Elsősegély lovaknak gyógynövényekkel: farkasalma, levendula, az aloe vera

Marton Zsófia lófitoterapeuta cikksorozatának előző részéből megtudhattad, hogyan használd az illóolajokat, ha lovadnak gyors segítségre van szüksége. Ma a farkasalma, a levendula és az aloe vera indul harcba a sebgyógyítás frontján. Tarts velük, és lovad garantáltan meg fogja hálálni a gondoskodást!

Lókupec trükk nagy felületű sebre

Egyszer egy nagyon csúnya sérülés kezelését láttam a saját szememmel, és nem akartam elhinni! A lókupec újonnan szerzett lova vadul reagált a körülötte hangoskodó, rohangáló gyerekekre, és elszakítva kötelét, kitört az istállóból. Az udvaron rengeteg ócskavasat tároltak, ahova a ló bevágtázott. A szörnyű jelenetet a ló sokkos állapota és súlyos sérülése követte. Az állat szügyén több helyen, nyakának alsó részén és egyik első lábán gyakorlatilag nem maradt bőr, egyszerűen leszakadt. Rengeteg vér, iszonyatos fájdalmak és a lónak esélytelenség a gyógyulásra: így foglalható össze a helyzet. 

A kupec elment egy itatóvödörrel az udvar mögé, az erdőszélre, és hamarosan visszatért az igen erősen mérgező farkasalma ágaival, leveleivel és virágaival.  Forrásban lévő vizet öntöttek a növényre, kb. 10 percig állni hagyták, a növényeket kiszedték a léből, és az addigra langyosra hűlt főzettel pedig lelocsolta a kupec a véres húsfelületet. A ló annyira sokkos volt (velem együtt), hogy meg sem moccant.

A vérzés nagyon hamar elállt, tény, hogy néhány centiméteresnél mélyebb vágott vagy szúrt seb nem volt a lovon (amennyire azt látni lehetett), és artériát sem ért sérülés.

Ezután a legyek jelentették még nagy problémát a sebgyógyulás szempontjából. Frissen tépett csalánt kis halomba rakva meggyújtottak a ló közelében, és ezzel a rendkívül kellemetlen füsttel igyekeztek távol tartani a legyeket – meglehetősen sikeresen. 

A baktériumölő és sebtisztító farkasalma

Két-három hét múlva kíváncsiságból elkocsikáztam a színhelyre, és kérdezősködésemre nem szívesen, de beengedtek. A seb eléggé csúnyán gyógyult, de szemmel láthatóan a tisztulási folyamatok már véget értek, zajlott a hámosodás, és a ló viszonylag jól volt. Sétában kissé sántított, enyhe érintésre nem mutatott fájdalmat. Az biztos, hogy a seb csúnyán gyógyult meg (vadhússal), de a ló végül is nem vérzett el, és nem fertőződött el a seb a baleset után. 

Régen a lovak nyeregtől feltört sebeire farkasalma leveleket tettek, vagy a növény gyökeréből készült porral hintették be. Nagy és mély sebekre is használható, mert baktériumölő és sebtisztító hatású. A sebre, annak lemosását követően a nyers levelet ráteheted, vagy a szárított levél porával beszórhatod a sebet, vagy főzetével lemoshatod.

Marsipolyra levendula

Egy, már menthetetlennek tűnő marsipolyos iskolalónak javasoltam hígítatlanul a mély, már a gerincet érintő sebbe levendula illóolajat cseppenteni, helyesebben locsolni. 6 nap alatt jelentősen javult a seb, 3 hét után – szivaccsal- újra nyergelni lehetett. Előtte több, mint fél évig kínlódtak a sebbel. 

Hámosítás és szőrnövesztés aloe vera-val

Egy ideges vérmérsékletű ló kitört bokszából. Az angolboksz ajtajának csak az alsó része volt becsukva, így ugrás közben a ló martájéka és a mögötte fekvő terület a felső ajtófélfán ledörzsölődött: hosszú csíkban lejött a bőr- enyhe vérzéssel. Ezüst kolloidos sebfertőtlenítést követően aloe vera géllel kezeltük, és 4 nap múlva már látszottak az újra növő szőrszálkezdemények.

Az aloe vera a sejtregenerációban segít sokat: a növény levágott leveléből kinyomott nyálkát lehet a kitisztított sebre tenni. Az azonnal képződő filmszerű réteg még nem a hámszövet, annak több idő kell, de alkalmas arra, hogy a légybeköpés és felülfertőződés ellen védje a sebet. Alatta pedig gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatásával gyorsítja a növény a gyógyulást.

Cserépben akármelyik lovardában jól mutat a növény, nem igényel sok törődést, és bármikor letéphetsz a levélből egy darabot.

2014.07.03. Marton Zsófia, állat-fitoterápia szakértő

Hozzászólások