Tombor Mónika: Gombóc paci a lovaglásról

Egy könyv a lovaglásról, de egy kicsit más…a ló oldaláról megközelített oktatás. Gombóc, egy kedves és jól képzett póni vezeti be a lovaglás alaprejtelmeibe az olvasót és magyarázza el a ló és lovas közötti harmóniát. Tudatos lovaglásra nevel, ahol a ló és a lovas egyenlő, a lovaglás öröme mindkét fél kellemes érzésein és kölcsönös megértésén alapszik.

Mit jelent lovagolni? Lépés, ügetés, vágta és mozgásközben ügyesen a ló hátán maradni?! Ennél sokkal több! A lovaglás egy párbeszéd ló és lovas között, egy folyamatos kommunikáció. Egy olyan nyelv, amelyet minden ló ismer, és azonosan reagál rá. A lovaglás nyelvének ismerete kellemessé, élvezetessé teszi a loval való közös „játékot” – mozgást. Valóban nem egyszerű másnak ismeretlen érzéseket körülírni és elmagyarázni, de talán még ennél is nehezebb mindezt megérteni.


A Gombóc paci a lovaglásról c. könyv a Bioenergetic kiadótól rendelhető meg >>

Edzői munkám során számtalanszor tapasztaltam, hogy a lovasoknak – akár gyerek, akár felnőtt – a lovaglás szakkifejezéseinek megértése gondot okoz, így a szakkönyvek magyarázatainak értelmezése is nehézségekben ütközik. Ezek a gondolatok és a megoldásra váró problémák ösztönöztek arra, hogy megszülessen egy könyv, ami részletesen és érhetően magyarázza el a lovaglás alapjait, egy kicsit másképpen, mint az eddigi szakkönyvek.

Gombóc, egy kedves és jól képzett póni vezeti be a lovaglás alaprejtelmeibe az olvasót és magyarázza el a ló és lovas közötti harmóniát, ügyelve arra, hogy szavai érthetőek legyenek minden korosztály számára, a 6 évestől akár a 100 évesig. Hiszen egy kezdő 7 éves lovas ugyanazt tanulja, mint aki 40 éves korában szánja el magát a lovaglásra. Az ok-okozati magyarázatoknak és a példáknak köszönhetően a gyerekek és felnőttek egyaránt könnyen megértik az akár bonyolultnak tűnő kifejezéseket, összefüggéseket is. A könyv stílusa egyértelműen sugallja, hogy a lovaglás egy játék, szórakozás, melyben a legfőbb társunk és tanító mesterünk a ló.

Az ismerkedést, Gombóc a lovak rövid történetével kezdi, majd a bokszba invitálja leendő lovasát. Részletesen bemutatja testrészeit, szokásait és a lovakra jellemző érzékeléseket, melyek az emberétől eltérnek. A barátkozás az ápolással folytatódik, ahol a kölcsönös egymásra figyelés és a lovas gondoskodása kezdődik.

A ló és a lovas felszerelésének áttekintése és a nyergelés után belépünk a lovardába: Gombóc beszélget lovasával, arra kéri, hogy előbb ismerje és érezze meg a ló mozgását. A lovast érzései vezetik el a helyes mozgáskövetéshez és testtartáshoz, amelyből a ló és a lovas közötti egyensúly kialakul. A lovas egyensúlyban tartja magát és követi a ló mozgását.

Az önálló lovaglás hozzátartoznak a megfelelő segítségek és jelzéseket. Gombóc elmondja, hogy a segítségek és a jelzések számára mit jelentenek, milyen érzéseket keltenek benne, valamint hogy hogyan reagál a különböző jelekre. Megtanítja a lovasnak, hogy az ő „válaszai”, mozgása, jelzései mit jelenthetnek a lovasnak. A segítségek és jelzések ismeretében a különböző lovardai alakzatokat tanít, a gyakorlatokat részletesen, lépésről lépésre magyarázza el, miközben a felmerülő problémákra is megoldást ad.

Az idomítóskála ismerete, a lovardai alakzatok, a jármódok fokozása, rövidítése változatossá teszik az edzéseket és növelik a ló és a lovas szellemi és fizikai állapotát, felkészültségét. A közös mozgás és érzések eggyé kovácsolja a párost, mert egy nyelven beszélnek, megértik egymást. Tudatos lovaglásra nevel, ahol a ló és a lovas egyenlő, a lovaglás öröme mindkét fél kellemes érzésein és kölcsönös megértésén alapszik.

Gombóc paci mindenkihez szól, sok segítséget ad gyermeknek, felnőttnek, kezdő vagy haladó lovasnak egyaránt. A lovas önbizalma saját lovastudásából gyarapszik!

„Gyakorolj és tanulj. Megszerzett tudásod öröme ad jó és kellemes élményt, élvezetet. Járj nyitott szemmel és szívvel négylábú barátaid között. Meglátod, a köztük töltött idő sokszorosan megtérül. Ugyanannyi jót kapsz vissza, mint amennyit adtál. Türelemmel, szorgalommal és kitartással nagyon sok mindent elérhetsz. Hidd el nekem, vittem már a hátamon egypár kétlábút….(Gombóc paci)”


ISBN: 9789632911915
Terjedelem: 244 oldal
Kötészet: Puhatáblás, ragasztókötött
Szín: Színes
Méret: B/5

Kiadó: Bioenergetic Kft.
Cím: 1132 Budapest, Váci út 34. IV. emelet. 2.
Tel.: (1) 394 2682; (1) 391 0120
Web: bioenergetic.hu
E-mail: megrendeles@bioenergetic.hu
Tovább a könyv hivatalos oldalára >>

2014.06.03.
Bioenergetic Kiadó

Hozzászólások