keresés a lovardák között

Minden lónak jár egy útlevél
A lóútlevél megléte 6 hónaposnál idősebb ló és lóféle számára kötelező - ennek ellenére még mindig sok patás él illegalitásban. A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége most lóazonosítási kampányt hirdet, a lótartók jelentős kedvezményekkel válthatnak ki útlevelet azonosító okmánnyal nem rendelkező lovaik számára.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének közleménye:

"A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége az állategészségügyi intézkedések támogatása, illetve a lótartók fokozott igényének kiszolgálása érdekében országos azonosító kampányt hirdet. A lóazonosítás során a lótenyésztési felügyelők megjelölik a lovakat, szamarakat, és elindítják a lóútlevél igénylését, majd ezzel egy időben az állatorvos elvégzi az FKV vizsgálathoz szükséges vérvételt. Azon lótartók jelentkezését is várjuk, akiknek jelölt, de útlevéllel nem rendelkező lovuk van, mert esetükben is szükséges a helyszíni lóazonosítás, hiszen e nélkül nem kaphatnak útlevelet. 

A lóútlevél kiváltása 2005 óta minden lófélére kötelező, ugyanakkor az ország területén még mindig jelentős számban fordul elő jelöletlen, illetve lóútlevéllel nem rendelkező ló és szamár. Ez az okmány szolgál az egyed azonosítására, forgalomképességének és állategészségügyi státuszának igazolására, illetve ezen túlmenően a mellékletét képező betétlappal igazolható a tulajdonjog

A lóútlevéllel való ellátottságnak most különösen nagy aktualitása van, hiszen 2016. január 1-től azok a fedeztetési jegyzőkönyvvel ellátott lófélék, amelyeket egy éves korukig nem látnak el útlevéllel, nem kerülhetnek vágási célú értékesítésre, illetve a fertőző kevésvérűség miatt fokozott állategészségügyi ellenőrzés van folyamatban több körzetben is. A szűrővizsgálatok meglétének lóútlevélben történő dokumentálása, illetve a vizsgálat során az egyedek azonosíthatósága jogszabályi előírás.

A lóazonosítás során felmerülő MLOSZ felé térítendő bruttó költségek

Ismeretlen származású csikó, ló jelölése és azonosítása
+ transzponder
15.000 Ft
1.500 Ft
Ismeretlen származású jelöletlen kanca és fedeztetési jeggyel rendelkező csikójának együttes jelölése és azonosítása
+ transzponder (2 db)
 
15.000 Ft
3.000 Ft
Helyszíni lóazonosítás korábban jelölt lovak részére
 
  • Lóazonosító lap kiállítása
10.000 Ft
  • Meglévő csikóbélyegzési jegyzőkönyv ellenőrzése lóútlevél igényléséhez a nem tenyésztő számára
5.000 Ft
  • Meglévő csikóbélyegzési jegyzőkönyvellenőrzése lóútlevél igényléséhez a tenyésztő számára

2.500 Ft

Kiszállás
- legalább öt ló egy helyen történő felvezetése esetén
- egyedi megrendelés
- körjárat 
- soron kívüli kiszállás
 
 0 Ft
9.000 Ft
3.000 Ft
21.000 Ft

Ezúton szeretnénk felhívni a lótartók figyelmét, hogy az egy helyre összevezetett lovak nem csak a lótenyésztési felügyelő és az állatorvos munkáját könnyíti meg, de minden olyan helyen, ahol legalább öt lovat felvezetnek, nem számítunk fel kiszállási díjat. Az összevezetések megszervezésében számítunk az önkormányzatok és állatorvosok együttműködésére is. 

Kérjük, keressék a megyei lótenyésztési felügyelőket a lóazonosítás és lóútlevél megrendelése kapcsán."

2015.07.07. Forrás: Magyar Lótenyésztők Országos SzövetségeCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés