Lovas diplomát szeretnél? Irány Mosonmagyaróvár!

Csak a név változott

2016. január 1-től a közel kétszáz éves mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar kivált a Nyugat-magyarországi Egyetemből és a Széchenyi István Egyetem szervezetébe olvadt be. Az ezzel járó változásokról dr. Pongrácz László lovas szakirány-felelős adott tájékoztatást.

Dr. Pongrácz László: Mindenekelőtt hangsúlyozni szeretném, hogy az említett változás csupán adminisztratív jellegű, gyakorlatilag a nevünket érinti. Az elméleti oktatás továbbra is ugyanazokban a történelmi épületekben folyik, amelyeket a hallgatóink, illetve – a különféle nyitott rendezvények, legutóbb például Török György nagysikerű előadása kapcsán – a környékbeli lovasok már jól ismernek.

Mi a helyzet a gyakorlati helyszínekkel?

Dr. Pongrácz László: Ami a gyakorlati képzést illeti, az elmúlt évek munkájának eredményeként több jó hírrel is szolgálhatok. Amellett, hogy a környék számos lovas szolgáltatójával igyekszünk ilyen szempontból is kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot fenntartani. Nagyon fontos előrelépésnek tartom, hogy a Kar állatkísérleti telepén – a DANILÓ Sportegyesület jóvoltából – immáron patások is találhatóak. A hallgatók így a kollégium hátsó kapuján kisétálva rögtön a lovak között találhatják magukat. A telepen egyébként folyamatosan zajlanak a bővítési-fejlesztési munkálatok, így terveink szerint hamarosan olyan körülményeket tudunk biztosítani, mely méltó a hagyományokhoz és napjaink elvárásainak is messzemenően eleget tesz.

Milyen lóhoz köthető kutatások zajlanak a mosonmagyaróvári karon, melyekbe a hallgatók bekapcsolódhatnak?

Dr. Pongrácz László: Számos tudományterületet művelő kolléga fogad lovas érdeklődésű hallgatót, amelynek eredményeként minden évben szép számmal születnek szakdolgozatok, diplomamunkák, illetve Tudományos Diákköri Dolgozatok. Ezek a munkák – az adott szak sajátosságainak megfelelően – széles témaválasztékot mutatnak, így a tenyésztés és tartás-takarmányozás aktuális kérdései mellett az élettani-etológiai és szaporodásbiológiai, vagy éppen a gazdasági és idegenforgalmi-vidékfejlesztési jellegű vizsgálatok is egyre gyakoribbak. Ebben természetesen nagy segítséget jelent, hogy számos szervezet kiváló szakemberével működünk együtt. Jelentős lóállománya okán stratégiai partnerünk például a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, de a jövőre nézve ígéretesnek tűnik többek között a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetséggel tervezett közös munka is.

Milyen szinteken kínálnak lehetőséget a hallgatóknak az ismeretszerzésre?

Dr. Pongrácz László: Az érdeklődők középiskolai tanulmányaikat követően részt vehetnek az ún. alapképzésben (Állattenyésztő mérnök BSc), majd megfelelő tanulmányi eredmény esetén a mesterképzés (MSc) keretei között folytathatják tanulmányaikat, különféle szakokon. Ha ez is kiemelkedően sikerült, akkor a doktori képzés ad lehetőséget a folytatásra. Emellett a Felsőoktatási Szakképzés keretében – egyébként szintén több szakon – lehetőség van a korábban „ménesgazda” néven ismert képzésben történő részvételre.

6 képünk van a Széchenyi István Egyetem lovas képzéséről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Hogyan illeszkednek ezek a szakok a győri székhelyű Széchenyi István Egyetem profiljába?

Dr. Pongrácz László: Első látásra talán nem igazán, de egyébként meglepően jól. Ugyanis a győri – elsősorban, de ma már nem kizárólagosan műszaki irányultságú – kollégákkal folytatott egyeztetések eredményeként több olyan területet is sikerült találni, amely közösen hatékonyabban vagy éppen sokoldalúbban vizsgálható. Szóval az új egyetem keretei között új és bővülő lehetőségeket látunk, azaz optimistán tekintünk a jövőbe. Bízunk benne, hogy a hallgatóink is kedvezően ítélik majd meg a változásokat!

2016.02.09. Dr. Pongrácz László, Mek.sze.hu,Mtk.nyme.hu

Hozzászólások