keresés a lovardák között

Elhunyt Aperianov Zakariás, Imperiál trénere
Hosszú, türelemmel viselt betegség után 2015. február 18-án délután elhunyt minden idők legeredményesebb magyar galopp idomárja, a magyar lóversenysport legendás alakja, Aperianov Zakariás. 

1939-ben került a pályára, első versenyét 1941-ben lovagolta. Fiatalon lett tréner és országosan ismert és elismert szakember.

1961 őszén került istállójába a 20. század legismertebb és legjobb magyar lova, Imperiál. A csodálatos telivér az ő kezében vált Európa-klasszissá. 1963-ban az „aranyszőrű táltos” Osztrák és Magyar Derbyt nyert. A Derby siker pályafutása során tizenhétszer adatott meg számára, mely világraszóló eredmény az egyetemes galoppsport történetében. Idomári pályafutását 56 dolgos év után, 2009-ben fejezte be.

Életműve, munka és hazaszeretete mindannyiunk számára példaértékű. Halálával egy sikerekben gazdag és dicsőséges korszak zárult le.

Ég veled Pubi Bácsi, emlékedet megőrizzük és ápolni fogjuk!

Aperianov Zakariás, Imperiál trénere

Névjegy:

 • Született: Csillaghegy 1927. február 8.
 • Szakterülete: galoppsport
 • Legjelentősebb eredményei: tizenhétszeres Derby győztes és tizenötszörös champion tréner

A lóversenyszerető suszter, id. Aperianov Zakariás megfogadta, ha fia születik, akkor zsokét fog belőle nevelni. Óhaja meghallgatásra talált és két lány gyermeke után 1927. február 8-án megszületett fia, Zakariás.

A fiatal fiút, - akit édesanyja Pubinak szólított - 1939. augusztus 10-én lovásztanulónak adták gróf Pejacsevich János alagi idomító telepére. Ma már hihetetlennek tűnik, de akkor lovászfiúnak lenni egy versenyistállónál komoly kitüntetésnek számított. Az akkori előírások szerint két év tanulóidő után lovagolhatott csak lovászfiúként versenyben. A kis Pubi 1941-ben gróf Erdődy Rudolf Daru nevű lován debütált a pesti gyepen, majd az első győzelmért 1943-ban Caracalla nyergében aratta.

A tehetséges lovas tanuló pályáját kettétörte a front és a versenyek is leálltak. A telivérek nyugatra mentése közben, társaival orosz fogságba esett. A háború után versenysúlyát egyre nehezebben tudta hozni, utolérte a zsokék legveszedelmesebb ellenfele. Elnehezedett és 1952-ben befejezte a lovaglást.

A lóversenysport államosítását követően 1953. januárjában idomári engedélyt kapott, amivel egy világraszóló életpálya kezdődött el. Az idomárság egy izgalmas, versenylázzal teli, erőt és kitartást kívánó szakma. A színes dressz helyett a távcső és a stopper lett a legfontosabb munkaeszköze, de a kezében még évekig lüktet a lovaglás ritmusa. Kezdő trénerként 12 lóval kezdett el dolgozni, első idomári győzelmét 1953. júliusában aratta Gazember a lovas tanuló Farkas Tiborral. 

Az első klasszis lova Balkán volt, majd jött Bakony és Direktor. A LÓ, azaz Imperiál ezután érkezett. Gyakorlatilag pályakezdőként, csupán 34 évesen megütötte vele a főnyereményt.

1961 őszén került yearlingként az istállójába a 20. század legismertebb és legjobb magyar telivére. A nagyrámájú, térölelő galoppú, négy láb kesely, hókás Imperiál sikereinek köszönhetően elvitte a magyar telivértenyésztés jó hírét Nyugat-Európán keresztül egészen az Egyesült Államokig.

Az „Aranyszőrű táltos”, ahogy Pubi bácsi hívja 1960 február 14-én született Rádoki József vezette Kisbéri ménesben. A kiváló Imi és az olasz import kanca Hurry fia másfélévesen nem kellett az öreg trénereknek csóka szeme és sok fehér jegye miatt. Ez volt a fiatal Aperianov szerencséje, így hozzá került a méncsikó.

A Mester és a yearling a tréningek során egymásra talált. Kétévesen hétszer (4 hazai és 3 külföldi verseny) futott és győzött. Háromévesen tízszer (4 hazai és 6 külföldi verseny) állították starthoz, mérlege hat győzelem, két második helyezés és kettő helyezetlen futás. Négyévesen nyolc versenyben indult (3 hazai és 5 külföldi) hétszer győzött és egyszer futott helyezetlenül. Pályafutása huszonöt versenyéből hússzor győzött és kétszer volt második. Veretlenségét hároméves koráig a Fürstenberg Rennening őrizte, míg itthon minden versenyét megnyerte. Nyert Osztrák és Magyar Derbyt, ennek ellenére pályafutása legnagyobb eredménye az öreg lovak között elért második helyezés volt az angol Espresso mögött a Baden-Badeni Nagydíj 2400 méterén. Imperiál 1963 novemberében első magyarként Amerikában versenyzett a világ legjobbjai ellen a 100.000 díjazású Wasington D.C.-ben ahol formát futva a hetedik lett.

Imperiál csodálatos eredményei egész pályafutását végigkísérte, de nem csak az övét, hanem a teljes hazai galopp ágazatét. A hókás sárga nem csak a több tízezer rajongó, hanem a nagypolitika figyelmét is kivívta. Sikerei legalizálták és elfogadottá tették a kommunizmus évtizedeiben az úri passziónak tartott sportot és hosszú időre megalapozta népszerűségét.               

Imperiál elismerést és tisztelet hozott a számára, ami a későbbi őszi csikóválasztásoknál komoly előnyt jelentett. Tudását, érzékét, szemét és legendás formaidőzítését a Derby győzelmeinek száma igazolja. Imperiál után még 15 Derby győztest vezethetett vissza, amivel abszolút világelső

 • 1963 Imperiál (Gelics Mihály, Németh Ferenc) (Oszrák és Magyar Derby)
 • 1965 Regény (Németh Ferenc)
 • 1972 Immer (Hertelendy Géza)
 • 1974 Ijász (Alafi László)
 • 1975 Sky (Alafi László)
 • 1977 Bilbao (Hertelendy Géza)
 • 1979 Gázsi (Vas József)
 • 1982 Királyhágó (Vas József)
 • 1983 Betét (Bíró József)
 • 1984 Aszbeszt (Gálitzky Attila)
 • 1986 Try Star (Vas József)
 • 1987 Torockó (Vas József)
 • 1989 Tabán (Varga Zoltán)
 • 1992 Alfonz (Jean Pierre Lopez)
 • 1993 Finavon (Dragan Ilic)
 • 1998 Menedzser (Bodnár Lajos) 

Klasszisai közül ki kell emelni a „Hármas Korona” nyerő Bilbao-t, a 16 hosszas Derby nyerő Try Start, és a rendszerváltás utáni első magántenyészetben született Derby győztest, Kovács Mihály Alfonzát. 

A Derby sikerei mellett olyan rekordok fűződnek a nevéhez, amit nagyon nehéz, vagy lehetetlen lesz megdönteni. Ő nyerte a legtöbb nagydíjat és ő vezeti a hazai idomárok örök ranglistáját is. Emellett volt olyan versenynap, mikor öt lovat indított és mind az öt idomítottja győzött.  

Idomári pályafutását 2009-ben 56 év után fejezte be, ami szintén rekord.

2015.02.18. Forrás: Kincsempark.hu, Krebs AndrásCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés