Jelentős tulajdonságok és érzelmi állapot a lóval való érintkezés javításához

Napjainkban a hagyományos lóversenyek adta izgalmat a kanapénkon ülve is átérezhetjük a fogadóirodák által kínált brazil, chilei vagy akár argentin versenyekre fogadva, csakúgy mint a legjobb kaszinó által nyújtott szórakoztató élményt is. Természetesen a lovak tartása nemcsak a versenyeztetében merül ki. Az emberek a lovakat évezredekkel ezelőtt háziasították és azóta is különféle célokra tartják: sportolási tevékenységek végzésére, társaságként vagy haszonállatként. Fontos, hogy képesek legyünk felismerni a megfelelő kommunikációt a lovakkal, de emellett a negatív érzelmi állapotok viselkedési mutatóit is, mivel ennek elmulasztása negatívan befolyásolja a lovakkal végzett munkát. A lovak képesek olvasni az emberekről például a testszagunk, a testtartásunk, az arckifejezéseink és a hangrepertoárunk alapján, ezek mindegyike befolyásolja a ló rólunk alkotott értelmezését. Noha nehéz igazán tudni, hogyan gondolkodik és érez egy ló, a finom viselkedési jelekre való odafigyelés betekintést nyújthat abba, hogy a lovak mit részesítenek előnyben, ha kapcsolatba lépnek velünk. Mivel ezek az ismereteink folyamatosan gyarapodnak, ezért fontos, hogy azok, akik lovakkal sportolnak, társasági életet folytatnak, vagy haszonállatként tartják, nyitottak legyenek a fejlődő és változó módszerekre, amelyek pozitív élményt nyújtanak a ló számára.

Különleges képességek birtokában

Hihetetlen intelligenciára vall, hogy a lovak képesek emlékezni a korábbi tapasztalatokra is, amikor emberekkel dolgoznak. A lovak alkalmazkodóképessége kiváló, naponta több óra mozgásra van igényük. Társas lény ezért igénye van a kapcsolatteremtésre: másik ló vagy állat hiányában az emberekhez való ragaszkodás jellemzi. A lovak szeretete áthatja az emberi kultúrát, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy számos felmérésben a résztvevők határozottan egyetértettek abban, hogy a lovak képesek érzelmi állapotokat átélni, beleértve a félelmet, fájdalmat, unalmat, frusztrációt, depressziót, szomorúságot, féltékenységet, haragot, boldogságot és szerelmet. A ló megérzi a hozzá közel állót: hangosan üdvözöli, ijesztő helyzetben bízik benne, nehézségek esetén gondoskodik róla és fizikailag is megérinti. Kiváló a hosszú távú memóriájuk, hiszen bárhonnan könnyen hazatalálnak. Rendelkeznek színlátással, viszont nagy szemeikkel közel sem látnak olyan jól, mint mi emberek. Ha szemből közelítjük meg őket, a lovak holtterében leszünk.

Küldött jelek

Ha egy ló kényelmetlenül érzi magát, finom jeleket küld: farok suhintással, testének megrázásával, feszült, nyitott szájtartással társítva. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket jeleket, akkor figyelemfelkeltően kezd el viselkedni pl.: rúgás első vagy hátsó lábbal, harapás. Ezért is tartják úgy az a legbiztonságosabb pozíció, ha a ló válla mellé állunk. A lovak arckifejezése is nagyon árulkodó; fülek-, száj- és az orrlyukak állása mellett a nyak íveltsége, vagy a farok viselkedése is nagyon beszédes. A ló előre hegyezi fülét és nyugodtságát szuszogással fejezi ki, viszont ha horkant biztosan tele van feszültséggel. Támadni fog, ha hátracsapja a fülét és előrenyújtja az állát. Bár nem túl hangos állatok, ha kell használják a hangjukat: a nyerítéstől a visításig számos módon kifejezhetik magukat.

A kapcsolatteremtés módjának fontossága

A tisztelet és a bizalom a jó kapcsolat elengedhetetlen része, minden az érintkezés minőségétől függ. Soha nem szabad erőltetni az érintést, mindig hűségesen, lágyan és nyugodtan kell megteremteni a kapcsolatot, mint ahogy egy szülő bánik a kisgyermekével. Nagyon fontos, hogy következetesen viselkedjünk az állattal, törekedjünk arra, hogy mindig ugyanúgy jelezzük mit szeretnénk. Öleléssel és simogatással köszönhetjük meg nekik, hogy mennyi szeretetet kapunk tőlük. Fontos, hogy a megfelelő jeleket add a lovadnak attól a pillanattól kezdve, amikor felszállsz a nyeregbe, érdemes ellenőrizni a helyes kéztartást. Bátorítsd a lovadat, maradj vele végig egyensúlyban, hiszen szívverésük elárulja, ha túl stresszesek. Kerülni kell a közelükben a durva bánásmódot még a nevelés ideje alatt is, hiszen bőrérzékenysége nagyon szenzitív, az érintés képes nyomot hagyni az emlékezetében. A hangos kiabálást is érdemes kerülni a közelükben, hiszen a zajokat sokkal erősebben hallják. Mindig keltsük fel a ló figyelmét oldalról közelítsük meg nyugodt hangon szólítsuk meg, bizonyosodjuk meg róla, hogy észrevett minket. Nagyon fontos szerepe van a ló tanításában a dicséretnek, de persze ha valami rosszat csinál azt is szóvá kell tenned.

2021.12.22.
Frissítve: 2022.08.16.
Kép forrása: Canva

Hozzászólások