hirdetések megjelenítéséért – a kép nélkül való ingyenes hirdetési lehetőség megtartása mellett – 2013. január 22-től jelképes hirdetési díjat kérünk.  

Az újításnak köszönhetően érezhetően letisztult a hirdetői piac, kevesebb a "védő áron" meghirdetett ló, eltűntek a valótlan hirdetések, csökkent a verseny, nőtt a vásárlói bizalom.

2013.07.24. Horosz Enikő, Lovasok.hu
Frissítve: 2015.09.04

Hozzászólások