keresés a lovardák között
Főoldal   »   Irodalmi Lovak   »   Lovas viccek

A lótartók 10 fajtája - Te melyik vagy?
Minden istállóban megtalálhatók és 10 tipikus fajtába, vagy azok kombinációiba besorolhatók. Ők a lótartók. Lehet, hogy Te is találkoztál már egy-két fajtájukkal. Tegyük persze hozzá, hogy bármilyen hasonlóság valós személyekkel csakis a véletlen műve!

1. A mindentudó

Akkor is megmondja a véleményét, ha nem kérdezted. Egyszerűen nem tudja megállni. Olyasmiket mond, hogy "igazán nem akarok beleszólni, de a lovad azért bakolt, mert a heveder túl laza volt és a belső ülőcsontodat is jobban terhelted, mint kellett volna. Egyébként a zabla lötyög a ló szájában. A lovad pedig teljesen depressziós, mert még nem csináltad meg vele a csatlakozást. A múltkor is azért ijedt meg, amikor közvetlen közelről rádudált az az elrobogó kamion, mert nem fogad el téged vezetőjének.” És ha egyszer elkezdi mondani, egy fél napig biztosan nem szabadulsz.

2. Az állatmentő:

30 különböző korú, színű, méretű és fajtájú lova van. Emellett még egy tucat birkája, néhány kecskéje, malacai, néhány baromfi, és persze kutyák és macskák mindenfelé. Titkon fél a lovaitól, ezért nem lovagolja őket, eladni viszont nem meri, nehogy rossz kezekbe kerüljenek. 

3. A botcsinálta állatorvos

Töménytelen mennyiségű internetes oldalt, lovas magazint és szakkönyvet elolvasott már a lovak egészségügyi problémáiról és elsőként diagnosztizálja a lovarda valamennyi lovának vélt és valós betegségét. Ha a lovadnak csüdsömöre van, felvilágosít, hogy igazából havivakság, amit a kemény víz, a túl sok lucerna és a patkolókovácsod okozott. Állatorvost is tud ajánlani - az ország túlvégéből. 

4. Az otthoni lótartó:

Lovait otthon tartja a hátsó kertben. A karám egyik oldala maga a kerítés, a másik fele bálamadzagból készült és a garázs szolgál istállóul. Trágyázni csak alkalmanként szokott, ha a szomszédok már nagyon panaszkodnak. 

5. A természetes

Szívből vallja, hogy a zabla, kantár, nyereg, patkó, pálca és sarkantyú használata kegyetlenség, sőt egyenesen állatkínzás. Ha a fenti felszerelések bármelyike szóba kerül egy beszélgetésben, azonnal a barbár, durva, és kínzás szavakat kezdi használni. Szerencsére a lovaglás nem állatkínzás, így bátran űzheti – persze csak akkor, ha a lovának is épp kedve van egy kis testmozgáshoz.

6. A biztonságos

A biztonság minden előtt - vallja és eszerint is éli az életét. Meg van győződve arról, hogy minden lovas sérülés oka csak az lehet, hogy a lovas elfelejtett kobakot és védőmellényt felvenni. Még a törött lábujjak és az izomhúzódások elkerülésében is nagy szerepük van - ezt tudományos tényekkel alátámasztva ki is tudja fejteni. Természetesen lova sem maradhat védtelen. Mivel buborékfóliába nem csomagolhatja, megvásárol minden védelmi célú lófelszerelést - és használja is. Mindet egyszerre. Pataharang, ín- és bokavédő, fényvisszaverő csíkok és takaró, törhetetlen kengyel, extra strapabíró szárak, vészhívó, amin lova vészhelyzet esetén önállóan képes tárcsázni a 112 segélyhívó számot.

7. A csóró

Inkább a padon, vagy a kocsijában alszik, kenyéren és vízen él, a patamosóban fürdik, de a lova nem szenvedhet hiányt semmiben. Neki a legjobb jár mindenből: a legjobb takarmány, a legjobb edző, a legjobb istálló, a legjobb állatorvos és a legjobb patkolókovács

8. A spórolós

Sportot űz a spórolásból. Maga készíti és javítja minden ló- és lovasfelszerelését, bálamadzagból szinte bármit el tud készíteni: kötőféket, kantárt, hevedert, szénahálót, istrángot, hajtószárat, ostort és légysallangot. Önjelölt kovács. Igaz, hogy minden lovát sikerült már legalább egyszer lesántítania, de sok pénzt spórolt a patkolókovácson. Ha szökőévben egyszer megvesz egy tubus féreghajtót, azt is elosztja három ló között, mert még mindig jobb, mint a semmi. Sötétedés után rendszerint elviszi a lovait a közeli golfpályára, vagy a szomszéd kaszálójára legelni, hogy spóroljon a takarmánnyal.

9. A mániákus versenyző

Igazán a versenyeken érzi elemében magát. Szinte ragyog a pályán, rámosolyog minden bíróra. Ha valami fatális véletlen folytán egy hétvégén nem nyer legalább egy kék szalagot, súlyos depresszióba esik. Semmi másra nem vágyik, mint töménytelen mennyiségű kék szalagra. Időnként felül valamelyik iskolalóra és kimegy terepre, hogy kicsit lazíthasson, de azt soha nem kockáztatná meg, hogy az ő több milliós kincse egy felreppenő verébtől megrémülve megugorjon és megsérüljön odakinn. Ő különben is túl jó ahhoz, hogy a terepen lötyögjön.

10. A kakukktojás

Házas-, vagy élettárs. Amint észrevette, hogy a élete párjának fontossági listáján egy 165 cm marmagasságú, 550 kilós hatalmas állat elbitorolta tőle az elsőséget, úgy határoz, hogy visszahódításának legjobb módja a közös hobbi. Mindenhova hűségesen követi élete párját és annak lovait, és tényleg próbálja a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. Ennek ellenére több éves lovas múlt után sem tudja, mi a különbség az ín- és a bokavédő között, hogy az átlóváltást eszik-e vagy isszák. Miért is nézné otthon a kényelmes fotelből a tévéműsort, ha egy kalandos tereplovaglás közben össze is törheti magát? Bár sosem merné kimondani, fogalma sincs, hogy élete párja miért nem tart inkább aranyhalakat.

Elő az öniróniával és írd meg, hogy Te melyik típusba tartozol! smiley

2015.01.28. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Horse CollaborativeCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés