keresés a lovardák között

Mit tegyek, ha túlsúlyos a lovam?
A lovak, csakúgy mint az emberek, ha több táplálékhoz jutnak mint ami szükséges, akkor túltápláltak lesznek, ami őket is hajlamossá teszi az elhízásra. Az elhízás komoly megbetegedéseket okozhat, melyeket azonban könnyen megelőzhetsz, ha megfogadod Möhöly Christa, Equimins termékfelelős tanácsait.

Ha a lovak kondícióját egy 1-9 terjedő skálán határozzuk meg, ahol az 1 a kórosan alultáplált, a 9 a kórosan elhízott, a normál kondíció az 5. A normál kondíció alatt azt értjük, amikor a ló háta egyenes, nincs beesve, a válla és nyaka finoman, arányosan illeszkedik a testhez és a bordák tapinthatóak, de nem látszanak ki, fara kerek.

A lovaknak evolúciós fejlődésük során legelő állatként nagy területeket kellett bejárniuk, hatalmas területű, de mérsékelt vagy gyenge minőségű legelőkön táplálkoztak. A mai modern lótartási gyakorlatban a legelés már kerítések és - hacsak nem ridegtartásról beszélünk - időbeni korlátok közé is szorított tevékenység. A lovaknak semmilyen távolságot nem kell megtenniük a táplálékszerzéshez, tehát ez a tevékenység részükről nem igényel energiát.

A legtöbb lótartó azt hiszi, hogy a lovak jólétéhez mindenképp szükség van szemes takarmány etetésére is. Ha ehhez még korlátozott vagy alacsony fizikai aktivitás is párosul, a ló jó úton halad az elhízás felé.  Egy ló esetében a heti 1-2 edzés és szabadidős lovaglás jellemzően csak könnyű munkának felel meg, közepes terhelés alatt vannak a munkában, edzés alatt és aktívan versenyző díjlovak és díjugrató lovak, kemény munkában a military, táv- és galopplovak.

Az elhízás alapvető okai, ha a szükségesnél jóval magasabb a kalóriabevitel, illetve ha a túl sok vagy nem megfelelő típusú takarmány fogyasztása kevés mozgással párosul. Régen a munkalovak számára a szálas takarmányok fogyasztása nem biztosította a munkavégzéshez szükséges és elegendő energiát, ezért szükséges volt szemes takarmány etetése is. Manapság a munka- és sportlovak esetében természetesen szükség van a szemes takarmány vagy lótáp általi energiára is a szálas takarmányok mellett, de a legtöbb szabadidő vagy kedvtelésből tartott ló energiaszükségletét megfelelő módon fedezi a jó minőségű szálas takarmány és koncentrált vitamin kiegészítő.

Sok tulajdonos azt gondolja, hogy „egy kis túlsúly” nem árt a lónak. A legnagyobb nehézség annak meghatározása, hogy mi a „kicsi” és hogy az vajon mennyire egészséges vagy egészségtelen a ló számára. Természetesen testzsírra szükség van, de a túlzott mennyiség a vázizomzat sérüléseit okozhatja, felgyorsítja az ízületi gyulladások kialakulását és rontja a ló teljesítményét. Ezeken túl megterheli az ízületeket, csökkent reprodukciós képességet is eredményez. Az elhízás a lovak esetében is komoly terhet jelent a szív-és érrendszerre, valamint a légzőrendszerre is. A túlsúlyos lovak hajlamosabbak a patairhagyulladásra is a nem megfelelő glükóz anyagcsere miatt. Sajnos a kóros túlsúly bizonyos anyagcsere betegségek tünete is lehet, mint pl. az inzulin rezisztencia és a Cushing kór.

A lovak emésztése koruk előrehaladtával amúgy is lassul, tehát fontos hogy idősödő lovad táplálására még több figyelmet fordíts az anyagcsere problémák és emésztőrendszeri betegségek megelőzése szempontjából is.

Lótulajdonosként fontos szereped van abban, hogy elkerüld lovad elhízását. Fontos a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend és fizikai aktivitás. A ló testsúlyát csökkenteni sok időbe telik és nem egyszerű, hiszen ha a ló a túlsúlyát túl gyorsan veszíti el, az is komoly egészégi kockázatokkal jár. A lovak tápanyag bevitelét nem szabad hirtelen csökkenteni – napi 1% és maximum 10 nap alatt 10% csökkenést szabad elérni a tápanyag mennyiségének csökkentésében. Nem a tápanyag mennyiségének radikális csökkenésével tudod tehát lovad túlsúlyát ledolgozni.

Az emésztőrendszer hatékony működéséhez fontos a megfelelő rost- és vízfogyasztás is. Ha a lovad testsúlyát csökkenteni szeretnéd, akkor magas rosttartalmú, de alacsonyabb energiatartalmú étrendre állítsd át és gondosan állíts össze egy munkaprogramot is a ló számára, ahol szintén a fokozatosság elvét tartsd szem előtt. Az étrendnek egyensúlyban kell lennie a lovad korával, fizikai terhelésével és tartalmaznia kell a ló számára alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat. A megfelelő étrend összeállításához kérd szakember segítségét vagy tanácsát.

 
Hidegen sajtolt természetes növényi olajok keveréke.
Értékes energia- és Omega 3, 6 és 9 zsírsav forrás.
Az olajok nagyon jól emészthetők, energiatartalmuk két és félszerese a gabonapelyhek energiaértékének.
A Glow and Shine segít az energia lassú leadásában, amely energia nem hővé alakul.
Tartalma: lenmagolaj, szójaolaj és repceolaj
 
Olajokban és ásványi anyagokban gazdag kiegészítő, mely télen-nyáron adható a jó kondíció megőrzéséért. Idős lovak számára elengedhetetlen. Ez a termék is Omega 3 és Omega 6 zsírsavakban gazdag.
Tartalma: őrölt, porlasztott lenmag hozzáadott kalciummal, foszfor, magnézium, cink,
görögszéna, lizin és moszat.

Ha sikerült elérni az ideális testsúlyt, akkor is fordíts figyelmet a megfelelő fizikai aktivitásra és a lovad étrendjére, hogy ezt fenntartsd. Az Omega olajok nagyon előnyösek bármilyen korú és akár a túlsúlyos lovak számára is, jól emészthető energiatartalmuk van, magas E és A vitamin, szelén és cink tartalommal, stabilizálják az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Ha segítségre van szükséged lovad táplálásával kapcsolatosan, fordulj hozzánk bizalommal táplálkozási tanácsokért. Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. 

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon találsz: 
www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT

 
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956
 

2014.12.04.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Fotók: Haga Zsuzsanna és Equimins.hu


KapcsoLÓdó cikkek:


Equimins Horse Products »

Praktikus tanácsok a kondíció megőrzéséhez télen is »

Készülj a télre, hogy lovadat ne csak a szeretet fűtse »

Flexijoint, ízületi kiegészítő az Equiminstől »

Az elektrolitok fontossága »

Felkészülés a versenyszezonra az Equimins-szel »

Gondolatok a csikók táplálásáról »

Kancák és mének felkészítése a fedeztetésre táplálkozástani szempontból »

Izomtömeg növelés Equimins táplálékkiegészítőkkel »

Izomláz »

Hasznos kis olvasmány a lovakról - avagy a lovak emésztőrendszere »

A sérült sportlovak gyógyulásának támogatása takarmányozással »

Pre- és probiotikumok a lovak takarmányozásában »

A magnézium szerepe a lovak szempontjából – hogyan működik? »

Homokkólika ellen »

Equimins Hungary - Szárított gyógynövény termékek »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés